Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Свобода цілком поклала руку на медицину в Івано-Франківській області?

Кілька років тому, після того, як свободівська більшість в Івано-Франківській міській раді одержала свого мера – Руслана Марцінківа та розпочала процес приватизації усіх найприбутковіших та вагоміших галузей у місті, при раді було створено  управління охорони здоров’я із лояльною до партії керівником, що таким чином дозволило свободівцям вивести міські медичні заклади із прямого підпорядкування профільному департаменту ІФ ОДА та відразу зробити у них свої кадрові призначення

Попри це в Івано-Франківську, як обласному центрі, також знаходяться й медичні лікарні та диспансери обласного значення, як то обласні клінічна лікарня, інфекційна, онкологічна та психоневрологічна та ін., а також дитяча. Саме довкола останньої, після перетворення її у комунальне підприємство, понад 9 місяців ведуться підкилимні війни за крісло її генерального директора, виконуючим обов’язки якого у вересні 2019 року залишили попереднього головного лікаря Радислава Котурбаша, який обіймав цю посаду останні 30 років, а 4 лютого 2020 року провели конкурс, який виграв шанований колективом лікарні заступник головного лікаря із багаторічним стажем Тарас Мельник, але…

Та з моменту оголошення результату конкурсу на посаду гендиректора ОДКЛ минуло вже понад 4 місяці. А на початку червня у в.о. гендиректора Радислава Котурбаша минули вікові часові терміни, що дозволяли йому обіймати цю посаду далі, тому стало необхідним нове призначення. Але замість цілком логічного призначення гендиректором лікарні переможця конкурсу в.о. директора департаменту охорони здоров’я Ірина Кобельська (економіст за фахом) призначає в.о. гендиректора ОДКЛ… завідуючого лор-відділенням лікарні Володимира Семенюка, який в міру причин навіть не був допущеним до участі в конкурсі на цю посад. Все це нібито тому, що в Івано-Франківській обласній раді, якій належить КП ІФ ОДКЛ, для затвердження безпартійного Тараса Мельника не вистачило всього одного голосу (!).

В результаті представлення Семенюка колективу обернулося кількома страйками медиків, а також їхніми зустрічами із очільником ОДА та головою облради свободівцем Олександром Сичем.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми потрапили на зустріч з головою ОДА Олександром Сичем, до голови ОДА Віталія Федоріва. На зустрічі пан Сич сказав, що не впливає на те, як голосують депутати, але він сказав: ніщо не забороняє органу управління, департаменту охорони здоров’я, призначити переможця конкурсу виконуючим обов’язків. Федорів же зауважив, що в. о. може призначити лише обласна рада”, – розповіла Уляна Дубініна, лікар, голова альтернативної профспілки медичних працівників ОДКЛ.

Ось так два місцеві обласні Пилати вмили руки і спробували перекласти одне на одного вину за таке суперечливе призначення.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Тож, щоб оскаржити призначення нового т.в.о генерального директора, лікарі обласної дитячої лікарні уже вдруге, 9 червня, прийшли під стіни ОДА та облради, де  в цей день мала засідати постійна комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики очолювана іншим свободівцем і депутатом облради Манолієм Піцуряком, першим питанням на розгляді комісії в цей день мало бути саме питання щодо призначення гендиректора ОДКЛ, яке мала доповідати в.о. директора департаменту охорони ІФ ОДА Ірина Кобельська.

Перед засіданням комісії до Манолія Піцуряка звернулися з проханням бути присутніми на засіданні голова та заступник Комітету профілактики та охорони здоров’я громадької ради при ІФ ОДА, які собою представляють не тільки медичну громадськість області, а й споживачів цих послуг – людей із обмежиними фізичними можливостями (інвалідів) та ін, на що свободівець їм категорично відмовив, мотивуючи це карантином, тим що це комісія облради, а не ОДА, і тим, що сюди допускаються тільки члени комісії, після чого відчинив до зали двері двом десяткам журналістів та п’ятьом поліцейським… Ось така вона дволика демократія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами лікаря-анестезіолога Уляни Дубініної, медики ставлять під сумнів законність призначення Семенюка замість переможця конкурсу Мельника: “По-перше, якщо його призначили незаконно, то всі його рішення також будуть незаконними. По-друге, ми не чули від Володимира Семенюка програми розвитку лікарні, а лише, що стати генеральним директором – мрія всього його життя. Якщо керівник робить такі заяви, то він немає бачення розвивати лікарню, а тільки реалізовує свої амбіції”.

Це питання розглянули й на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. За словами голови комісії Манолія Піцуряка, лікарі зібрали уже більше 300 підписів на підтримку кандидатури Тараса Мельника, який виграв конкурс.

У свою чергу, начальниця відділу правової та кадрової роботи виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Лілія Млиниська пояснила, що департамент охорони здоров’я не мав повноважень звільняти Котурбаша та призначати нового виконуючого обов’язки. Ці повноваження має тільки обласна рада: “Стосовно обласної дитячої лікарні було прийнято окреме рішення Івано-Франківської обласної ради з чітким вказанням щодо призначення т.в.о. генерального директора Радислава Котурбаша. Тому я вважаю, що не було підстав змінювати виконуючого обов’язки. В даному випадку обласна рада не делегувала департаменту охорони здоров’я повноваження про призначення, а визначила виконуючого обов’язки до моменту призначення генерального директора і залишила їх за собою”.

Виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я Ірина Кобельська не вважає, що зловжила службовим становищем. Посадовиця прокоментувала, що наказ про призначення Володимира Семенюка новим т.в.о. ухвалили після того, як вона поспілкувалась з рядом людей: “Це працівники медичної галузі, керівники закладів, наші експерти, якісь особистісні контакти. Всіх називати не буду, щоб когось не забути і не образити”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вислухавши пояснення Ірини Кобельської та вимоги трудового колективу лікарні, члени комісії одноголосно вирішили рекомендувати відмінити рішення департаменту охорони здоров’я про звільнення Котурбаша з посади виконуючого обов’язки, а також рекомендувати вдруге винести на голосування обласної ради рішення про призначення Тараса Мельника генеральним директором обласної дитячої лікарні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності