Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Сигарети подорожчають на 14 грн або 40%

Ціни на сигарети в Україні можуть зрости на 7 гривень уже в листопаді, а найбільші тютюнові компанії, можливо, закриють свої виробництва. Причина криється в поправці до нещодавно прийнятого закону.
Верховна Рада 4 жовтня прийняла законопроект №1049 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».cash_cigarettes-770xauto

В цілому, цей проект закону не має відношення до тютюнової галузі – в ньому йдеться про єдиний рахунок для сплати податків і зборів. Але перед другим читанням в законопроект внесли правку №8, яка, в свою чергу, вносить зміни в закон «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Виправлення №8 зобов’язує тютюнові компанії продавати сигарети оптовим компаніям за ціною не вище 80% від максимальної роздрібної ціни. Оптовики, в свою чергу, повинні продавати сигарети роздрібним компаніям за ціною не вище 87% від роздрібної. Простіше кажучи, ця поправка нав’язує обов’язкову комісію 7% дистриб’юторам (при звичайній світовій практиці в 0,5% -3%) і 13% рітейлерам (при світовій практиці 2-6%).

Асоціація «Укртютюн» в середу, 9 жовтня зібрала в Києві прес-конференцію, де були присутні представники чотирьох найбільших тютюнових компаній – Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) і Imperial Tobacco (IT) .

«Найближчим часом це [введення комісії – прим.ред.] піддасть наш бізнес серйозній небезпеці. Нам доведеться розглянути питання про продовження виробництва нашої продукції на фабриках інших країн», – зазначив Саймон Уелфорд, генеральний директор групи« Бритіш Американ Тобакко Україна».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Можливі наслідки поправки №8 для легальної тютюнової промисловості, економіки України і податкових надходжень до держбюджету представники тютюнових компаній назвали «шокуючими».
Введення націнки призведе до того, що сигарети подорожчають вже в листопаді – в середньому, на 7 гривень за пачку. З 1 січня 2020 року в Україні підвищується ставка акцизного податку, що збільшить вартість пачки ще на 7 гривень. Це означає, що в найближчі кілька місяців пачка сигарет подорожчає, в середньому, на 14 гривень або на 40% за сьогоднішніми цінами. Такі цифри на прес-конференції озвучив Ростислав Чернак, генеральний директор «Імперіал Тобакко» в Україні.

«Якщо така практика [законотворча – ред.] продовжиться, ціни на сигарети будуть щомісяця зростати на 6 гривень за пачку», – заявив Пол холів, генеральний директор« JTI Україна ».
Таке зростання цін зашкодить легальному тютюнового ринку і призведе до зростання нелегального. Це означає, що багато курців будуть змушені відмовитися від сигарет, які відповідають стандартам якості і вироблених з якісної сировини, і перейти на підробки, контрабанду і сигарети підпільного нелегального виробництва.

За словами Ростислава Чернака, за останні три роки обсяг тіньового тютюнового ринку в нашій країні виріс приблизно в сім разів, і це щороку коштувало держбюджету 5 млрд гривень. При цьому, зазначає Чернак, введення націнки спричинить за собою ще більше збільшення обсягів нелегальної торгівлі тютюновими виробами – з 8,4% до 20%.
Ризики, швидше за все, створять негативний сигнал для інвесторів і приведуть до закриття в Україні фабрик Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco, на яких зараз працюють близько 5 тисяч чоловік і ще близько 100 тисяч осіб – в суміжних галузях . Серед основних ризиків – втрата офіційних робочих місць з білою зарплатою, медичним страхуванням для співробітників і членів їх сімей, оплачуваними відпустками і лікарняними.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб у людей, які залежать від нашого бізнесу був стійкий дохід», – заявив на прес-конференції Міхаліс Александракіс, генеральний директор «Філіп Морріс Україна».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Компанії Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco входять в десятку найбільших платників податків України. У 2018-му році ці виробники сумарно заплатили в український бюджет 48 млрд гривень. Частина цих тютюнових фабрик також виробляє продукцію на експорт, що забезпечує приплив валютного виторгу в Україну в обсязі близько 400 млн доларів на рік.

Однак «при такій законодавчій ситуації в країні», прогнозує Ростислав Чернак, обсяг легального виробництва сигарет знизиться на 25%, що зменшить надходження до держбюджету на 7,7 млрд гривень.
Коли великі міжнародні компанії висловлюють намір закрити свої виробництва – це знак для потенційних інвесторів, що в країні немає сприятливих і стабільних умов для бізнесу. Це знижує інвестиційну привабливість України на міжнародному ринку.

До слова, ще до прийняття закону British American Tobacco (BAT) анонсували перенесення центрального офісу в Східній Європі з України в Румунію. Як повідомили в київському офісі ВАТ, таке рішення обумовлене непрогнозованою фіскальної та регуляторної політики українського уряду.

Генеральні директори Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) і Imperial Tobacco (IT) запропонували Кабміну ввести десятирічний план підвищення акциз на 10% щорічно і вжити заходів по відношенню до тих тютюновим компаніями, які в повному обсязі сплачують податки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Не прогнозовані зміни в законодавстві руйнівно діють на тютюнову індустрію. А це, в свою чергу, призводить до зниження продажів легальної продукції, відповідно, до збільшення нелегального ринку і до зменшення надходжень до бюджету. Ми закликаємо і президента, і уряд переглянути останні ініціативи, які наражають на небезпеку наші інвестиції», – заявив Міхаліс Александракіс.

Зазначимо, що за перше півріччя 2019 року столичні курці виплатили штрафів на 94 033 грн. Всі ці гроші пішли в міський бюджет.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності