Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ТАРИФИ ЗНОВУ ЗРОСТАТИМУТЬ

Представники влади заявляють, що тепер вже й нові, підвищені у декілька разів тарифи на теплоенергію і гарячу воду не покривають собівартості послуг. Однак, за умов перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги постає питання щодо спроможності людей оплачувати послуги за підвищеними тарифами.

За словами голови Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг, через зростання цін на електроенергію, тарифи, затверджені 1 липня 2014, покривають тільки 92% собівартості виробництва тепла. А відповідно до законодавства регулятор зобов’язаний переглядати тарифи при зміні більш ніж на 5%. Це означає, що найближчим часом влада знову підніматиме питання про підвищення тарифів на тепло і гарячу воду. І це напередодні зими, коли населення ще не встигло оговтатись від попередніх стрибків цін. З 1 травня ціни на природний газ для населення в середньому зросли на 56%. Планується, що в найближчі три роки ціна побутового газу зросте майже в чотири рази. З 1 червня на 10–40% зросли тарифи на електроенергію для населення. З 1 липня майже вдвічі зросли тарифи на воду для населення. Тарифи на теплопостачання в середньому по країні виросли на 40%. Однак в реальності жителі деяких регіонів повинні платити значно більше, а якість наданих послуг – набагато погіршилася. Згадаймо тільки про попередження щодо відключення електроенергії в години «пік», а також те, що значна частина міст України продовжує залишатись без гарячої води.

Попри всі ці незручності Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради законопроект «Про житлово-комунальні послуги» (№ 4563а), яким передбачається введення штрафів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ. Крім того, проектом закону передбачається нарахування пені в разі внесення плати за житлово-комунальні послуги не в повному обсязі. Також встановлюється порядок повідомлення споживача про зміну цін/тарифів на житлово-комунальні послуги не за 15 днів до введення в дію нових тарифів, як зараз, а не пізніше ніж через десять днів з моменту введення їх в дію, тобто постфактум. І це в умовах повного розвалу економіки, нестабільності курсу гривні, тотального підвищення цін на продукти харчування, ліки, послуги ЖКГ.

Давайте ще зачепимо ціну на бензин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ціна бензину зараз сильно залежить від курсу долара, а найближчим часом бензин ще подорожчає. Про це на телеканалі ТВі сказав експерт з економічних питань Олександр Охріменко.
«Згадайте попередні часи, коли були Арбузов, Соркін і фіксований курс. Що було? Стабільний курс палива. Тобто не міняється курс долара – не міняється паливо», – зазначив аналітик.

Він також зауважив, що Україна зараз виробляє дуже мало власного бензину, більше виробляється мазуту і дизельного палива. Більшість бензину закуповується за кордоном. «Купуємо в Росії, зараз купуємо у Білорусі і в Литві, але там не хочуть продавати за гривню, хочуть тільки долари, а долар зростає. Причому не можна навіть якось нафтотрейдерів звинувачувати. Вони кажуть: «А що ви хочете?! Якщо сьогодні долар по 13 грн, я перемножив, мені дешевше не продадуть». Усе чесно», – розповів Охріменко.

Він вважає, що подорожчання бензину продовжиться, оскільки зараз в Україні споживається пальне, яке придбали ще за курсом 11 грн. за долар.

Що ще додати? Зросте також і абонентська плата за телефонний зв’язок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні з 15 вересня абонентська плата на міський телефонний зв’язок для всіх категорій абонентів зросте на 14%, а на сільський телефонний зв’язок – на 27%.

Про це ІА «МОСТ-ДНІПРО» повідомили в прес-службі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

«Згідно з рішенням НКРЗІ, передбачено введення в дію нових граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, а саме: тарифів на міський та сільський телефонний зв’язок шляхом збільшення абонплати в один етап, в середньому на 15,5% для всіх категорій споживачів і з урахуванням диференціації в відсотковому відношенні між міським і сільським телефонним зв’язком. Абонентська плата за користування телефонним апаратом для населення і бюджетних установ міст і райцентрів складе 33 грн. 26 коп. без погодинної оплати місцевих розмов, і з погодинною оплатою – 29 грн. 91 коп. Нова абонплата за місцевий телефонний зв’язок для населення сіл і селищ міського типу складе 26 грн. 32 коп. без погодинної оплати і 23 грн. 01 коп. – З погодинною (всі тарифи вказані без ПДВ «- повідомляє прес-служба.

Також в прес-службі повідомили, що зростання абонплати встановлене і для небюджетних організацій, яка складе 47 грн. 63 коп. без погодинної оплати місцевих розмов, і з погодинною оплатою – 43 грн. 08 коп. Для сіл і селищ нова абонплата зросте до 41 грн. 29 коп. без погодинної оплати і 36 грн. 15 коп. – з погодинною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Арина К

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності