Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Тернополянин на своєму подвір’ї відкопав частину архіву УПА

Житель села Пронятин, що біля Тернополя, Михайло Салюк, проводячи земляні роботи на власному подв’ірї натрапив на цікаву знахідку – гільзу від радянської пушки 76 калібру. У ній виявився сховок – документи часів ОУН та УПА.завантаження

У закритій капсулі близько 80-ти років пролежали рукописні і пропагандистські матеріали, датовані 1939-1943 роками. Серед них – брошури упівців, журнал «Юність», стара фотографія Степана Бандери та рукописні матеріали. Зокрема, аркуш з умовними позначеннями повстанців. Наприклад, свастика – «небезпека», сонце – «на поміч», хрест у формі літери «х» – «не йди тудою», горизонтальна лінія перекреслена двома вертикальними – “іди обережно”.

Михайло Салюк розповідає, гільзу побачили, коли на будові рили землю екскаватором. Спершу налякався, що це небезпечний артснаряд. Втім, при детальному огляді зрозумів, – вона безпечна, відкрив її. Чоловік припускає, що ці документи міг заховати його прадід. Колись він був війтом села, а також націоналістом. Ймовірно за це його радянська влада вислала на Сибір.

На місце виявлення знахідки приїхав директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський. Він припускає, що заховали гільзу вже у повоєнні роки. Серед документів є й унікальні матеріали. Наразі усі папери потребують негайної реставрації і детального вивчення. Після цього можна буде сказати більше.

Ближчим часом знайдені матеріали передадуть експертам Тернопільського архіву, а історичну гільзу до музею.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності