Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Ціна газу – шантаж Газпрому

Російський газовий монополіст “Газпром” надіслав “Нафтогаз України” офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму, допоки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.1411495371_gazprom

Вітренко зазначив, що відповідно до рішень Стокгольмського арбітражу, Україна могла надалі закуповувати газ у Газпрому за тарифом, який визначив арбітраж. Україна неодноразово направляла до Газпрому заявки на купівлю цього газу, однак російська компанія відмовлялася його продавати.

Газпром так і відмовляється продавати за ціною, встановленою арбітражем. Пишуть, що спочатку потрібно відновити “баланс у відносинах”, – повідомив Вітренко у коментарі до свого повідомлення у Facebook.

Також виконавчий директор Нафтогазу зазначив, що Нафтогаз більше не надсилає до Газпрому заявок на купівлю газу.

У нас є офіційна відповідь Газпрому, що вони не будуть постачати поки не “відновиться баланс”. Ми вже через арбітраж вимагаємо компенсацію”, – додав Вітренко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, Газпром сам ініціював арбітражний процес у Стокгольмі та програв його. Борг Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу вже складає близько $3 млрд (він зростає через пеню та штрафи). У разі, якби Україна програла процес у Стокгольмі, то втратила б близько $80 млрд.

  • Нагадаємо, раніше виконавчий директор компанії “Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив про підготовку нового судового позову проти Газпрому.

  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” щодо компенсації за недопоставлені російським “Газпромом” обсяги газу для транзиту. Арбітраж присудив сплатити на користь “Нафтогазу” $4,63 млрд.

  • За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу “Газпром” зобов’язаний виплатити $2,56 млрд. “Газпром” зарезервував $4,7 млрд для штрафу Стокгольмського арбітражу.

  • Суд арештував голландські активи “Газпрому”, щоб виплатити Україні $2,6 млрд. Британія заморозила активи “Газпрому” за рішенням Стокгольмського арбітражу.

  • У травні газовий монополіст РФ “Газпром” через апеляцію оскаржив рішення люксембурзького суду щодо визнання та виконання на території країни рішення Стокгольмського арбітражу та стягненні з Газпрому активів на користь Нафтогазу.

  • Станом на кінець травня борг російського монополіста Газпрому перед НАК “Нафтогаз України” після рішення Стокгольмського арбітражу у справах про постачання та транзит газу через пеню перевищив $2,8 млрд.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності