Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Туберкульозні та психоневрологічні санаторії Вінничини врятували депутати, – урок паРТіотам

Депутати Вінницької облради не проголосували за реорганізацію шести санаторіїв, які спеціалізуються на відновленні здоров‘я хворих на туберкульоз та психоневрологічні розлади. Тож з 1 квітня ці заклади мають фінансуватися коштом обласного бюджету, і депутатам доведеться «відшукати» 40 мільйонів гривень.1

Зазначимо, що сьогодні на позачергову сесію Вінницької облради було винесено питання щодо реорганізації таких комунальних закладів, як „Заболотненський дитячий психоневрологічний санаторій ім. ак. Д.К.Заболотного”, „Могилів-Подільський дитячий легеневий тубсанаторій”, „Могилів-Подільський обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих”, “Козятинська обласна туберкульозна лікарня Вінницької обласної Ради”, “Кашперівський дитячий туберкульозний санаторій „Лісова пісня”, „Маньковецький обласний дитячий туберкульозний санаторій „Зелений гай”.

Ще на початку голосування щодо реорганізації санаторіїв голови фракції «Батьківщина» Людмила Щербаківська та Тарас Кобець з «Радикальної партія Олега Ляшка» оголосили, що не голосуватимуть за ці питання. Від фракції «Батьківщин» жодних пояснень щодо такої позиції не було. А от від радикалів виступила депутатка Жанна Дмитренко.

«Моя бабуся померла у віці 48 років від туберкульозу, моя мама померла від туберкульозу у 38 років. Я вижила, виросла в інтернаті. І ще багато дітей вижили, тому що були такі інтернати», – зазначила депутатка.content_87076754_529117867798234_4290714689966440448_n

На підтримку збереження санаторіїв виступили представники Крижопільського району. До речі, громадські активісти з плакатами про збереження санаторію у Заболотному були присутні в залі під час вирішення питання. Крижопільчани зазначали, що в районі вкрай обмежена кількість робочих місць, тож збереження санаторію має велике соціальне значення з точки зору зайнятості населення.

До дискусії долучилась депутатка від Опоблоку Тетяна Антонець. Вона «на пальцях» пояснила присутнім ситуацію, яка склалась із санаторними закладами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Якщо у вас є літня кухня і звичайна кухня, а ви не можете утримувати і ту, і іншу, то маєте вирішувати, де вам краще господарювати», – сказала депутатка.

Зазначимо, мова йде про те, що в санаторіях сьогодні «підтримують» здоров‘я людей хворих на туберкульоз. До того ж санаторії приймають людей з усієї України. А от лікують таких пацієнтів у Вінницькому обласному протитуберкульозному диспансері. Кажуть, що матеріальна база там доволі потужна.

Та депутати проголосували за те, щоб залишили усі шість санаторіїв.content_87433515_493583341333999_938482678099869696_n

Коментуючи журналістам голосування, директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович зазначила:

«Обласна рада повинна взяти на своє повне фінансування заклади, проєкти по яким не пройшли і рішення не булі прийняті. Цифри я називала, це річні цифри (в середньому сума коливається в межах 6 мільйонів). Обласна рада тепер має шукати ці кошти. НСЗУ більше не дасть на них ні копійки, немає таких пакетів на санаторії, субвенція, яка нам дана, вона закінчується і це все».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож тепер депутатам доведеться відшукати в обласній «казні» 40 додаткових мільйонів, інакше платити заробітну платню персоналу санаторіїв буде просто нічим.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності