Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

У Чилі ціни на електроенергію впали до нуля завдяки сонячним електростанціям, а у нас..?

Альтернативні джерела енергії здатні замінити традиційні на 100 +%. Так сталося в Чилі, де протягом 113 днів спотові ціни на електроенергію, що виробляється сонячними електростанціями, досягали нуля, повідомляє Bloomberg. Похмурі дні в Чилі бувають нечасто, і сонце дає країні стільки енергії. Це добре для жителів, але погано для власників таких станцій, які через надлишок енергії не можуть монетизувати свою інфраструктуру, в яку інвестують сотні мільйонів доларів.

У минулому році в Чилі ціни на енергію трималися на нульовій позначці 192 дня, але в цьому році рекорд може бути побитий. Потужності сонячних енергостанцій постійно ростуть, як і їх кількість. З 2013 року потужність всієї сонячної енергосистеми країни збільшилася до 770 МВт.

Це сталося в результаті виробничого буму, коли потреби Чилі в енергії різко зросли. Приватні компанії розгорнули будівництво сонячних станцій, щоб задовольнити попит: побудували 29 сонячних ферм, ще 15 об‘єктів в планах. Але ситуація змінилася. Мідна промисловість, яка споживала найбільше енергії, зіткнулася зі зниженням попиту і більше не споживає стільки енергії, як раніше.

Енергія знецінюється, а інвестори втрачають гроші. Так в компанії Acciona SA, яка інвестувала $ 343 млн в проект будівництва найбільшої в Латинській Америці станції, вже не впевнені, що вкладення вдасться окупити. Поки будівництво триває, але якщо ситуація не покращиться, в енергетичні об’єкти Чилі перестануть інвестувати. Вже зараз деякі компанії відмовляються продовжувати фінансування таких проектів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще одна проблема полягає в тому, що в Чилі енергосистема поділена на дві частини — центральну і північну. Між собою вони не пов’язані, тому надлишкову енергію з одного регіону неможливо передати в інший, туди, де на неї є попит. Над проблемою вже працюють — уряд ініціював будівництво лінії електропередачі завдовжки в 3000 км, однак це масштабний проект, і закінчити його можна лише до 2017 року. Також планують побудувати лінію довжиною в 753 км, щоб мінімізувати брак ліній передач в північній частині центральної енергомережі, де ціни наближаються до нуля через перевиробництво електроенергії.

Схожа ситуація була в Німеччині. 8 травня, завдяки сонячній і в той же час вітряної погоди, сукупна потужність вироблення енергії сонячними, вітро, гідро і біоенергостанціямі склала близько 55 ГВт. Всього в країні в той день спожили 63 ГВт енергії. Таким чином, частка відновлюваних джерел склала близько 87%. На кілька годин спотові ціни на електроенергію пішли в мінус, через що виробники електроенергії фактично доплачували комерційним споживачам.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності