Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №5361, який спростить використання електронних грошей в Україні

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 5361, який покликаний суттєво оновити правила роботи платіжного ринку країни. Даний документ дає право українцям використовувати для онлайн-розрахунків міжнародні системи електронних грошей, а також дозволяє випускати електронні гроші не тільки банкам, але іншим фінансовим організаціям. Проект закону став результатом спільної роботи ВРУ, НБУ та учасників платіжного ринку України. Він створений з урахуванням досвіду європейських країн і покликаний привести українське законодавство, що регулює використання платіжних систем, до сучасного вигляду.

За словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергія Шацького, прийняття даного законопроекту зможе прискорити вихід на український платіжний ринок міжнародних провайдерів інтернет-розрахунків завдяки створенню більш сприятливих умов для їх роботи. Приміром, на даний момент від зарубіжних емітентів електронних грошей потрібно досить складна і тривала реєстрація договору «про участь у міжнародній платіжній системі». А новий законопроект дозволить їм реєструватися за тією ж спрощеною процедурою, що і українські емітенти.

Крім цього, законопроект містить ряд інших важливих норм. Приміром, стаття 15-1 законопроекту дозволяє суб‘єктам господарювання приймати електронні гроші, випущені нерезидентами в іноземній валюті за надання робіт, послуг, продаж товарів. Ця можливість може істотно полегшити життя українським фрілансерам, а також e-commerce проектами, які працюють з іноземними ринками.

Документ дозволяє і простим українцям купувати випущені нерезидентами електронні гроші в готівковій та безготівковій формі за умови здійснення таких операцій через українські банки. Однак для вільного використання зарубіжних електронних грошей знадобиться збільшити нинішні ліміти на їх переклади, адже на даний момент фізособи можуть виводити на карту не більше 500 грн в день і 4000 грн в місяць, а максимальна сума розрахунків електронними грошима обмежена відміткою в 35 тис. грн в рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім усього іншого цей закон посилює відповідальність за злочини, пов’язані з електронними платіжними системами. Якщо раніше найбільш суворою мірою покарання був штраф, то тепер порушення можуть каратися тюремним ув‘язненням до трьох років. Максимально можливе покарання – позбавлення волі на строк до 8 років із забороною обіймати певні посади на строк до трьох років, в разі якщо дії вчинялися організованою групою осіб. Також розширено коло правопорушень, які підпадають під покарання, зокрема, до них віднесли незаконний випуск електронних грошей, їх крадіжку, а також незаконне отримання доступу до паролів електронних гаманців.

Нагадаємо, що недавно з’явилася інформація про те, що НБУ збирається випустити власну криптовалюту в четвертому кварталі наступного року. Також Національний банк нагадав про те, що в Україні заборонено використовувати електронні гроші чотирьох популярних платіжних систем: Webmoney, Яндекс. Гроші, QIWI Wallet, Wallet one/Єдиний гаманець.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності