Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

У відсутності в ЗСУ великокаліберних снарядів винні екс-чиновники і Кремль

В української армії майже не лишилось крупнокаліберних снарядів. Після вибухів на складах такі снаряди втратили фактично всі.

Це визнають чиновники оборонки. І, щоб ситуацію виправити, держава купила в Сполучених Штатах обладнання для власного виробництва крупнокаліберних снарядів. Але, як з’ясувала контррозвідка, мільйони доларів пішли не туди, а на чиїсь рахунки в офшори.=4209

У цеху заводу у самому середмісті Києва мали б виготовляти 152-міліметрові снаряди. На своїх верстатах і ще на одній лінії, спеціально закупленій у Сполучених Штатах. Аванс, понад 8 мільйонів доларів, Україна заплатила, але лінії так і немає.
У аеропорту “Бориспіль” минулого тижня затримали Юрія Бровченка. Заступник міністра економіки у 2016-2019 роках. Фінансування оборони країни – те, за що відповідав Бровченко тоді перед державою. І те, за що відповідатиме перед судом тепер. Бо замість опікуватися оборонкою він її підривав на мільйони доларів, кажуть у спецслужбі.

Головний, на думку контррозвідки, фігурант справи залишився на волі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИСБУ затримала в Борисполі екс-заступника міністра економіки України

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І підозрюють, що ситуація не просто корупційна вимальовується, а “державна зрада”. У цій справі персонажів більше. Затриманий на тиждень раніше Владислав Глазунов – директор державного підприємства “Український центр “Безпека”. На думку слідства, йдеться про їхню участь у хитрій схемі. Продали державі “повітря” замість закордонного обладнання для виробництва крупнокаліберних снарядів.

Крупнокаліберні снаряди були чи не ключовим методом стримування ворога під час боїв за Іловайськ чи Дебальцеве, А зараз протистояти Росії нічим, запевняє колишній журналіст та нардеп Мустафа Найєм, який днями став впливовим посадовцем “Укроборонпрому”.

Потрібна була лінія для виробництва. Такого обладнання в Україні немає. І насправді воно коштує мільйони доларів“, – каже Найєм.

“Акація” – це самохідна установка, яка стріляє снарядами великого калібру. Зброю застосовували на фронті у найпекельніших боях. Ця гаубиця може поцілити на відстань до 20 кілометрів. Але варто зауважити, що стріляти артилеристам нічим, адже після вибухів на складах ми втратили фактично всі такі набої. Щоб ситуацію виправити, держава вирішила запустити власне виробництво.
Це прекрасно знали чиновники оборонки, особливо після руйнівних пожеж на складах боєприпасів у 2017 році. Головне – про уже засекречені дані, якому саме заводу і яке саме обладнання для виробництва снарядів держава планує закупити, дізналася ще одна людина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Високопосадовці вели фактично стосунки щодо стратегічного питання безпеки України – з громадянином РФ“, – розповідає журналіст Юрій Бутусов.

Стисло схема неймовірного “кидалова” держави державними ж чиновниками мала такий вигляд: 2017 року уряд виділяє 16 мільйонів доларів державній компанії “Артем” на закупівлю лінії з серійного виробництва снарядів калібром 152 і 155 міліметрів. Постачальника цієї лінії має затвердити заступник міністра економіки Бровченко та профільне представництво цього міністерства – державне підприємство “Безпека”, яким керує Глазунов.

Невідомо звідки, на завод “Артема” поступає лист від американської компанії, яка каже: ми знаємо, шо ви шукаєте обладнання. Ось в нас воно є“, – розповідає Найєм.

І починається неймовірне – бюрократична машина за лічені тижні вирішує вказати заводу “Артем”, що контракт треба підписати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

5 березня 2018 року ми отримали лист, за яким ДП “Безпека” повідомляє холдингову компанію “Артем”, що, враховуючи переваги, постачальником обладнання визначили “Грей Фокс Логістік”. В травні 2018 року, як передбачено умовою контракту, перераховуємо аванс в розмірі 50 відсотків, тобто 8,2 мільйони американських доларів“, – розповідає президент, голова правління державної акціонерної холдингової компанії “Артем” Марина Грищенко і зазначає, що одразу побачили, що контракт буде проблемним.

А далі, за інформацією із джерел у контррозвідці, компанія зі США “Грей Фокс Логістік” ніколи не мала жодного стосунку до оборонного виробництва. Її основна діяльність – вантажні перевезення та інші транспортні послуги.

Ці гроші були перераховані на конкретний рахунок “Грей Фокс”. І протягом чотирьох днів ці гроші були розкидані на 16 різних офшорних рахунків. Виявилося, шо два платежі пішли на чеську компанію, директором якої виявилася громадянка України. Її звати Олена Зайченко. Яка живе тут, в Києві. Прописана в маленькі хибарці. І зараз зрозуміло, шо гроші пішли в Сполученні Штати і повернулися назад в Україну“, – пояснює Найєм.

В чиюсь конкретну кишеню. У результаті ніякої надсучасної лінії з виробництва снарядів завод не отримав.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Квітень-травень 2019 року все обладнання мало прийти в Україну. І з червня, за графіком, мав розпочатися монтаж обладнання. Нічого не було зроблено“, – розповідає Марина Грищенко.

Наразі в Україні лише один завод, й то приватний, постачає армії крупнокаліберні снаряди. До їхньої якості та безпеки, каже Мустафа Найєм, є серйозні питання. Але гірше те, що єдине виробництво боєприпасів не конвеєрне. А саме таке і повинно було появитися у заводу “Артем”. А в артилеристів – десятки тисяч снарядів.

Олександр Кіржнєв, вважають контррозвідники, і є головним ляльководом в оборудці з фейковою поставкою оборонного виробництва. Відомо, що він – уродженець Росії. Що у 2004 їхніми ж ФСБівцями затримувався за підозрою у шпигунстві. Три роки був у в’язниці і тепер цей чоловік – громадянин і Грузії, і США. То яким дивом йому вдалося втертися у довіру до українських ТОП-чиновників, дізнатися про точні засекречені потреби армії, в результаті, організувати неймовірну схему? Питань багато, відповідь, швидше за все, – одна тотальна корупція.

Ані Рада національної безпеки та оборони, ані пан Гладковський, ані заступник міністра пан Бровченко на це ніяк не реагували. Більше того, продовжували тягнути за ніс і підприємство, і державний бюджет. Друге питання: держзамовлення, окрім того, що затверджується мінекономіки, затверджується ще й парламентським комітетом з нацбезпеки та оборони. Який на той момент очолював пан Пашинський. Ці люди точно також знали, від року до року, як це виконується. Вони точно знали, що такі снаряди потрібні армії“, – наголошує Найєм.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наразі ключові фігуранти затримані спецслужбою.

Підозрюваного в держзраді ексзаступника міністра економіки Бровченка заарештували з можливістю застави
Ексзамміністра економіки та керівника держпідприємства “Безпека” суд відправив до СІЗО. Це ж мало чекати й на американця з російським корінням Кіржнєва. Він теж був затриманий. Але, як виявилося, суд просто не встиг йому обрати запобіжного заходу. Тож прямо зараз головний спритник на волі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності