Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

У Зміїві на Харківщині вражаюча археологічна знахідка

У місті Зміїв на Харківщині під зруйнованою ділянкою дороги виявлено підземний тунель, що імовірно збудований у XVII столітті.

Минулого тижня на вулиці Адміністративна у Змієві, поблизу будівлі відділу освіти, стався обвал дороги – під землю пішов шматок асфальту і зруйнувалися бордюри. Вглиб провалилося близько трьох кубів землі, що свідчило про наявність під землею порожнечі.

Співробітники Зміївського краєзнавчого музею акуратно розширили яму і на глибині трьох метрів виявили тунель. Ширина підземного ходу сягає півтора метрів, а висота – два. Система таких підземних ходів була створена ще засновниками Змієва: у 1656-1658 роках у центрі міста звели одну з найбільших на Слобожанщині фортець, яка мала сім сторожових веж, гармати і ядра.

Згодом до місцевих краєзнавців приєдналися спелеологи з Харкова. Разом вони з’ясували, що ухил підземного ходу йде в напрямку річки Мжі. Встановлено, що знайдений тунель – лише відгалуження від основного підземного ходу, який іде паралельно вулиці Адміністративній вбік річки Сіверський Донець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час розкопок було знайдено фрагменти кераміки ХІХ століття: невеликий глечик (кубушку), залишки ліпних горщиків, фаянсового посуду і цегли старого зразка.

Ентузіасти почали розробляти програму дослідження підземелля Зміївщини, адже підземні ходи, крім міста, є і в деяких селах району. А знахідку планують перетворити на туристичний об’єкт.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності