Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Українці тепер не зможуть продати свою нерухомість без рієлтора, – новий законопроект

Народна депутатка від партії”Слуга народу” Ірина Борзова, яка очолює обласний осередок партії, є однією з авторів законопроекту 3618 про ріелторську діяльність в Україні.


Згідно цього законопроекту без участі ріелторів не можна ні продати своє майно і навіть  рекламувати його продаж. Про ці заборони йдеться в висновках громадської антикорупційної експертизи Інституту законодавчих ідей щодо законопроекту.

Законопроектом нівелюється можливість власника нерухомого майна реалізовувати своє право власності без залучення рієлтора.

Відповідно до статті 34 законопроєкту «суб’єкт рієлтерської діяльності, інша уповноважена відповідно до закону особа вносять дані щодо об’єкта нерухомості до Єдиної інформаційної бази даних і формують інформаційний паспорт об’єкта нерухомості».

Відповідно до частини 2 та частини 3 статті 34 законопроекту, суб’єкт рієлтерської діяльності або фізична особа самостійно не можуть вчиняти будь-які операції з нерухомим майном без внесення відомостей до цієї бази даних. А індивідуальний реєстраційний номер інформаційного паспорта об’єкта нерухомості в Єдиній інформаційній базі даних пропонується визначити істотною умовою правочину.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нотаріус же, відповідно до частини 4 цієї статті, посвідчує правочин, за яким об’єкт нерухомого майна, його частина відчужується, реалізується та/або передається в найм (оренду), позичку фізичною особою, за умови формування та отримання з Єдиної інформаційної бази даних витягу із зареєстрованого інформаційного паспорта об’єкта нерухомості.

Таким чином, без внесення відомостей до реєстру, реєстрації рієлтерського договору, фізична особа не зможе здійснити будь-які операції з власним нерухомим майном.

У зв’язку з цим, по-перше, порушується право власності фізичної особи, передбачене статтею 41 Конституції України, по-друге, порушуються засади права власності, передбачені главою 23 Цивільного кодексу України.

Більш того, ч. 4 статті 34 законопроєкт забороняє рекламувати майно будь-кому окрім власника або рієлтера. Таким чином, розміщення оголошення про продаж на OLX родичем власника пропонується вважати незаконним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, законопроєктом не забороняється встановлення плати за внесення таких відомостей та формування витягів з Єдиної інформаційної бази даних. Таким чином може бути встановлена нова корупційна схема аналогічна донедавна існуючій схемі авторизованих електронних майданчиків у сфері нерухомості.

Схема електронних майданчиків- це схема, яку приписують нардепу Антону Яценко. Як повідомляють журналісти Громадського, йшлось про  про узаконені електронні майданчики, які за своє посередництво між продавцем і фондом держмайна отримували по мільйону гривень за день. Минулого року депутати ВРУ проголосували за відміну цього “посередника” але не пройшло і року як ось знову намагаються просунути нову схему але уже через ріелторів..

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності