Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Українські ліки дорожчають швидше імпортних

Українські фармацевти щосили користуються зубожінням наших громадян, які далеко не завжди можуть дозволити собі купити дороге імпортне ліки. Хоча останнім часом особливих коливань на валютному ринку не спостерігається, більш того, євро і долар навіть трохи просіли по відношенню до гривні, медикаменти вітчизняного виробництва стрімко дорожчають.

За даними дослідження «PharmXplorer» «/«Фармстандарт» компанії» Proxima Research, минулого місяця середньостатистична упаковка українських ліків піднялася в ціні на 13,2%, тоді як імпортна —лише на 4,7%.

Нашим виробникам можна особливо не стримувати апетити. Адже, по суті, вони монополізували нижній ціновий сегмент лікарського ринку. Незважаючи на подорожчання, українські препарати все одно залишаються дешевими.

Вартість тієї ж середньостатистичної упаковки, якою оперують дослідники, становить менше 30 грн. Для порівняння: зарубіжні таблетки коштують до 110 грн.Втім, багатьох українців дорожнеча вітчизняних ліків все ж обурила. Вітчизняні фармацевти, які раніше лише нарощували свою частку, трохи втратили в продажах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як показує дослідження «PharmXplorer» “/«Фармстандарт», в натуральному вираженні (тобто в упаковках) частка українських ліків у продажу впала з торішніх 78,1% до 77,4%. Правда, в грошах показники продовжують рости, хоч і досить повільними темпами: з 41,9% до 42,8%.

Відповідно, торговці імпортними препаратами в штуках отримали надбавку — з 21,9% до 22,6%, а в грошах просіли на 9%.

Цілком можливо, що нові ринкові тенденції пов’язані із змінами уподобань українців. Вони вже не так явно, як раніше, прагнуть заощадити, купивши найдешевше ліки.

Частка низько вартісного сегмента в загальних продажах медикаментів впала, в порівнянні з минулим роком, на 2,5% (з 57,9% до 55,4%). Середні за ціною препарати зміцнилися на 0,3%, а ось частка дорогих виросла відразу на 1,2% (до 13,4%).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В результаті В червні в Україні чи не вперше за багато місяців зросли всі показники аптечного ринку. Наші громадяни стали більше купувати як в штуках (плюс 5,3% проти мінус 7,5% в минулому році), так і в грошах (+15,6%).

Серед найбільш популярних в Україні ліків дослідники називають «Актовегін», «Но-Шпу», «Цитрамон», хлорид натрію і «Нурофен».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності