Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Українські судді масово звільняються

Багато судді вирішили звільнитися, щоб не проходити кваліфікаційне оцінювання Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Про це заявив голова комісії Сергій Козьяков.

До теперішнього моменту в двох сотнях українських судів та апеляційних судах залишилися працювати менше 50% суддів, у той час як окремі суди припинили функціонування через відсутність суддів як таких.

Так, за словами Козякова, з червня по кінець вересня минулого року із судової системи за власним бажанням звільнилися 1600 чоловік, чого в історії України раніше не було ніколи.

Як вказує голова комісії, багато втомилися від постійного психологічного тиску і звинувачень. Багато хто прийняв рішення про звільнення після червневого рішення КСУ повернув пільги і гарантії при звільнення суддів у відставку за власним бажанням. У той же час, багатьох налякало кваліфікаційне оцінювання, розпочате ВККС.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Козьякова, величезна кількість суддів просто не захотіли розголошувати свій майновий стан.

«Серед тих, хто пішов, було чимало професіоналів, порядних людей. Тепер приблизно в 200 судах залишилося менше 50% суддів. Аналогічна арифметика в апеляційних судах. Існують десятки судів, де один, максимум двоє суддів. Є місця, де суди не функціонують через відсутність суддів як таких. У курортному Яремче, наприклад. І в цих місцях держава не виконує конституційну функцію по здійсненню правосуддя. Погіршується якість прийнятих судових рішень, подовжуються терміни розгляду справ», – підкреслив він.

За словами голови ВККС, сьогодні про очищення судової влади майже ніхто не говорить, оскільки суддівський корпус скоротився на третину.

«А ось з оновленням судової влади буде куди складніше. На підготовку судді піде 22-24 місяці», – уклав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності