Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Україну звинуватили у поставках до ЄС “липового” меду

Велике європейське об’єднання виробників агропродукції Copa-Cogeca у лютому заявило про «неприйнятну конкуренцію» на ринку меду у ЄС. У заяві йшлось, що Україна та Китай постачають під виглядом меду розбавлену продукцію.karikatura-med_(sergey-belozerov)_22078

Зазначається, що  «загальний обсяг китайського імпорту «меду» складається з 70 відсотків цукрового сиропу та 30 відсотків меду», передає DW. Що стосується України, то об’єднання вважає, що для розбавлення меду на експорт українці «використовують цукровий сироп, який неможливо виявити». Такого твердження Copa-Cogeca дотримується з огляду на збільшення українського імпорту меду  із 20 тисяч тонн у 2013 до 47 тисяч тонн у 2017 року та зниження його цін  до 1,69 євро за кілограм у 2019 році.

Щоб вирішити ситуацію асоціація пропонує керівництву ЄС підтримувати і просувати європейських виробників та проводити маркування меду.

Єврокомісія ж заявила, що готова обговорити пропозиції об’єднання. На підтримку бджільництва інституція спрямовує 40 мільйонів євро щороку, а зараз пропонує наростити цю цифру до 60 млн.

Торговий представник України Тарас Качка спростував обвинувачення Copa-Cogeca та назвав їх «чутками і наклепами». «Кожен кілограм українського меду, який потрапляє до ЄС, відповідає вимогам ЄС», – наголосив він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомлялось, Єврокомісія зняла заборону на ввезення української курятини. Її запроваджували через спалах пташиного грипу на Вінниччині. У 2019 році Україна потрапила до трійки найбільших постачальників м’яса птиці до Європейського Союзу. Український експорт м’яса птиці до ЄС сягнув 134 262 тонн, що на 8,6% перевищує показники 2018 року.

У 2019 році на перше місце серед імпортерів українського агросектору вийшов Китай, потіснивши Індію. Серед регіонів найбільше покупців продовольства з України у Азії, далі Йдуть ЄС, Африка та СНД.

Минулого року Україна отримала за експорт товарів і послуг в країни ЄС понад 25 мільярдів доларів США.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності