Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Уряд змінює умови переходу релігійних громад під юрисдикцію іншої конфесії

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності затвердив зміни до проекту закону №4128 про зміну релігійними громадами підпорядкованості. Новий закон буде під №4128/Д, його планують скоро оприлюднити.

Нові правила передбачають:

  • зміну статуту громади, щоб перейти у нову юрисдикцію. Для цього потрібно скликати збори, згідно вимог і кворуму статуту громади, потім 2/3 членів громади повинні підтримати рішення і особисто підписатися під ним.
  • при переході храм або приміщення залишається у володінні або користуванні громади, але передбачено тимчасову заборону на проведення дій з майном парафії
  • якщо частина громади не згодна з переходом – вона може сформувати нову релігійну громаду і укласти договір про почергове користування храмом.
  • спрощений порядок реєстрації релігійних організацій. Якщо закон приймуть, реєструвати двічі у Мін’юсті та органі у справах релігій не потрібно. Цим займеться держорган у справах релігій і відділи ОДА.

Зазначений проект закону вносить зміни до законів: «Про свободу совісті релігійні організації» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».605796_original

Нагадаємо, 15 грудня на Об’єднавчому соборі у Києві було проголошено створення єдиної помісної Православної церкви України, а її предстоятелем обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського УПЦ КП Епіфанія (Думенка).

17 грудня Синод Російської православної церкви в Україні звільнив з посад митрополита Вінницького і Барського Симеона та єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра (Драбинко), які брали участь в Об’єднавчому соборі. Їм заборонено проводити служби, а на їхнє місце призначено інших осіб. Водночас митрополит Симеон заявив про перехід з РПЦ в Україні до Православної церкви України, а віряни Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці підтримали перехід парафії під протекторат Епіфанія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До Православної церкви України приєдналися безліч громад. Створено карту, на якій можна подивитися, які громади перейшли з УПЦ МП під юрисдикцію Православної церкви України. За даними на 11 січня в Православну церкву України перейшли більше 50 парафій Російської православної церкви в Україні.

20 грудня Верховна Рада ухвалила закон про перейменування УПЦ Московського патріархату, за яким назва релігійної організації, яка має свій центр у державі-окупанті або державі-агресорі, не може містити у назві термін «українська». Однак в колишній УПЦ МП відмовилися змінювати назву церкви.

Зазначимо, що після Об’єднавчого собору, церква Московського патріархату більше не має права називатися «Українська православна церква».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності