Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Урядовці доб’ють малий бізнес податками

Уряд об’єднав та збільшив податки для бізнесу, а Державній фіскальній службі надав небачених повноважень
Якщо раніше головним ворогом бізнесу (і пересічних українців) був екс-прем’єр Микола Азаров, котрий був основним генератором податкових новацій, то нині все, що він пропонував і втілював у життя, видається дитячим белькотінням. Втім, його ідеї не пішли у небуття, а навпаки – відродилися у ще більш виродженій формі.

Нинішній прем’єр Арсеній Яценюк вирішив продовжити справу попередника – розроблений попереднім урядом законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів» трохи переписали і внесли на розгляд Ради вже нового скликання як проект податкової реформи. Реформою, втім, там і не пахне. Анонсованого раніше скорочення податків фактично не відбулося, адже ті дріб’язкові поблажки навряд чи можна назвати зменшенням податкового тиску.

Натомість, вже очевидно, буде посилено фіскальний тиск не лише на підприємців, але й на звичайних громадян.
16,4% буде ставка ЄСВ для підприємців, якщо підвищать зарплату працівникам

Наше видання дехто критикує за надто критичне висвітлення творчості (саме творчості, адже політ фантазії пана прем’єра інакше і не назвеш) вельмишановного Арсенія Петровича. Мабуть, це палкі фанати, яким і рай у шалаші. Або ж у них просто нічого немає і податкові новації їм до лампочки. Втім, повернемося до суті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Серед новинок для підприємців – запровадження податку на комерційну нерухомість, введення акцизу на роздрібну торгівлю підакцизними товарами, підвищення ставки, власне, акцизу і розширення переліку підакцизних товарів. Крім того, зменшили кількість груп платників єдиного податку з 6 до 4, касові апарати тепер мають застосовувати і «спрощенці» ІІ та ІІІ групи, окрім торгівців на ринку та тих, хто торгує через засоби пересувної торгівлі. Податок на прибуток залишили на рівні 18 відсотків. Збільшили розміри штрафів, та продовжили мораторій на перевірки до 2016 року, аби підприємці встигли оговтатися від новацій.

ЄСВ зменшать, якщо підвищать зарплати

Суттєвих змін зазнав закон про Єдиний соцвнесок. Тепер, зокрема, члени сімей фізичних осіб-підприємців не є платниками ЄСВ. Як прокоментувала начальник інформаційно-комунікаційного відділу ДПІ у Чернівцях Наталія Бальон, підприємці і на загальній системі і на єдиному податку, зобов’язані платити мінімальний ЄСВ навіть за місяці, в яких вони взагалі не отримували доходів, збільшено розміри штрафів за несплату (несвоєчасну сплату) єдиного внеску – з 10% до 20% від вчасно несплачених сум, за донарахування податковою своєчасно не нарахованого ЄСВ – з 5% до 10% від донарахованої суми за кожний повний або не повний звітний період, але не більше 50% від донарахованого ЄСВ. Крім того встановлено штраф за неподання звіту з ЄСВ – 170 гривень і 1020 гривень за повторне порушення.

Які податки платити цього року
• податок на прибуток підприємств
• податок на доходи фізичних осіб
• податок на додану вартість
• акцизний податок
• екологічний податок
• рентна плата
• мито
• податок на майно
• єдиний податок
• збір за місця для паркування транспортних засобів
• туристичний збір.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Власне, ставку ЄСВ зменшили до 16,4 відсотка, однак за умови, що роботодавець підвищить зарплати працівникам мінімум на 30 відсотків порівняно із середньою зарплатою 2014 року. А середня зарплата має бути не меншою за три мінімальні.

Це, мабуть, чи не єдина новація, яку оцінили позитивно і підприємці, і експерти, і пересічні українці. Втім, бажаний ефект вона матиме, якщо роботодавці дотримуватимуться законодавства. Хоча навіть із такою ставкою ЄСВ значно вигідніше і далі платити зарплату у конвертах.

– Сьогодні відбувається щось незрозуміле. Після прийняття змін до Податкового і Бюджетного кодексу, а також Закону «Про бюджет на 2015 рік», досі немає чіткості у нормативах, що були введені. Вони потребують чіткого роз’яснення з боку фіскальної служби та Міністерства фінансів, – коментує Артем Козменко, аналітик Центру громадської активності «Синергія». – Нововведення з ЄСВ має піти на користь підприємцям, які мають найманих працівників. Проте там є певні умови. Цей внесок буде зменшено до 16,4% від фонду зарплати тільки у тому разі, коли сума цього фонду зросте не менше, ніж на 30%, тобто роботодавці піднімуть заробітну плату своїм працівникам. Мало того, найменша заробітна плата на підприємстві повинна зрости до розміру трьох мінімальних, а саме 3654 гривні на місяць.

Ввели податок на податок

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як вже зазначали, цього року набувають чинності зміни до Податкового кодексу, які передбачають запровадження акцизного збору на роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Це, фактично, податок на податок. Геніально, правда? Чи наповнить це місцеві бюджети, як на те сподіваються в уряді – не факт. Однак нововведення стовідсотково зажене торгівлю такими товарами у тінь, а отже хтось таки заробить на цьому добряче.

– Введення 5-відсоткового акцизу з роздрібного продажу підакцизних товарів приведе до подвійного оподаткування і суперечить суті акцизного податку. Фінансові, матеріально-технічні та інші витрати держави на адміністрування нового акцизу можуть перевищити доходи від його сплати, – наголошує виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко. – Зростуть корупційні ризики. За нинішніх умов (низька активність внутрішнього ринку, падіння платоспроможності населення, посилення інфляції) це буде стимулювати нелегальну торгівлю підакцизними товарами.
Запроваджений акцизний збір на алкоголь, тютюнові вироби та пальне має поповнити місцеві бюджети. Чи виправдає себе таке нововведення, важко сказати, каже Артем Козменко. Оскільки через зростання вартості товарів знизиться товарообіг, відповідно, надходження до бюджету будуть відносно незначними.

– Проте не треба забувати, що підприємства компенсують усі свої податки, включивши їх до ціни товару. Єдиним негативом у цьому разі буде те, що зросте ціна на товари чи послуги. Отже, бізнес втратить цінову конкурентоздатність, а споживачі ще більше відчують свою низьку платоспроможність, – вважає експерт.

Головний удар – по дрібному бізнесу

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щодо податку на нерухомість, то він стане додатковим тягарем для бізнесу. Але не для всіх, оскільки визначено, що від сплати такого податку звільняються підприємства виробничої сфери, фермерські господарства. Зважаючи на те, що податок на нерухомість будуть сплачувати до місцевих бюджетів, то тут ще своє слово повинна сказати і місцева влада.
Розкритикували податкові новації Яценюка і західні партнери. Ганна Дерев’янко зазначила, від запровадження 5-відсоткового акцизного збору на роздрібну торгівлю, оподаткування комерційної нерухомості й інших новацій постраждає малий бізнес. Для компаній, які працюють на звичайній системі оподаткування, буде менш вигідно купувати товари і послуги у малих підприємств та приватних підприємців, бо у такому разі їм доведеться платити податок, розміром 50 відсотків від суми покупки.

– Більшість компаній-членів асоціації вважає, що скорочення кількості податків і зборів, передбачених Податковим кодексом, є, швидше, номінальним. Кількість податків і зборів не зменшили, а просто трансформували в інші види, укрупнивши платежі. Таке скорочення не приведе до зменшення податкового тиску, а навпаки збільшить, адміністративні витрати платників податків, – заявила Ганна Дерев’янко.

Джерело: Від і до

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності