Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

В Країні Піночета ціна на електроенергію впала до нуля

Ціна на електроенергію в Чилі 113 днів поспіль в цьому році падали до нуля в певний момент.

Справа в тому, що в Чилі працюють потужні сонячні електростанції, які постачають енергію з надлишком. Сонячних днів в цій країні багато, і станції виробляють велику кількість енергії. Настільки велику, що дівати її вже просто нікуди. Тому споживачі отримують електроенергію безкоштовно.chili_pinochet-640x394

Для Чилі це не в новинку. У минулому році була аналогічна ситуація, коли ціни на енергію трималися на нульовій позначці 192 дні. В цьому році рекорд, швидше за все, буде побитий. Місцеві жителі і власники енергоємних підприємств, звичайно, раді. Але все не так райдужно, як може здатися – у безкоштовній енергії є і негативна сторона. Справа в тому, що енергетичні компанії в Чилі належать приватному бізнесу, який зараз не отримує ні прибутку, ні доходу. А адже підтримка енергетичної інфраструктури в робочому стані вимагає грошей.

Крім того, представникам енергетичного сектора потрібно десь отримати гроші для будівництва нових об’єктів, які будуть заміняти старі станції. Раніше виробничий бум в Чилі призвів до значного підвищення потреби країни в енергії. Приватний бізнес прийшов на допомогу: різні компанії побудували 29 сонячних ферм, і ще 15 заплановано. Будівництво енергостанцій вироблялося з розрахунком на продовження економічного зростання. Але зараз у всьому світі зростання економіки сповільнюється, а Чилі вже не потрібно стільки енергії, скільки виробляють станції. Найбільше енергії споживала мідна промисловість країни, і після того, як попит на мідь впав, виробничі об’єкти вже не в змозі споживати стільки енергії, скільки раніше.

Інвестори ж втрачають гроші. Наприклад, компанія Acciona SA інвестувала $ 343 млн в проект будівництва 247-мегагваттної станції. За планом, це найбільша така станція у всій Латинській Америці. Гроші вкладені, але чи буде отримано прибуток, або хоча б повернуті кошти? Керівник компанії вже не дуже в цьому впевнений.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проблемна інфраструктура

Найбільшою проблемою для енергетичної інфраструктури країни є те, що вся енергосистема розділена на дві частини: центральну і північну. Обидві частини не пов’язані одна з одною. Екс-глава сектора відновлюваної енергії Карлос Баррі (Carlos Barria) стверджує, що якщо в одній частині надлишок енергії, а в інший потрібно більше енергії, нічого зробити не можна. Зараз ситуацію планують виправити, але на це потрібен час.

Для того, щоб з’єднати обидві частини енергетичної системи країни, потрібно побудувати лінію електропередачі довжиною в 3 000 кілометрів. Таку лінію вже будують.

Сонячні енергостанції

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Потужності сонячних енергостанцій Чилі постійно зростають, а кількість таких об’єктів продовжує збільшуватися. З 2013 року потужність всієї «сонячної» енергосистеми країни збільшилася в чотири рази, аж до 770 МВт. Найбільше зростання спостерігається саме в північних секціях енергосистеми, регіоні Атакама, що є центром виробництва і обробки міді в країні. Тільки за минулий рік загальна збільшена потужність збільшилася на 5%. Близько 50% поставок енергії забезпечують сонячні ферми.chili

Зараз планується побудувати додаткові потужності – реалізація цих проектів почалася раніше, так що будівництво зупиняти не будуть. Проте, в тому ж регіоні Атакама середня ціна мегавата опустилася до $ 60. Це менше тих $ 70 за мегават, за які взяли на себе зобов’язання постачати енергію компанії, які виграли довгострокові аукціони в Чилі.

Така ситуація негативно впливає на розвиток енергетичного сектора країни в довгостроковій перспективі. Так, зараз все добре, і будівництво триває. Але в найближчому майбутньому інвестори просто припинять вкладати кошти в енергетичні об’єкти Чилі. Вже зараз деякі компанії відмовляються продовжувати фінансування ряду проектів, в подальшому ситуація може тільки посилитися.chili (1)

За словами представників енергетичних компаній країни, ситуація з цінами стала майже неконтрольованою через занадто бурхливий розвиток альтернативної енергетики. «Швидкий розвиток альтернативної енергетики став для нас сюрпризом, і ми повинні реагувати швидко», – сказав Сальваторе Бернабе (Salvatore Bernabei), глава Enel Green Power SpA.

Поки ж проблема не вирішена, низькі (нульові) ціни на електрику будуть негативним чином позначатися на діяльності енергокомпаній.

А що в Європі?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для Європи така ситуація теж не є дивною. У Німеччині споживачам енергії в інші дні навіть платять за використання електрики. Так, 8 травня, в неділю, Німеччина побила новий рекорд в генерації енергії з відновлюваних джерел. Завдяки сонячної і одночасно вітряну погоду сукупне виробництво енергії сонячними, вітро, гідро і біоенергостанціямі склало близько 55 ГВт. Всього ж в країні в цей день було спожито 63 ГВт енергії. Таким чином, частка відновлюваних джерел склала близько 87%. На кілька годин ціни пішли в мінус, що означає виплати споживачам енергії.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності