Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

В Мукачево відкрили кінну статую покровителю міста св. Мартину

Cьогодні, 3 березня, у центрі Мукачева на площі Кирила та Мефодія відбулось урочисте відкриття скульптури покровителя міста Святого Мартина на коні.

На відкриття прийшов мер міста Мукачева Андрій Балога, головний меценат проекту та його автор Михайло Кіш, духовенство міста та мукачівці.

Як зазначає Мукачівська міська рада, пам’ятник закладений до 1700-річчя від дня народження покровителя міста.

Фото 2 - Як у Мукачеві пам'ятник Святому Мартину відкривали (ФОТО)

Скульпторами є Степан Федорин, Микола Гурмак, а матеріал постаменту- травертин, скульптурна композиція бронза. Виготовлення пам’ятника і виливка бронзи проходила в Мукачеві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Фото 3 - Як у Мукачеві пам'ятник Святому Мартину відкривали (ФОТО)

На Закарпатті досі не було жодної кінної скульптури і постать Мартина-вершника стане першою за всю історію краю, – каже професор, професор УжНУ, президент Регіональної туристичної організації Закарпаття Федір Шандор.

Фото 4 - Як у Мукачеві пам'ятник Святому Мартину відкривали (ФОТО)

Він зазначає, що скульптурна композиція вагою більше 33 тон, висотою понад 4 метри і вона стане тим об’єктом, яким притягуватиме в місто туристів.

Довідка

Св. Мартин Турський (лат. Martinus Turonensis; 317 — 8 листопада 397) — римський офіцер, християнський священик, святий. Єпископ Турський (371—397). Засновник капеланства. Народився у Саварії, Панонія. Дитинство провів у Павії, Італія. Більшу частину свого життя провів у Галлії. Заснував Мармутьєрьске абатство (372). Помер у Канді, Галлія. Життєпис записаний його сучасником Сульпіцієм Севером. Вшановується у більшості християнських церков. День вшанування — 11 листопада в католицькій, лютеранській та англіканській церквах; 12 (25 жовтня) — в православних церквах. В іконографії та живописі зображується у вигляді воїна-вершника, що дає частину свого плаща жебраку; чоловіка, що розрізає свій плащ, тощо. Вважається захисником від бідності й пияцтва; патрон жебраків, злиденних, шинкарів, виноробів, вершників, вояків тощо.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні святий Мартин Турський вшановувався як патрон окремих міст, про що свідчать його зображення на старовинних гербах міст Мукачева (герб наданий 1376 р.) і Полонного (герб відомий з 1766 р.).

Фото: соцмережі, Александр Богданов

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності