Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

В Україні рекордно подорожчає…

Через подорожчання електроенергії та опалення вже з наступного місяця українцям слід готуватися до подорожчання всієї сфери послуг: від оренди приміщень до перукарських послуг. За словами економіста Олександра Охріменка, власники дрібних підприємств намагатимуться відбити витрачені кошти за рахунок підняття їх вартості.

«Перукарня — ви ж не ходитимете взимку туди, де немає опалення? А там ще й нормальне освітлення треба, і тепла вода. А ціну за все це доведеться включити у вартість послуги. Те ж саме — ремонт автівки. А якщо дорожче цей ремонт, то і таксі скажуть — а нам же треба його теж у ціну включити», — пояснив Охріменко. За словами експерта, зростання цін почнеться влітку, а восени на всіх очікує колосальне подорожчання, особливо подорожчає вся оренда офісів.

«З магазинами не знаю, що буде. Вони розраховувались на великі площі, обігрівати багато.

Напевно, десь зменшать кількість магазинів. А ті, що залишаться — піднімуть ціни, однозначно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Не може ж магазин в збиток працювати. У нас пряма залежність: дорожчає газ, електроенергія — дорожчає все», — уточнив Охріменко.

Зростання цін на гречку прогнозують до серпня-вересня

“Інформація про те, що пікові ціни вже перевищили 50 грн/кг, насправді відповідає дійсності, але така вартість не є показовою для ринку, адже є пропозиція крупи і в нижчому ціновому діапазоні. Так, наприклад, у Києві на Столичному ринку ціни на крупу починаються від 30 грн/кг”, – повідомляється в прес-релізі в УКАБ.

Як пояснили в УКАБ, пропозиція формується за рахунок початкових запасів, виробництва та імпорту. У 2015 році, за рахунок скорочення площ (-7%) та урожайності (-18%) валовий збір гречки склав всього 128 тис. тонн (-24%), що є найнижчим показником за час незалежності України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Експерти зазначили, що, незважаючи на наявність перехідних залишків і імпорт, пропозиція на ринку за підсумками року нижча, ніж потребує ринок (178 тис. тонн).

В УКАБ відзначили, що схожа ситуація була в 2010/2011 МР, коли брак пропозиції на внутрішньому ринку призвів до того, що залишки сировинної культури реалізувалися за цінами до $1,4 тис. за тонну (близько 11,2 грн/кг), а в збутових мережах ціни перевищували 25-30 грн/кг.

“В даний час відпускні ціни на підприємствах складають близько $800 за тонну (20 грн/кг). Порівнюючи ці показники, подальше зростання цін на крупу можливе, але з потраплянням на ринок продукції нового врожаю в серпні-вересні, ціни підуть вниз”, – підсумували в УКАБ.

За прогнозами УКАБ валовий збір гречки в 2016 році складе 155 тис. тонн, проте за рахунок менших, ніж роком раніше, перехідних запасів, загальна пропозиція в 2016/2017 маркетинговому році практично не зміниться і складе 175 тис. тонн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Злетять ціни на бензин

Цього разу подорожчання практично неминуче, адже воно буде економічно обґрунтованим.

Портал «О Дороге» повідомив, що вартість нафти, за поясненням Міністерства енергетики, становить 50 доларів за барель. Фахівці вважають, що до грудня поточного року ця ціна зросте на 7 доларів за барель. А вже в наступному році складе 64 долара за барель.

Також, якщо враховувати, що половина закупівельної ціни нафти — це податки, то її закупівельна вартість становить близько 40% від загальної суми. Як тільки ціна на нафту збільшиться до 60 доларів за барель, так ціна бензину збільшиться на 5 умовних одиниць. В Україні бензин подорожчає на 3 гривні.Ціни на бензин повинні були вирости ще кілька місяців тому, але так як продавці бензину проігнорували зміни на ринку, стрибок цін виглядає дуже різким.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності