Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Василь Чуднов: пріоритетом мають бути національні інтереси

vasylІнтерв’ю Президента України журналістам низки провідних українських телеканалів збурило неабияких резонанс серед громадськості.

Нагадаємо, Глава держави заявив, що Україна визначилася щодо підписання Угоди з Європейським Союзом, проте висловив певні застороги щодо умов такого підписання, які висуває сьогодні ЄС. Зі слів Президента України, для переходу української економіки на європейські стандарти Україні сьогодні необхідно не менше 20 мільярдів євро на рік, а в цілому до 2017 року – близько 160 мільярдів євро. «Це (підписання угоди) не вступ України в Європейський Союз, – зауважив Глава держави, – і Україна не буде долучена до європейських фондів. Нас там не буде».

Натомість він бажає бачити Україну конкурентоспроможною країною «Як тільки ми вийдемо на той рівень, який нам буде комфортним, і коли він буде відповідати нашим інтересам, коли ми домовимось на нормальних умовах, тоді будемо вести розмову про підписання. Коли це буде? Швидко чи не дуже швидко. Час покаже. Я хочу, щоб цей час був якомога скоріше», – зазначив Президент в інтерв’ю.

Прокоментувати позицію влади в контексті озвучених Главою держави меседжів ми попросили голову Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василя Чуднова. «Як бачимо, – зазначив очільник Прикарпаття, – Президент принциповий у відстоюванні незмінно європейського напрямку руху нашої країни на міжнародній арені. Ніде і ніколи він жодним словом не обмовився про згортання євроінтеграційних процесів чи зміну зовнішньополітичного курсу країни, про який сьогодні говорять окремі діячі Євромайдану.  Зрештою, це і не можливо. Євроінтеграційний курс сьогодні прописано у Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики».  Але, говорячи про рухи в напрямку Європи, слід розуміти: власне підписання Угоди про Асоціацію з ЄС не може бути самоціллю. Метою такого кроку має бути забезпечення європейських умов життя для наших громадян, побудова європейської України. Звісно ж чекати милості від багатої Європи сьогодні не доводиться. Європейці – прагматики, а не меценати і допомагатимуть нам лише там, де бачитимуть вигоду для себе. Тому у справі приведення економіки України до європейських стандартів ми залишаємось сам на сам з собою. Так, лише за останні 1,5 місяця маємо 30 мільярдів гривень недобору. Зупиняються заводи. Натомість нам висувають все нові і нові вимоги: «заморозьте зарплати, заморозьте пенсії, підніміть тарифи і тоді лише сядемо за стіл переговорів…». Вочевидь, у цій ситуації пріоритетом мають бути виключно національні інтереси. Керівництву держави іноді закидають, мовляв, пробігли марафон і за 100 метрів від фінішу зупинились. Але хочу нагадати, що сталося на фініші з першим марафонцем: він вмер. То може іноді варто за 400 метрів зупинитись і набратися сил?..»

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності