Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Вчені створили асфальт, захищений від утворення льоду

Обмерзлі дороги – глобальна проблема для всіх без винятку автомобілістів, які проживають у країнах, де буває холодна пора року.

Виникнення льоду на поверхні асфальту може призвести до жахливих наслідків для водіїв і пасажирів. Найбільше в даному випадку небезпечний так званий “чорний лід”, коли через різницю температур між повітрям і поверхнею траси виникає тонка крижана плівка, а водієві здається, що перед ним просто трохи вологий асфальт. Команда дослідників з Туреччини запропонувала свій варіант вирішення цієї проблеми.

Як правило, з заледенілими дорогами борються одним з кількох класичних способів. Розкидають сіль, що роз’їдає крижану кірку, або посипають дороги піском, щоб збільшити зчеплення між поверхнею і колесами автомобілів. Недоліки цих способів очевидні: сіль і пісок швидко змітають з поверхні проїжджаючими машинами. Не допоможуть ці методи і в умовах сильних снігопадів, коли хоч посипай дорогу, хоч не посипай, а толку від цього багато не буде. Хоча в таких умовах дорозі взагалі навряд чи щось допоможе.

Турецькі вчені з Університету Коч розробили особливий багатошаровий асфальт, що містить в собі особливий компонент – сіль калію. Він виступає на поверхню дороги поступово, руйнуючи лід. Тим самим була вирішена проблема з традиційним нанесенням солі на поверхню проїжджої частини. Асфальт самостійно буде позбавляти себе від обмерзання, а коли автомобільні колеса зітруть верхній шар дороги, назовні виступить наступний шар сольового компонента. Ще один компонент, що входить до складу асфальту, це бутадієн-стірольний каучук, який також буде перешкоджати виникненню крижаної плівки на дорозі.

Єдиним недоліком захищеної від льоду дороги є її недружелюбність до автомобілів. Сіль калію, як і будь-яка інша сіль, здатна привести до корозії автомобільного кузова. Вчені опублікували результати двомісячних тестів нового асфальту в умовах утворення крижаної кірки, а також ретельно вивчили зносостійкість нового дорожнього покриття. Тепер їм ще належить досліджувати його вплив на металеві частини автомобілів. Очікується, що такий асфальт вперше ляже на дороги Туреччини протягом кількох найближчих років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності