Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Весілля Івано-Франківська та прилеглих сіл на межі зриву

Під час позачергового засідання Вовчинецької сільської ради, яка входить в Івано-Франківськ, обранці прийняли звернення до центральної влади щодо децентралізації. Аналогічні документи прийняли й інші села, які входять в Івано-Франківськ – Крихівці, Микитинці, Угорники та Хриплин, і разом з Вовчинцем спільно направили звернення до президента, уряду та голови Верховної Ради.

Сільські голови приміських сіл вважають, що прийнятий 17 січня 2020 року Верховною Радою України у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” № 2653 спрямований на примусове приєднання або об’єднання громад, без врахування інтересів і прав жителів цих громад. Кажуть, це не відповідає основним вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована у 1997 році, шкодить усім інституціям місцевої демократії, загрожує реалізації євроінтеграційних спрямувань, закріплених в Конституції України, перекреслює ідеали Революції Гідності.unnamed (1)

Ми, депутати Вовчинецької, Крихівецької, Микитинецької, Угорницької та Хриплинської сільських рад 7 демократичного скликання, виступаємо проти примусового приєднання або об’єднання сіл, селищ, міст, в тому числі і наших спроможних територіальних громад с.Вовчинець, с.Крихівці, с.Микитинці, с.Угорники, с.Хриплин в об’єднану територіальну громаду (далі ОТГ). Ми підтримуємо тільки добровільне об’єднання громад.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Згідно з перспективним планом наші спроможні територіальні громади с.Вовчинець, с.Крихівці, с.Микитинці, с.Угорники, с.Хриплин включено до Івано-Франківської ОТГ (з центром м. Івано-Франківськ), але таке формування перспективних планів відбувалось і відбувається без врахування думки і інтересів громад та за принципом не добровільності.

У приміських селах вважають, що економічно ефективна співпраця з великим містом може бути тільки у форматі партнерських відносин – міської агломерації, яка впродовж багатьох років (з 1982 року) успішно існує і функціонує з метою вирішення спільних проблем громад міста та сіл.  У селах працюють окремі сільські ради та їх виконавчі органи та одна спільна – міська рада та її виконавчі органи. У зв’язку з цим, як ніколи актуальним є питання визначення міських агломерацій, як форми співробітництва територіальних громад на законодавчому рівні.

Великою помилкою, на нашу думку, є перспектива об’єднання спроможних територіальних громад с.Вовчинець, с.Крихівці, с.Микитинці, с.Угорники, с.Хриплин до Івано-Франківської ОТГ – фактично відбудеться «поглинання» містом наших сіл, успішні сільські громади втратять раніше здобуте, а громадяни – зручність в отриманні адміністративних послуг та можливість безпосередньо приймати участь самостійно вирішувати питання місцевого значення та у формуванні органів місцевого самоврядування на відповідній території. Значно звужується можливість представництва в органах Івано-Франківської ОТГ. Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування, рухомим і нерухомим майном, місцевими доходами, землею, природними ресурсами, що є у власності територіальних громад сіл буде фактично розпоряджатись міська рада, в якій не буде представників від сільської громади, тобто за громаду вирішуватимуть представники, які не матимуть відношення до неї”, – кажуть підписанти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож голови приміських сіл просять центральну владу не підтримувати і не приймати законопроекти, які приводять до примусового приєднання або об’єднання територіальних громад (сіл, селищ, міст), що призведе до обмеження самоврядних повноважень місцевого самоврядування в територіальних громадах сіл Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники, Хриплин.

Також просять розробити, внести на розгляд парламенту та підтримати законопроект про міські агломерації, який відкриє додаткові шляхи розвитку взаємовідносин між територіальними громадами сіл та великих міст.

Ми, депутати Вовчинецької, Крихівецької, Микитинецької, Угорницької та Хриплинської сільських рад просимо і наполягаємо підтримати право жителів с.Вовчинець, с.Крихівці, с.Микитинці, с.Угорники, с.Хриплин на самостійність, а відповідно статус наших самостійних адміністративно-територіальних одиниць у законодавстві України залишити так як це є сьогодні, як окремі спроможні територіальні громади з своїми органами місцевого самоврядування (сільськими радами) та врахувати цей принцип при внесенні змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) та прийнятті закону, яким визначатиметься адміністративно-територіальний устрій України”, – додають сільські голови приміських сіл.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності