Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Віддали шану воїнам-афганцям

В курортній Яремчі минулої неділі відкрили пам’ятник воїнам, які загинули при виконання інтернаціонального обов’язку у Демократичній Республіці Афганістан.
Пам’ятник вартістю близько 100 тисяч гривень став вдалим прикладом тісної співпраці влади, громади та меценатів. Гранітну стелу з барельєфом скорботних воїнів та викарбуваними іменами трьох мешканців Яремчанщини, які так і не повернулись з тієї далекої війни, було встановлено у сквері поблизу пам’ятника загиблим партизанам-ковпаківцям.
Церемонія відкриття монументу розпочалася урочистою ходою ветеранів Афганістану від приміщення міської ради центральною вулицею Яремчі і продовжилась урочистим вічем за участю голови Івано-Франківської ОДА Василя Чуднова, міського голови Яремчі Василя Онутчака, голови обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Юрія Купчія, керівників силових структур, ветеранів афганської війни з усіх районів Прикарпаття, а також міст Києва, Одеси, Житомира тощо.
З уст промовців звучали страшні цифри: загалом понад 3 тисячі прикарпатців взяли участь у бойових діях на теренах Республіки Афганістан. 84 з них з тієї війни не повернулись. Серед них, як вже зазначалося, троє яремчанців: Василь Романчукевич, Олексій Виксюк та Микола Кулик.
«Це буде в пам’яті до днів останніх. Такі речі ніхто не забуває», – прокоментував журналістам: що відчувають сьогодні колишні воїни-афганці – голова обласної організації УСВА Юрій Купчій. З його слів, навіть сьогодні, через чверть століття після афганської війни, вона не відпускає своїх колишніх солдатів. «Є такі, що до сьогодні не можуть себе знайти, – говорить афганець, – для цього має бути і державна підтримка, і в міру сил наша громадська організація: проводимо заходи, зустрічаємося. На жаль, не завжди є можливість охопити, але в силу своїх можливостей ми працюємо. Державна підтримка є в тому плані, що є підписаний Указ Президента до 25 річниці виводу військ з Афганістану і там є ряд соціальних програм, заходів… Там є заходи по медицині, по житлу, пенсії збільшити суттєво».
Слова активіста підтвердив також голова Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Чуднов. Він запевнив, що прикарпатська влада зробить все можливе для того, щоб пам’ять про загиблих у тій далекій війні була належним чином пошанована, і в першу чергу допоможе спорудити ще п’ять пам’ятників воїнам-афганцям у тих районах області, де цього ще досі не зроблено.
«Що стосується живих, – зазначив очільник Прикарпаття, –звичайно, що прикарпатська влада буде робити все, щоб зробити їх життя якнайбільш достойним, комфортним, у тому числі що стосується забезпечення житлом. В область прийшло вже 2 мільйона гривень – перші вісім квартир наступного року будемо виділяти для наших афганців. Звичайно, що це дуже мало, бо ще сотні людей стоять у чергах. Тому будемо вишукувати можливості, щоб забезпечити людей житлом, щоб їм було комфортно і життя їх було достойним».
«Не знаю, що вам сказати – яка я вдячна за ваші труди, – зазначила у своїй промові старенька мати одного з загиблих яремчанців – Олена Миколаївна Кулик, – і дай Боже, щоб ви не знали горя ніколи, щоби в нас війни ніколи не було в Україні».
Монумент освятили представники духовенства. Після церемонії, за усталеною традицією, усіх гостей частували солдатською кашею та фронтовими ста грамами,  а біля нововідритого пам’ятника ще довго звучали афганські пісні.
В неділю пам’ятник загиблим у тій далекій війни буде відкрито у Богородчанах.

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності