Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Відомі торгові марки H&M і Starbucks прийдуть в Україну не раніше 2015 року

У третьому кварталі 2014 на український ринок вийшло лише три нових ритейлерських бренду:  чоловічий одяг – Н.E. by Mango, товари для новонароджених і малюків – Prenatal Milano і магазин одягу – Peacocks, який почав заново розгортати свою світову мережу. В жовтні в Києві також заробив перший ресторан мережі Vapiano (ТРК Арена Сіті), а до кінця року очікується відкриття Mango Megastore в ТРЦ Ocean Plaza.

Як показує статистика, Україна, незважаючи на кризу, залишається привабливим ринком для рітейлу. За підсумками 2013 у нашої країни дев’яте місце в Європі за обсягами роздрібного товарообігу (між Швейцарією і Швецією) і п’яте – по продуктах харчування (між Польщею та Швейцарією).

Але цього року експерти відзначають негативні тенденції: населення стало витрачати на їжу більше істотну частину своїх доходів (44,5% в 2014 р проти 38,3% в 2013 р), помітно виросли витрати на комуналку (18% проти 13, 3%) і транспорт (7,2% проти 4,5%). Відповідно, знизилися витрати на одяг, взуття, харчування поза домом і розваги.

Хто йде

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Масового догляду роздрібників, про який багато говорилося, поки не почалося. Згорнув свою діяльність лише Lee Cooper – ще на початку вересня. Ходили чутки про відхід з України Columbia Sportswear, але вони так і не підтвердилися. Там заявили, що у компанії були складності з орендою деяких магазинів, закривати які поки ніхто не збирається. «Більш того, ми розширюємося. У другому півріччі відкрили концептуальні магазини в Харкові, Дніпропетровську, Хмельницькому, Херсоні. У Дніпропетровську, до речі, зайняли місце в «Мост-сіті», що звільнилося після відходу з ринку Lee Cooper», – розповів регіональний менеджер з франчайзингових проектів Columbia Sportswear Володимир Стельмах.

Хто прийде в 2015-му

Багато планів по входженню міжнародних брендів на ринок України були переглянуті з економічних причин. Відкладено було і відкриття масштабних проектів ТРЦ – Республіка, Блокбастер, Лавина і ін. Зате разом з їх відкриттям в Україні з’явиться близько десятка світових мереж. «До відкриття в ТРЦ«Республіка», запуск якого був відкладений до березня 2015 року, заявлені Violeta, Mega Ice, Zara Home, – повідомила керівник департаменту торговельних площ компанії JLL в Україні Анна Чуботіна. – Також повертається Converse, а Helly Hansen буде представлений в монобрендовому магазині». Крім них з’являться SAL Y LIMON, Cortefiel (жіночий та чоловічий одяг).

Як повідомила директор Української торговельної гільдії (UTG) Євгенія Лактіонова, в ТРЦ «Республіка» можуть з’явитися довгоочікувані H & M і Starbucks, конкуренти Макдональдса – Burger King і Wendy’s, тематичний ресторан Hard Rock Cafe, турецький універмаг одягу DeFacto і каток Mega Ice. «По H & M тривають переговори, вони вже близькі до вирішення про вихід на наш ринок, – розповів партнер Української ритейл-асоціації Олександр Фіалка.- Є гарна новина про появу у нас DeFacto: вони завжди входять потужно, а значить, буде до 20 їхніх відкриттів за рік. Starbucks також зараз веде переговори про покупку з декількома вітчизняними мережами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ті, що увійшли поспішають розширитися

Водночас, міжнародні мережі, що вже ввійшли в Україні, активно розширюються. «Лідер по експансії – JYSK (спеціалізується на товарах для дому), що відкриває по два магазини в місяць і прагне до чотирьом відкриттям на місяць. Активно розширюють мережу одежні бренди Collins (на два на місяць) і LC Waikiki (один магазин на два місяці)», – перераховує Олександр Фіалка.

Традиційно для кризових років продовжують інтенсивний розвиток продуктові оператори, аптечні мережі, магазини ювелірних виробів, drogerie-рітейлери (побутова хімія, косметика, парфумерія) і заклади громадського харчування. Приміром, Столична ювелірна фабрика цієї осені відкрила нові магазини у Львові, Херсоні, Тернополі, Івано-Франківську, Харкові, Умані. «В планах є ще майданчики, але все буде залежати від ситуації в країні», – сказали в прес-службі СЮФ.

Продовжує розвиватися і fashion. У вересні-жовтні в Києві та Львові відкрили свої магазини такі бренди, як Promod (Sky Mall), Lenovo (MTI) (King Cross Leopolis), Dresdner і Marc & Andre (Karavan Kiev), Ferrari Shop (Ocean Plaza) та інші. З’являються і нові оператори в сегменті «середній мінус», наприклад склад-маркет взуття «ДИСКОН». «Завжди добре почувається сегмент товарів для дітей. Приміром, оператор супермаркету дитячих товарів «Чудо-острів» вже розширив мережу до 16 майданчиків, кожна від 1 тис. кв.м.», – розповів Фіалка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Деякі оператори розширюють свої діючі магазини: наприклад, 16 жовтня відбулося повторне відкриття магазину спідньої білизни Oysho в ТРЦ Sky Мall в форматі 256 кв. м.», – навів приклад Чуботіна.

vkurse.ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності