Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Відповідальність за заперечення Голодомору, – перший патріотичний законопроект Ради нового скликання

Народний депутат Оксана Савчук зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт щодо кримінальної відповідальности за заперечення Голодомору.

За словами свободівки Оксани Савчук, зараз постала нагальна потреба у встановленні кримінальної відповідальности за заперечення Голодомору.9909400906048789776

«Заперечення геноциду української нації ‒ це виправдання катів та підготовка до нових злочинів проти України. В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, яка супроводжується потужною інформаційною атакою, що має на меті знищення історичної пам’яті української нації, питання захисту української національної пам’яті набирає сьогодні все більшої актуальності» ‒ зазначила Оксана Савчук.

Зазначимо, що держава Ізраїль досі не визнала Голодомору геноцидом українського народу, водночас у деяких державах ревізіонізм Голокосту переслідується в рамках законів про заборону націонал-соціалізму і неонацизму; в їх число входять, як правило, країни Європи, постраждалі від ідеології та практики націонал-соціалізму. Закони, що прямо забороняють публічне заперечення, применшення, схвалення або виправдання злочинів, скоєних нацистами, прийняті в Австрії, Бельгії, Німеччині, Литві, Люксембурзі, Польщі, Словенії, Франції, Швейцарії, Канаді та Ізраїлі. Аналогічні закони діють в Ліхтенштейні, Португалії, Чехії та Словаччини. У 2010 році закон, що карає за заперечення злочинів тоталітарних режимів, був прийнятий в Угорщині. У США заперечення Голокосту не карається, оскільки вільне вираження своїх поглядів захищено Першою поправкою до Конституції.

У Німеччині, Австрії, Франції, Канаді та інших країнах ці закони неодноразово застосовувалися на практиці для переслідування заперечників. Тільки в 2007—2008 роках за заперечення Голокосту в країнах Європейського союзу були засуджені не менше 10 чоловік. Деякі з судових рішень з цієї тематики згодом оскаржувалися в міжнародних інстанціях.

У 1996 році Комітет з прав людини ООН при розгляді справи «Форісон проти Франції» прийняв прецедентне рішення, що відсторонення від викладацької діяльності у зв’язку із запереченням Голокосту на підставі французького законодавства не порушує п. 3 статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності