Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Водіям дозволили інформувати страховиків про аварію із запізненням

Верховний Суд, розглядаючи справу № 6-1253цс16, дав автолюбителям шанс уникнути відповідальності за несвоєчасне повідомлення про аварію.

Людині пробачать порушення триденного терміну, якщо вона запізнилася “з поважної причини”.

“Загальновідомий факт: згідно з чинним законодавством, всі автомобілі в нашій країні повинні бути застраховані на предмет автоцивільної відповідальності (всі водії повинні купити автоцивілку). І коли відбувається ДТП, водії повинні протягом 3-х днів поінформувати свої страхові компанії про подію. Якщо вони цього не зроблять в зазначений термін, то після того як СК оплатить ремонт авто страховик може звернути регресну вимогу і стягнути із запізнілого автолюбителя вартість ремонту. Це правило довго було непорушним.

Але нова постанова ВСУ внесла в нього важливі корективи – людині дозволили із запізненням поінформувати страхову компанію, якщо вона запізниться з поважної причини (законом така можливість була передбачена, проте раніше суди її ігнорували). В цьому випадку такою причиною став стан здоров’я водія: він не зміг зв’язатися зі СК, оскільки сильно постраждав від аварії”, – пояснив старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Юристи зазначають, що закон “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” не відповідає на важливе питання: які саме причини неповідомлення страхової компанії про ДТП можуть вважатися поважними. Через те що перелік “поважних причин” не прописаний в чинному законодавстві, це щоразу визначатиме суд. Тобто судитися водіям все-таки доведеться.

Поява правового висновку ВСУ, який став на сторону автомобілістів, має зміцнити позицію водіїв у судах. Проте юристи продовжують радити людям по можливості оперативно повідомляти свої страхові компанії про аварії – щоб у фінансистів було менше шансів причепитися до автолюбителям і виставити регрес.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності