Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Врятував твори мистецтва на € 17 млрд

Сьогодні кажуть, що в Україні живуть тільки одні злодії та бандити. Але це не правда, бо окрім вище згаданих тут живуть ще й українці. Про одного з них, який за бажання міг би стати багатшим за Ахметова, Коломойського і Пінчука та інших разом взятих, ми й розповімо.

Завдяки старанням Бориса Возницького у 2012 році Україна змогла представити в Луврі колекцію барокових скульптур Пінзеля, і завдяки йому туристи мають змогу гуляти виставковими залами трьох замків.

Розпоряджаючись фантастичними багатствами, український мистецтвознавець при цьому ніколи не мав власної колекції, жив у хрущовці, і їздив на стареньких Жигулях без водія.

Коли він у 60-тих роках очолив Львівську галерею, в ній було 11 тисяч експонатів. І можливо цим би й обмежився, але саме в той час у країні розпочалася хвиля руйнування церков і соборів. Возницький, не питаючи ні в кого дозволу, збирав експедиції і вирушав у села.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У селі Годовиця був свідком, як піонери прямісінько у храмі розпалили багаття і зносили до нього ікони, книги та шедеври Пінзеля. Тоді вдалося врятували декілька робіт. Але часто не встигали. Якось приїхали в село, коли у вогонь летіла остання скульптура з вівтаря. Іншого разу застав групу студентів, коли та розпилювала твори Пінзеля на дрова. З 18 фігур, вдалось вихопити 5, щоправда вже без голови та рук.

В цілому зібрав 27 робіт, які після 3-х століть забуття заговорили про себе у мистецьких кола Європи.

У Жовкві врятував картину Альтамонте «Битва під Віднем» вражаючих розмірів – 8 на 8 метрів. У покинутому соборі шматки практично знищеного полотна служили мішенню, у яку місцеві хлопці стріляли із рогаток.

Під час експедицій постійно ночували в полі, біля копиць сіна чи скирт пшениці. Жартівливо називали їх «готелями Возницького». В таких умовах всього за чверть століття вдалось наповнити музейні фонди 30 тисячами експонатів, які зараз оцінені приблизно у сімнадцять мільярдів євро!!!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У відпустки не ходив з 70-х років. Не мав часу. І ще у 86 років тримав під жорстким контролем музейні скарби.

Зараз у Львівської картинної галереї 17 філій і 60 тисяч експонатів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності