Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Викриття ОБСЄ важкої зброї в аеропорту “Луганськ” та 60 загиблих серед мирного населення за 4 дні

На території зруйнованого російськими окупантами міжнародного аеропорту “Луганськ” спостерігачі ОБСЄ виявили важке озброєння, розміщене з порушенням Мінських домовленостей.

Про це повідомляється у звіті СММ ОБСЄ.

Так, 28 вересня патруль ОБСЄ виявив на території зруйнованого аеропорту “Луганськ”(приблизно 2 км на північ від н. п. Переможне, 19 км на південь від Луганська) 7 реактивних систем залпового вогню (БМ-21 “Град”, 122 мм), 1 самохідну гаубицю (2С3 “Акація”, 152 мм), 7 самохідних гаубиць (2С1 “Гвоздика”, 122 мм), 7 буксируваних гаубиць (2А65 “МстаБ”, 152 мм), 11 буксируваних гаубиць (Д-30 “Жаба”, 122 мм), 1 протитанкову гармату (БС-3, 100 мм), 3 протитанкові гармати (МТ-12 “Рапіра”, 100 мм), а також 22 танки (Т-72 – 9 одиниць, Т-64 – 13) та 7 зенітно-ракетних комплексів (9К35 “Стріла-10”).

Загалом СММ ОБСЄ зафіксувала на окупованому Донбасі протягом суботи – неділі 39 одиниць озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення, та 33 одиниці – за відповідними лініями відведення, однак поза місцями зберігання.

optimizedonbass

В той же час начальник штабу добровольчого батальйону спеціального призначення «Шторм» головного управління МВС в Одеській області Андрій Мельник розповів, що тільки за 4 доби бойовики в Луганській області розстріляли понад 60 мирних жителів, які допомагали українським військовим. REUTERS

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це Мельник розповів на прес-конференції в Одеському кризовому медіацентрі.

За його словами, коли бійці у вересні «відійшли з Лугутіно, туди зайшли підрозділи чеченців, підрозділи з Південної Осетії, які розстрілювали місцевих жителів, помічених раніше в допомозі українським військовим.

«У перший же день з числа жителів Георгіївки, Лутугиного, Успенки були розстріляні 22 людини. Тіла не були віддані землі, були кинуті в районі звалища твердих побутових відходів – між Лутугине та Успенкою. І в наступні три доби було розстріляно близько 40 осіб. Про це нам повідомляли місцеві жителі, яким вдалося звідти вийти через Щастя», – розповів Мельник.

Він додав, що бойовики не давали можливість поховати мертвих.
«Також цими підрозділами проводився банальний грабунок будинків. Особливо тих людей, які були змушені залишити свої житла і слідом за нами піти в зону, контрольовану українськими військами», – зазначив начальник штабу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, бійці «Шторму» несуть службу в зоні АТО, зокрема, в Луганській області 4 місяці.

Безпосередньо Мельник там перебував 32 дні – в населених пунктах Новий Айдар, Лутугине, Георгіївка, Щастя, Старобільськ, Сватове.

«У плані ставлення населення – ситуація неоднозначна. Люди розлючені на всіх, немає чіткого поділу – за Україну чи проти України. Люди просто розлючені на війну. В кожній людині у формі і зі зброєю бачать потенційну загрозу, бачать причину того, що їм доводиться терпіти, знегоди, негаразди, життя під обстрілами. Просто хочуть миру. Хто його принесе, їм не так важливо», – розповів боєць.

Він зазначив, що з перерахованих населених пунктів найбільш проукраїнські настрої у жителів Щастя.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, за 4 місяці в зоні АТО загинули 4 бійці «Шторму», 15 поранені, в тому числі 3 – тяжко.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності