Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ЯКЩО ВІРИТИ КИТАЙЦЯМ, ТО ЯЦЕНЮК ЗАРОБЛЯЄ СОБІ НА КУЛЮ?

В Китаї перед законом всі рівні. Коли у них політика ловлять на крадіжці – йому кінець! Міністр, мер або губернатор – все одно: або отримає великий термін, або навіть свинець в потилицю.

… Зйомка, схоже, нарочито була зроблена під «любительську» – зображення сильно розпливалося. До такої, як впевнені психологи, довіри більше, та й сприймається вона серйозніше. Офіцер в касці і чорних окулярах йшов уздовж ряду людей з зав’язаними очима: всі жертви покірно стояли на колінах. Витягнувши руку з пістолетом, кат стріляв кожному в потилицю – діловито, немов виконував канцелярську роботу. Сюжет тривав приблизно п’ять секунд: натягнуто посміхнувшись, ТВ-диктор повідомив офіційним голосом: «Дорогі товариші, тільки що ви бачили страту чиновників-корупціонерів. А зараз в ефірі – прогноз погоди на завтра».

До чиновника з поросям

… Демонстрація розстрілу хабарників по телебаченню в Китаї – справа хоч і нечаста, але регулярна. Перед Олімпіадою це видовище скасували, щоб не псувати нерви закордонним гостям, але потім зловісні телеролики повернулися на екрани. «Інакше, – пояснює один з китайських журналістів, – люди можуть вирішити, що корупцію більше не притискають». З 2000 року, коли розгорнулася кампанія по боротьбі з хабарами, суди Китаю засудили до розстрілу 10 тисяч чиновників, ще 120 тисяч загриміли до в’язниці на термін від десяти до двадцяти років. Майно конфіскується, сім’ям корупціонерів висилають рахунок на 8 юанів (32 грн.): за дві кулі. До вищої міри засудили навіть віце-мера Пекіна Лю Чжіхуа, який отримав хабар у 2 млн. Дол.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Хабарництво в Піднебесній було узаконено до середини XX століття, – пояснює Финь Бао, доктор юридичних наук. – Наприклад, державний чиновник за часів династії Цин мав право не прийняти відвідувача, якщо той прийшов до нього без подарунка. Дрібному клерку було покладено нести гусака, тому, чия посада вище, – ціле поросятко. У Росії законодавці часто кивають на Китай: мовляв, жорсткі заходи застосовувати ні до чого – хабарників натовпами ставлять до стінки, а чиновники як брали, так і беруть. Скажу вам одне. Якби в Китаї не було смертної кари і термінів за хабарі по 25 років, у нас би як і раніше прохачі були в міністерство зі смаженою поросям в руках.

Розмах корупції в Китаї воістину унікальний: чиновники правлячої Комуністичної партії КНР «відриваються» на всю котушку. Перший секретар міськкому Шанхая Чень Ляньюй тільки за три роки вкрав мільярд (!) доларів; інший мер-комуніст (з провінції Хубей) утримував більше ста коханок, купуючи їм розкішні квартири на казенні гроші; заступник міністра МВС програв 5 мільйонів доларів в казино Макао, заробивши таким чином смертний вирок. Прокурор однієї з провінцій набрав хабарів на 10 млн. доларів, а потім заклав бомбу в машину дружини – вона надумала здати його поліції. Притому що чиновники не соромляться красти вагонами, дрібну корупцію в Китаї таки задавили. Практично неможливо уявити китайського даішника, оббираючого водіїв, хірурга здираючого гроші з пацієнта, капітана у військкоматі, який «відмазує» від служби в армії. Ніхто не хоче загриміти на 10 років до в’язниці за сто баксів, коефіцієнт страху працює безвідмовно.

Смерть за мільйон доларів

– Чому клерки продовжують брати? – задається питанням Вей Цзя, власник шопінг-центру в Харбіні. – Спокуса сильніше жаху ТВ-роликів. Зростання економіки завалило країну грошима, хто втримається зачерпнути з повної річки? Я не думаю, що розстріл для хабарників – це жорстокість. Народ повинен вірити в могутність влади. В Україні особлива система, всі в курсі: якщо чиновник вкрав мільйон чи мільярд, справа до суду не дійде. А дійде – засудять умовно, або втече за кордон. В Китаї дається гарантія – коли політика ловлять на крадіжці, йому кінець. Міністр, мер або губернатор – все одно. Отримає великий термін, а то і свинець в потилицю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

… Чиновникам не тільки погрожують смертю, тиснуть також і на совість. Наприклад, з початком кризи запустили соціальну рекламу – мовляв, страшний гріх брати хабарі, коли країна «перебуває на економічному роздоріжжі». З осені 2007 року заснована нова структура – Держуправління з попередження корупції, яке очолює жінка-міністр Ма Вень. Випущено офіційну постанову: відтепер чиновникам в Китаї під страхом кримінального покарання заборонено купувати квартири і машини «за низькими цінами», їздити в Макао, щоб грати в азартні ігри, і влаштовувати рідню на хорошу роботу. Бюро громадської безпеки (аналог КДБ) звернулося до громадян з проханням повідомляти про факти корупції в Інтернеті – пішов вал компромату. Першим виклали фото співробітника адміністрації міста Нанкін Чжоу Цзюгена: цей товариш при зарплаті в 400 доларів носив годинник за 15 тисяч. Чиновник був звільнений, потім заарештований: пояснення в стилі «подаровано друзями» поліцію не задовольнили.

– Методи боротьби з корупцією дуже жорсткі, – киває доктор Финь Бао. – ТВ-ролики розстрілів покликані тиснути на психіку. Наші суди у таких справах не виносять виправдувальних вироків. Так, хабарі беруть як і раніше, але тут головне – не припиняти боротьбу. В Україні багато говорять на тему боротьби з корупцією, але нічого не роблять. Хоча люди знають хабарників в обличчя, а компромату на них в Інтернеті предостатньо. Демонстрація страт виглядає варварством, але … наведу один приклад. Голова Держкомітету з контролю за продуктами Чжен Сяоюй за мільйон доларів видав ліцензію на продаж сухого молока. Молоко виявилося неякісним: загинуло 12 немовлят. У 2007 році Сяоюя розстріляли – думаю, навіть ви б не протестували проти відеопоказу його смерті.

… Нещодавно Китай потряс новий скандал – заарештували мера міста Шеньчжень, який вважався «вітриною» економічних реформ. Вважається, що політик отримував хабарі від «короля електроніки» мільярдера Хуан Гуанюя, який потрапив за грати раніше. Швидше за все, мера теж відправлять на той світ…

Чи слід нам боротися з корупцією подібними методами? Це складне питання. Але одне відомо точно: нинішніми заходами корупції в Україні не перемогти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності