Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

ЗАГАДКОВИЙ НЕОЛІГАРХ БОРИСЛАВ БЕРЕЗА

bluxerЕкс-кандидат на пост Київського міського голови, народний депутат Борислав Береза – ​один з найбільш експресивних та одіозних персонажів у медійному просторі.

Трохи більше року тому він дуже стрімко увірвався в Українську політику. Емоції, незаперечність на межі психологічних зривів – ​загалом, імідж цілком відповідав посаді прес-секретаря «Правого сектора», пост якого він займав.
Дружба з ПС, втім, якось раптово закінчилася і, виявилося, що про самого Борислава Березу практично нічого не відомо, як і про його попередню діяльність. Ні тим більше про те, звідки у політика-одинака (не олігарха), кошти на ведення такої масштабної виборчої кампанії в столиці.

Цікаво, що сам пан Береза у разі не апелює до свого минулого, в якому, по ідеї, він повинен черпати досвід для своєї нинішньої діяльності. Адже саме там закладалася база для сьогоднішніх поглядів і вчинків 40-річного політика. Спробуємо освіжити свою і його пам’ять.

Борислав Юхимович Бляхер-Береза в 90-х репатріювався в державу Ізраїль. Проживши там буквально кілька років повернувся в Україну, де в тому числі займався книжковим бізнесом. З часом – ​вже формував книжкові колекції для дуже забезпечених людей. Ціна такого книжкового зібрання на ринку може досягати 100 000 доларів і вище. «Вартість середньої кабінетної бібліотеки порівнюється з вартістю гарного автомобіля», – ​говорить Борислав Береза в одному зі своїх інтерв’ю.

При чому, для принципового борця за справедливість ще два роки тому було зовсім неважливо для кого трудиться: «Як тільки відбувається чергова глобальна зміна в урядових колах, я чітко розумію, що варто очікувати масового напливу нової клієнтури», – ​говорив Борислав Береза в інтерв’ю для одного з найавторитетніших видань країни всього два роки тому.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами самого Борислава (інтерв’ю 2013 р.) серед його клієнтів було чимало представників минулої владної еліти і видних регіоналів: Піскун, Литвин та інші. Але найцікавіше навіть не це, а те, що прийнявши українське громадянство пан Береза залишив за собою і ізраїльський паспорт («ЗЛ» вже повідомляла про це в попередніх номерах).
Наявність у себе ізраїльського громадянства сам Борислав Береза також не заперечує, про що їм було заявлено в ефірі телеканалу 112 приблизно в той же час.

bluxer2Подвійне прізвище Бляхер-Береза перетворилася на просто Береза у 2009 році, що співпало з однією неприємною історією. Борислав Юхимович збив в Києві на своєму автомобілі двох чоловік, у яких в результаті ДТП виявилися переламані кінцівки. Але справу замнули буквально протягом трьох місяців.

Що громадянин Ізраїлю шукає в українській політиці залишається тільки здогадуватися. Разом з тим стають більш зрозумілі причини його скритності. Як мінімум можемо стверджувати, що Борислав Береза не мав права приймати участі ні в парламентських виборах в Україні, ні у виборах столичного мера.

Відомий і прекрасно інформований політолог Володимир Фесенко вважає, що джерелом фінансування Берези може бути колишній глава Адміністрації президента часів Януковича Сергій Льовочкін. «Цей висновок можна зробити з того, що Береза став з’являтися на телеканалі «Інтер», – ​заявив він. І дійсно, Борислав Береза досить частий гість на цьому телеканалі, приналежність якого саме Льовочкіну не викликає сумнівів.

До всього іншого, складно заперечувати очевидні речі: так ще на початку 2014 року Борислав з’являвся в ефірах у скромних годиннику за 120 євро. Але ось вже буквально через кілька місяців, після втечі «злочинної влади» Борислав хизується в шикарних Breguet або Patek Phillipe за 213 тис доларів. При чому, дорогі годинники він змінює частіше, ніж дівчата рукавички. Часті ефіри – ​теж задоволення не з дешевих, особливо в передвиборний сезон. Але, молодий і патріотичний неолігарх і тут примудряється знайти вихід. Який, щоправда, так і залишається загадкою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Звичайно, можна заперечити – ​яскраві постаті цікаві для телебачення. Але справа в тому, що політичні ток-шоу в Україні – ​це програми зі строго розписаними сюжетами та гостями, а епатаж – ​всього лише частина сценарію.
«ЗМІ які будуть формувати громадську думку в залежності від бажання господаря і замовника», – ​написав сам Борислав Береза, чим у принципі і дав відповіді на всі питання про ім’я замовника.

Втім Березі, для красивої екранної картинки, не потрібно спеціально прикидатися емоційним – ​непередбачуваність, імпульсивність є основними рисами його характеру… Так, наприклад, 23 липня на засіданні Київради, де Березі дали слово, його «виступ» закінчилося істерикою, образами і розкиданням паперу. І головне – ​він раптово покинув сесійну залу, так і не висунувши жодної пропозиції, яке міг би реалізувати депутатський склад міста.

Відсутність самовладання і витримки може свідчити відразу про декілька неприємних речей: приймати рішення, які можуть вплинути на долі мільйонів жителів столиці, він буде в такому ж емоційному підриві – ​це по-перше. Ну а по-друге, така неврівноваженість може говорити про серйозні душевних проблемах політика. Можливо, так згубно на нього впливає довга розлука з далекою батьківщиною?

Тепер, більш докладно і в цифрах про виборчих перегонах. За різними даними на одну тільки зовнішню реклами (бігборди, сітілайти та інше) штаб кандидата в крісло мера столиці, повинен витратити близько 3 млн. грн., що в три рази перевищує задекларований Березою дохід. При чому, пояснити своєму виборцю «звідки», він не вважає за потрібне. Як і те, звідки у патріотичного книголюба, згідно з декларацією три земельні ділянки, площею 3 га, приватна резиденція в с.Сідоровічі Київської області і три елітні квартири в Києві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В якості народного депутата Борислав не надто переймався проблемами народу, який його обрав. За словами Берези, він отримав близько 1600 звернень, на 1200 з яких він відповів і відправив відповідні запити. Однак, з реєстру видно, що 5 запитів, відправлених народним депутатом стосувалися виключно окремо взятих бізнес-одиниць: два клопотання про компанію «Текстиль Контакт» і три – ​компанії «Техносерв Україна».

На запитання журналістів про те, чому зареєстровано всього 5 депутатських запитів, Борислав обмежився коротким: «Мені плювати, що пишуть на сайті Верховної Ради»…

Найцікавіші запити – ​останні три, про компанію «Техносерв Україна». Запити були адресовані голові НБУ Валерії Гонтарєвій, тодішньому генеральному прокурору Віталію Яремі та керівнику Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Марині Славкіні. Причиною такої пильної уваги депутата стало незаконне блокування коштів на рахунках ТОВ «ТехноСерв Україна» посадовими особами ПАТ «ВіЕйБі банку»…

Слід зауважити, що компанія «Техносерв Україна» – ​дочірнє підприємство російського гіганта ІТ-індустрії, що займається сферою системної інтеграції. На той момент Береза, будучи заступником голови парламентського комітету з протидії корупції і спікером «Правого сектору», постійно акцентував увагу на своєму патріотизмі…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Надання послуг українській бізнес- і політичній еліті, громадянство Ізраїлю, «Правий сектор», радикальна риторика і одіозність, конфліктність, зв’язки з Льовочкіним і російським бізнесом – ​чим більше починаєш досліджувати таку постать, тим більше питань виникає до неї.

Джерело: Тop-news

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності