Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Загадку астрономічних цін на цибулю розгадано

Рекордне подорожчання цибулі серед усіх продуктів харчування за півроку – більш ніж на 100%, або 45 грн/кг на початок травня 2019 проти 20 грн/кг на грудень 2018, що в обох випадках – нетипово і дорого для вітчизняного ринку.

Ціновий шок на ріпчасту цибулю в 45 грн/кг поки що не межа, з початку року країна закуповує продукцію з Азії, так як свої запаси закінчилися ще у кінці 2018 року. А свіжий врожай з’явиться не раніше серпня 2019. Але разом з ним і надія, що космічні ціни просядуть.

Що сталося на ринку і чому українці стали заручниками ситуації з цибулею – спробуємо розібратися.

Ще свіжі в пам’яті часи, а саме за серпень 2018 року, коли один кілограм звичайної жовтої ріпчастої цибулі коштував 6 грн. Через місяць – 12 грн, до грудня – 20 грн, а сьогодні, на початку травня – 45 грн /кг. Спогади про 6 грн /кг за цибулю – це з області такої ж міфології, як і долар по 8 грн. Тобто – щось давно забуте, ймовірно колись існувало, але втрачене назавжди і безповоротно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В цілому, подорожчання за 9 місяців склало близько 800%. Гривня, до слова, в 2013-2014 рр. просіла на 300%.

Такі темпи зростання цін експерти пояснюють досить просто: минулого року аграрії висадили менше, ніж зазвичай і продали більше, ніж звичайно. Причини таких явищ лежать глибше, більш того – одночасно спрацювало відразу кілька негативних факторів.

У першу чергу, це неврожай минулого року. Несприятливі погодні умови дозволили українським фермерам зібрати менше, ніж планувалося. Були скорочені і посівні площі, так як протягом попередніх кількох років аграрії вирощували великі врожаї і зазнавали збитків через надлишок своєї продукції, розповідають аналітики експертного агентства EastFruit:

 «В результаті площі під цибулю під урожай 2018 року суттєво скоротилися. Менші площі при рекордно низькій врожайності і забезпечили настільки істотне зниження виробництва. Аналогічна ситуація склалася і на ринку цибулі ЄС, це особливо гостро відчувалося в Голландії», — пояснює профільне експертне агентство EastFruit.
Підвищення попиту в ЄС спонукало українських експортерів продати основні запаси цибулі ще до кінця 2018 року. При цьому досить високий запит на внутрішньому ринку спровокував скачки імпорту. За січень-лютий 2019 Україна стала другим найбільшим імпортером ріпчастої цибулі у всій Європі, після Великобританії.

За статистикою EastFruit, наша країна також виявилася в одному списку світових імпортерів цибулі поряд із США, Малайзією, Японією, Шрі-Ланкою та Англією.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
«За перші два місяці 2019 року в Україну було завезено 34,2 тис. тонн цибулі – більше, ніж до Німеччини – іншого традиційного лідера в ЄС з імпорту цибулі. Це був рекордний обсяг для України в історії. Імпорт цибулі в січні-лютому 2019 року у порівнянні з тим же періодом минулого року виріс у 60 разів», – профільне експертне агентство EastFruit.
Закупівлі продукції країна здійснює з Азії, в основному з Узбекистану і Казахстану, на які припало 86% всього імпорту. Також з Киргизстану та Вірменії. Завозять до України і єгипетську цибулю. Звідси і висока ціна на імпортні поставки. Включаючи і той фактор, що світовий попит на азіатський цибульний урожай суттєво зріс, підтягуючи за собою ціни.59445908_2404582779592021_3961886401737261056_n

Експерти прогнозують стабілізацію вартості «ріпки» в Україні, так як поставки із-за кордону збільшилися. При цьому буде збережена і висока ціна до нового врожаю. Різке збільшення попиту на посіви цибулі може спровокувати зростання вартості насіння:

«Не дивлячись на рекордно високі ціни на цибулю в Україні в даний момент, існує реальна загроза нового цінового шоку вже в наступному сезоні, тому що насіння цибулі закуплене виробниками у рекордних кількостях не тільки в Україні, але і в інших країнах регіону», — каже економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації при ООН Андрій Ярмак,

З огляду на зростання попиту на насіння для майбутнього посіву як серед приватних домогосподарств в Україні, так і серед професійних аграріїв та інвесторів в принципі, може спрацювати зворотний ефект ринку: при сприятливій погоді надлишок продукції призведе до зниження цін. Це цілком реальна перспектива на майбутній урожай.

«Ймовірно вдалою стратегією для тих, хто істотно розширив площі під урожай 2019 року, може бути реалізація максимальних обсягів цибулі відразу під час збирання, без закладання на тривале зберігання, тому що ймовірність поступального падіння ціни на цибулю протягом усього сезону залишається досить високою. Найімовірніше, маятник цін на цибулю може качнути у зворотну сторону в новому сезоні», — профільне експертне агентство EastFruit.

В українських соцмережах можна зустріти багато гумору на тему вартості кілограма цибулі. Як це зазвичай буває у настільки політизованому суспільстві, як наше, не обходиться без політики і пошуку винних у владі.

Деякі вважають, що винен уряд і зокрема – президент. Експерти пояснюють, ні Петро Порошенко, ні Кабінет Міністрів – не несуть відповідальності за високу вартість цибулі і злого умислу влади тут бути не може.

Головним ціноформуючим фактором на свіжий урожай у всьому світі є клімат і конкретні погодні умови. Минулого року і Україна, і Європа пережили не найкращі часи, що відбилося на врожайності, розповідає глава Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
«Проблема з високими цінами на цибулю, картоплю, моркву, буряк та інші традиційні овочі викликана зовсім об’єктивним фактором, на який не може вплинути ні уряд України, ні уряд Голландії, і називається цей фактор – погода. В Євросоюзі минулого року було абсолютно аномальне літо, що призвело до загибелі частини врожаю і зниження середньої врожайності», — глава Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко.
В Україні до цих чинників додалося все те, що описано вище. Якщо врахувати те, що зараз фермери та інвестори активно вкладаються у посіви цибулі, її вартість в майбутньому впаде так само різко, як і піднялася. Якщо погода не підведе. Це циклічність ринку. Це нормально. І президент тут абсолютно ні при чому.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності