Ще в 2016 році під час пошукової експедиції на горі Кукул (Карпати, Івано-Франківська область) українські журналісти і дослідники виявили останки загиблого під час Першої світової війни героя. Лише через кілька років вдалося встановити особу загиблого воїна.

Ним виявився 27-річний уродженець села Яблунів Тернопільської області Дмитро Шабатовский, повідомила пошуковик Вікторія Сімкіна у своєму Facebook і зазначила, що навіть зустрілася з рідними воїна.

Навіть ми, пошуковики, не думали, що таке можливо!“, – зазначила Сімкіна.

Також Вікторія розповіла, що останки бійця поховали 11 листопада. У день закінчення Першої світової.

Так, відомо, що в серпні 2016-го в адмінграницях смт. Косів, Верховина, Ворохта Івано-Франківської області, смт. Ясіня Закарпатської області і в районі хребта гори Кукул, ВГО “Союз “Народна Пам’ять” провів пошукову воєнно-меморіальну експедицію “Міжнародна Вахта Пам’яті “Черемха-2016” (“Карпати-2016”), присвячену 100-річчю битви за Карпатські перевали.

При виявленому солдаті був смертник з добре збереженим листом, однак у тексті столітньої записки прочитати ім’я ніяк не вдавалося. Написи розібрали, лише підключивши колег-пошукачів зі Швейцарії і іменитих істориків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До всього іншого, за допомогою журналістів змогли знайти родичів загиблого бійця, які, як виявилося, до цього часу живуть в селі Яблунів. Внучатому племіннику Дмитра Івану і його дружині Надії передали речі, знайдені разом з останками. Для них ця новина була шокуючою і в той же час радісною.

Як після повідали журналістам родичі загиблого, до Першої світової війни солдат не встиг одружитися, але його брат, з яким вони воювали разом, повернувся живим і обзавівся сім’єю.

Івану показали могилу Дмитра Шабатовського, яка знаходиться в селі Татарів.

У мами з татом всі діти були світлими, а я один чорний. Дід казав, що я з його братом Дмитром одне обличчя. Любив мене дід більше всіх. На Великдень дочок візьму і онуків і приїдемо сюди. Тут Стою і відчуваю – рідня“, – розповідає внучатий племінник.