Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Закарпаття повідомляє про складну епідеміологічну ситуацію із туберкульозом

На Закарпатті – складна епідеміологічна ситуація із туберкульозом. Хвороба наступає. Про це свідчать невтішні дані статистики за минулий рік.unnamed (1)

Катерина ДЕБРЕЦЕНІ, обласний дитячий фтизіатр

Профілактика у нас здійснюється в першу чергу вакцинацією у пологовому будинку вакциною БЦЖ на сьогоднішній день наша область вакциною забезпечена повністю  охоплено вакцинацією у нас  90-97% дитячого населення, треба сказати, що  збільшилася свідомість батьків, збільшилася зацікавленість батьків у проведенні вакцинації дітей,  можемо про це говорити тому, що знизилася кількість відмов.

За підсумками 2019 року майже на 1 відсоток зріс рівень смертності та на 14 відсотків рівень тих, хто захворів вперше. Про це розповіли керівники Центру легеневих хвороб.

Василь СКРИП, генеральний директор Центру легеневих хвороб

Епідемічна ситуація  щодо туберкульозу в нашій області залишається складною, рівень захворюваності у нас дещо зріс,  незменшився, а зріс,  захворюваність і кількість випадків вперше діагностованого туберкульозу в поєднанні із зафіксованими випадками рецедиву,  таких у нашій області 863 за 2019 рік, а показник складає 68, 8 на 100 тисяч населення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На жаль, хвороба найчастіше вражає людей працездатного віку і, як тенденція, з соціально-вразливої категорії населення. Завдання медиків сьогодні вчасно виявити, локалізувати та розпочати лікування хворого.

Любов МАРКОВЦІЙ, заступник генерального директора Центру легеневих хвороб

Наша область отримала 3 системи Джин-експерт для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу, які були встановлені   в 3-х містах обласного значення, це місто Мукачево, місто Хуст і місто Ужгород. Використання цих систем наблизило виявлення хворих на туберкульоз на первинному рівні до рівня сімейного лікаря і за минулий рік, використовуючи цей метод ми обстежили близько 1200 людей і уже на первинному рівні  у 203 осіб виявили туберкульоз, серед них 47 це схильно-резистентної форми і це нам дало з першого дня розпочати лікування і не шукати шляхи пацієнта через вторинний і третинний рівень, щоб поставити цей діагноз.

З 1 квітня механізм фінансування медичних закладів змінюється. Кожен заклад охорони здоров’я за наявності належних умов, обладнання та лікарів може надавати медичні послуги в рамках Програми медичних гарантій. Закарпатські фтизіатри занепокоєні, адже за їхніми підрахунками  галузь буде недофінансована.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Серед дітей до 14 років найбільше це небезпечне захворювання вражає наймолодших, віком до 4 років. І це при тому, що рівень вакцинації в пологовому дуже високий.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності