Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Законопроект президента Зеленського про люстрацію вже опубліковано

Опубліковано текст законопроєкту Зеленського про люстрацію тих, хто був при владі останні 5 років. Згідно із законопроєктом, виняток робитимуть для тих осіб, які пішли з цих посад за власним бажанням.preview_w698zc0

Відповідний законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади” було зареєстровано в парламенті під №10444 у четвер. На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроєкту.

Згідно з порівняльною таблицею, законопроєктом пропонується розширити заходи з очищення влади на президента України, народних депутатів України, голову Верховної Ради, його першого заступника і заступників, а також членів Вищої ради юстиції.

Крім того, люстраційні заходи пропонується розширити на всіх інших посадових і службових осіб, включно з виборними посадами: раніше для цієї категорії передбачалися винятки. Також люстрацію пропонується поширити на кандидатів у народні депутати, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, усіх місцевих рад, кандидатів на пост президента і посади сільських, селищних і міських голів і старост.

Законопроєктом також пропонується поширити 10-річну заборону обіймати посади особам, щодо яких здійснюється люстрація, які обіймали будь-які посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року і не звільнялися за власним бажанням.uwKAgby

Серед них згадані президент, прем’єр, перший віцепрем’єр і віцепрем’єри, спікер Ради, перший заступник і заступники, міністри і керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до Кабміну, глави Нацбанку, Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Держкомітету телерадіомовлення, генпрокурор, голови СБУ, Служби зовнішньої розвідки, начальник Управління держохорони, керівник податкового та/або митного держоргану, податкової міліції та їхніх структурних підрозділів, секретар РНБО, глава Адміністрації президента, Державної судової адміністрації, керівництво Держуправління справами, секретаріату Кабміну, Урядового уповноваженого з антикорупційної політики, а також їхні перші заступники і заступники.

Крім того, згадуються члени ВРЮ, Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ, керівники державних, зокрема казенних, підприємств оборонно-промислового комплексу, товариств, управління корпоративними правами щодо яких передано держконцерну “Укроборонпром”, а також державних підприємств, товариств, що належать до сфери управління суб’єкта надання адміністративних послуг.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, така заборона обіймати посади поширюється на суддів, які одноосібно або в колегії ухвалили рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод, констатованих у рішенні Європейського суду з прав людини.

Відповідно до законопроєкту, особа, яка підпадає під закон про люстрацію, також позбавляється права займатися адвокатською діяльністю.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності