Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Зарплата депутатів в Україні і світі

Співвідношення окладу нардепа і середнього заробітку по країні в Україні близьке до європейського.
Легально сколотити солідний статок на роботі в законодавчому органі не вийде в більшості країн світу. Для українського парламентарія ця мета зараз більш далека, ніж будь-коли раніше. Заробітки народних депутатів, каденція восьмого скликання яких почнеться найближчим часом, впали жертвою загальної концепції економії держбюджету, повідомляє Forbes.

Після урізання додаткових надбавок і премій оклад народного депутата України становить близько 6500 гривень до оподаткування або близько 5000 гривень – після. Ця цифра навіть після зниження майже в два рази перевищує рівень середньої зарплати в країні. За даними Держстату у вересні вона склала 3 481 гривню.

Абсолютні цифри заробітку членів законодавчих органів в розвинених країнах світу багаторазово перевищують дохід засідателів Верховної Ради. Однак якщо порівняти їх із середньою зарплатою у відповідній країні, то можна констатувати цікаву закономірність: різниця небагато чим відрізняється від українського співвідношення.

В Ірландії парламентарій заробляє в 1,92 рази більше, ніж в середньому по країні, у Франції – в 1,87 рази, у Великобританії – в 2,09. Є й приклади значного дисбалансу. Наприклад, в Росії після підвищення з 1 вересня 2014 оплата праці депутата Держдуми становить близько $10 000 при середній зарплаті в країні близько $800, тобто різниця – в 13 разів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Питання про катастрофічно низький рівень зарплат держслужбовців в Україні активно дискутувалося навесні поточного року, коли вихідці з бізнесу запропонували свої послуги новому українському уряду. «Податковий інспектор сьогодні отримує 1700 гривень. Так, ми хотіли б найняти суперпрофесіоналів, але сьогодні статус чиновника в країні – він нижче плінтуса», – констатував на зорі своєї кар’єри держслужбовця Ігор Білоус.

За його словами, поки рівень оплати праці на держслужбі не буде порівнянний з рівнем зарплати в Deloitte або EY, викорінення корупції навряд чи досяжно. З метою вирішення проблеми висувалася ідея створити спеціальний фонд для виплати компенсацій професіоналам – наприклад, через бізнес-асоціації, однак, наскільки відомо ЗМІ, вона не була реалізована. Бізнесмени воліють перераховувати гроші на допомогу українській армії, а не на підвищення добробуту чиновника.

«Самопоміч» пропонує збільшити зарплату депутатам

Анна Гопко вважає, що на 6 тисяч гривень депутат не зможе себе утримувати.
Перший номер партії «Самопоміч» Ганна Гопко вважає, що народні депутати отримують маленьку зарплату, яка на сьогодні становить 6000 гривень на місяць (з урахуванням податків на руки Нарожна обранці отримують 4500).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це вона сказала в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1 + 1».
«Потрібно підвищувати зарплату депутатам і це справедливо, тому що, наприклад, в партію» Самопоміч «не пройшли три гідних представника боротьби з корупцією, які сказали, що на 6 тисяч вони не зможуть себе утримувати, і ми втратили таких людей», – сказала Ганна Гопко.

Перший номер «Самопомочі» вважає, що разом з підвищенням зарплати для депутатів треба зменшити їх кількість до 300.

«З одного боку популізм про 6 тисячах гривень, але з іншого треба переглянути кількість депутатів – їх треба зменшити хоча б до 300, та суму в 6 тисяч потрібно переглядати», – сказала Ганна Гопко.

zp

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності