Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Жданов про розкол в «Правому секторі»

Від «Правого сектора» відокремлюються радикально налаштовані батальйони. Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував, що озброєні бійці почнуть вести війну з владою.

Лави «Правого сектора» покинув комбат «Чесний». Він і частина активістів організації створюють «батальйони спецпризначення» в чотирьох областях Західної України. У прес-службі «Правого сектора» повідомили, що не несуть відповідальність за дії підрозділів «Захід», «Захід‑2», «Захід‑3» і «Захід‑4».

Відзначимо, що комбат «Чесний» – ​він же Роман Стойка – ​брав участь у перестрілці в Мукачеві в липні минулого року, після чого був оголошений у розшук. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль направив звернення голові МВС Арсену Авакову та генпрокурору Віктору Шокіну з проханням затримати Стійку, який, за даними Москаля, зараз знаходиться в Донецькій області.

Яких дій чекати від Стійки та його активістів, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що собою являє «батальйон спецпризначення»?
– Це військовий підрозділ, що виконує спеціальні завдання. Якщо брати структуру, припустимо, МВС, то це спецоперації із затримання, знешкодження або знищення терористичних угруповань, озброєних злочинців.

Цей спецбатальйон має комусь підкорятися?
– Природно. Він повинен складатися в якійсь структурі, мати своє керівництво. Самостійних таких одиниць не буває. Справа в тому, що влада настільки захопилася питаннями своєї безпеки, що упустила монополію на право застосування сили. На сьогоднішній день у нас по країні «гуляє» дуже багато зброї. Дуже криміналізувався у нас і бізнес. Плюс ті ж добровольчі батальйони, які воювали на Донбасі. Що зробила влада? Вона вивела з передніх позицій всі добровольчі батальйони, відправила їх на полігони. І при цьому був посилений тиск на керівництво цих організацій з метою їх розколу. «Правий сектор» на сьогоднішній день повторює долю «РУХу» Чорновола. Точно так само його розколювали. І ці батальйони виходять з-під контролю і створюють самостійні організації. Я знаю приклади, коли організації, іменувалися «Правим сектором» і працювали разом з його керівництвом, перейменувалися в УНА-УНСО і вийшли зі складу ПС. І зараз важко сказати, хто буде забезпечувати контроль над цими організаціями, що мають зброю. Фактично його ніхто не здійснює.

Тобто це будуть «вільні стрілки»?
– Так. Відроджуються вільні козаки, як би це не сумно звучало, Гуляйполе на заході. І найстрашніше те, що відколюються найрадикальніші сектора. Так, Яроша трошки влада придавила, він першим злякався і пішов. Зараз намагається назад повернутися в цю структуру і очолити її. Але поїзд пішов, ініціатива упущена. І тепер більш радикальні структури будуть починати свій самостійний шлях. І чи вистачить у них стриманості, припустимо, не застосувати зброю? Згадаймо випадок на Закарпатті недавній, з бійцями «Правого сектора» і бійкою. А якщо, припустимо, приїде зараз цей батальйон у Закарпатті та почне розстрілювати учасників бійки з іншого боку, які там були? Цього ж ніхто не гарантує на сьогоднішній день.

Чи намагатиметься влада їх роззброювати?
– Спроби, звичайно, будуть. Але я вам відразу скажу, що ці спроби будуть безуспішні. Ситуація в Житомирі показала всю силу влади з роззброєння таких незаконних формувань. Коли там намагалися якось обрубати незаконний видобуток бурштину, в результаті люди вийшли зі зброєю, і Нацгвардії довелося відступити. Вони не застосували силу, не роззброїли цих людей, які охороняли незаконний видобуток бурштину. Те ж саме буде і тут. До того ж «Правий сектор» має величезну підтримку з боку населення. Особливо якщо до складу цих підрозділів входять бійці, які є місцевими жителями. Коли приїде Нацгвардія, то люди вийдуть з палицями, ще й поб’ють представників влади. Влада захопилися власною безпекою, лише зміна керівництва країни може призвести до зміни ситуації. В іншому випадку ми можемо отримати збройне протистояння. Можна буде навіть його назвати локальною громадянською війною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Яке майбутнє у «Правого сектору» в світлі цих подій?
– Добровольчі батальйони вивели з передової, посадили на полігонах. Наказали займатися бойовою підготовкою. Вони поки терплять цю ситуацію і сидять на полігонах, не діють. У «Правом секторі» ситуація набагато складніша в тому плані, що на їхніх бійців з боку влади є замовлення на дискредитацію. І ми це реально спостерігаємо. Яскравий приклад – ​останні події на Закарпатті. Тому відколювання цих радикальних крил організації може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до застосування зброї проти конкретних суддів, які закривають очі на закон і судять так, як їм сказали, прокурорів, які порушують процесуальні дії відносно цих бійців, та інших посадових осіб. Це буде вже війна з системою. Ці підрозділи будуть намагатися реалізувати сподівання народу. І це, фактично, революційна ситуація.

Раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці політолог Андрій Золотарьов заявив, що до розколу «Правого сектора» причетні як представники партії «УКРОП», так і центральна влада. На його думку, контролювати правий сегмент політичного спектру країни має намір бізнесмен Ігор Коломойський.

У той же час, на думку політолога Миколи Спиридонова, дії ПС стали більш радикальними, тому Дмитру Ярошу набагато комфортніше засідати у ВР і «пиляти бюджет», ніж очолювати некеровану політсилу.

Джерело: ГолосСтолиці

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності