Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

ЗНАЙДЕНІ АРХІВИ ОУН ВЖЕ ОЦИФРОВУЮТЬ

Чимало щороку знаходять пошуковці різноманітних документів ОУН у всіляких заритих під землею металевих бідонах, артилерійських гільзах та ще Бог зна де… Так нещодавно Центр досліджень визвольного руху почав реставрацію знайдених закопаними в лісі на Хмельниччині документів ОУН, які потім оцифрують і оприлюднять в Електронному архіві avr.org.ua.

В Архів Центру досліджень визвольного руху передали знайдений на Хмельниччині архів підпілля Організації українських націоналістів Кам’янець-Подільського району. Після проведення реставрації документи оцифрують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.
Молочний бідон з документами знайшли закопаним під землею на краю лісу, неподалік від дороги між селами Кадиївці і Залісся Кам’янець-Подільського району. Як розповіла Наталя Ярова, яка передала знахідку до архіву ЦДВР, взимку 2012 року його випадково виявили місцеві мешканці: «Двоє кам’янчан натрапили на заглиблення в землі, в якому помітили фрагмент якогось предмета. Коли відкопали, виявилось, що то великий молочний бідон. У верхній частині він був тісно запакований відрізами нового полотна і кольорової тканини. Їх витягли і залишили в лісі, бо були вогкі й погано пахли. Всередині бідону був невеликий пакунок з паперами, як виявилось – це документи ОУН».
Як розповів керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, в основному це інформаційні видання підпілля ОУН – брошури та листівки, а також зошити із рукописними нотатками та фото. Більшість виявлених документів датуються 1945–1950 роками, за винятком двох брошур 1935 та 1941 років. Всього 81 документ.
«Для нас дуже цінним є те, що архів знайдено за межами Західної України. В селі Кадиївці на Хмельниччині ще з вересня 1941 р. діяв досить потужний осередок підпілля ОУН. Певний час там розміщувався навіть Кам’янець-Подільський окружний провід ОУН. Учасниками підпілля було чимало місцевих мешканців, більшість з яких пізніше репресували нацистські та радянські спецслужби. Особливо цінна частина архіву – 8 фото підпільників у чудовому стані», – розповів Усач.
Окрім документів в бідоні також виявили шматки тканини, декілька десятків пар нових жіночих бавовняних панчіх, набір для гоління (лезо, помазок, півпляшки одеколону), близько десятка новеньких кишенькових дзеркалець і дещо із посуду. Частину ОУНівських листівок, які були в багатьох примірниках, передали до міського музею у Кам’янці-Подільському.
Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 15844 документів. Місія проекту – робити минуле доступним.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності