Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Знайшли архів СБ ОУН, який пролежав у землі 65 років

14 тисяч архівних документів Служби безпеки ОУН, датованих 1949 роком, знайшли в Тернопільській області. Протоколи допитів, списки полеглих, вишкільні матеріали, дослідження роботи польської і радянської спецслужб.
Про це повідомляють «Стожари» з посиланням на прес-службу Тернопільської ОДА.
Дослідники розповідають, що стан збереженості документів різний – від поганого до задовільного.
Окрім того, закопані в землі архіви потребують термінової реставрації, тому, що за рік-два вони розсиплються.
Документи були в бідоні, в який потрапила вода, тож велика частина знайденого архіву становить суцільну вологу масу, з якою потрібно буде особливо обережно працювати. А деякі матеріали узагалі роз‘їла іржа».
Після реставрації архів буде впорядкований, описаний та оцифрований. Весь процес може зайняти як мінімум рік. Кожен відреставрований документ одразу закидуватимуть на сайт, аби усі охочі, в тому числі й історики, могли ознайомитись з новою інформацією щодо роботи служби безпеки ОУН та дізнатись імена загиблих родичів.
Бідон із документами було знайдено в лісі поблизу села Куропатники
«На глибині 30 сантиметрів знайшли бідон. Схожий на радянський, в якому молоко тримали, але німецький, залізний. Одна стінка вже проржавіла», – згадує чоловік, який відкопав архів.
«Тут є багато некрологів, тоому дуже важливо зберегти кожен із них, – зазначив науковий співробітник музею «Тюрма на Лонцького» Андрій Усaч. – Люди, які втратили своїх рідних, зможуть дізнатися коли і як вони загинули. Також там є і унікальні патріотичні видання, як-от журнал «Шевченківець», 47-го року. Це перший і, очевидно, єдиний випуск».

Джерело: istpravda

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності