Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ДПI

Оновлено форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису від АЦСК ІДД Міндоходів
У зв’язку з внесенням змін до окремих нормативно-правових актів оновлено форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису від Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів (далі – АЦСК ІДД Міндоходів).
Використання нових форм реєстраційних документів для всіх клієнтів АЦСК ІДД Міндоходів з 16.06.2014 рокує є обов’язковим.
До завершення перехідного періоду (з 10.06.2014 до 16.06.2014 року) допускається використання старих форм реєстраційних документів.

Оновлено Порядок обліку платників податків і зборів
6 червня 2014 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 22.04.2014р. №462 «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів», яким оновлено такі форми реєстраційних документів:
– Довідка про взяття на облік платника податків (форма №4-ОПП);
– Довідка про зняття з обліку платника податків (форма №12-ОПП);
– Заява про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів та платежів;
– Заява для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів (форма №1-ОПП);
– Заява про реєстрацію постійного представництва нерезидента в Україні як платника податку на прибуток (форма №1-РПП);
– Реєстраційна заява для самозайнятих осіб (форма №5-ОПП);
– Заява про ліквідацію або реорганізацію платника податку (форма №8-ОПП);
– Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів (форма №20-ОПП).
Запроваджено спрощену процедуру перереєстрації кримських платників податків, а саме:
1) прийом заяв та документів від кримських платників податків, а також постановка їх на облік здійснюються не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з Єдиного державного реєстру або заяв від платників податків;
2) платників податків, які змінили місцезнаходження/місце проживання до набрання чинності зазначеного наказу і не були взяті на облік за новим місцезнаходженням, відповідні контролюючі органи ставлять на облік протягом двох днів після набрання наказом чинності.

Loading

Реклама

Соціальні новини

DPI

Якщо банк не здійснив платежі своєчасно – платники звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податків

Для цього платник повинен подати до податкового органу лист з копіями платіжних документів, які засвідчують факт подання їх до банку. За таких умов суб’єкт господарювання  звільняється від відповідальності за несвоєчасне або не в повному обсязі перерахування таких податків, зборів, платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.

За порушення терміну зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з вини банку, банківська установа сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим кодексом України.
Крім того, банк  несе іншу відповідальність, встановлену Податковим кодексом, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду.
Згідно п.129.7.ст.129 Податкового кодексу, не вважається порушенням терміну перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на кореспондентському рахунку.
Якщо в майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів, платежів розпочинається з моменту такого відновлення.
У зв’язку з цим, орган доходів і зборів не застосовує до суб’єкта господарювання штрафні санкції за порушення термінів сплати або не перерахування податків, зборів, платежів з вини банку.
Нагадаємо, звільнення від відповідальності за несвоєчасну сплату податків з вини банку передбачено Законом України від 05.04.2011 № 2346-III.

Термін подання декларації про майновий стан та доходи одноосібниками спливає 30 квітня 2014 року!
Обов’язок подання декларації у громадянина виникає у разі отримання ним протягом звітного року окремих оподатковуваних доходів. Одним із таких видів доходу є дохід від земельних паїв, що самостійно обробляються (доходи одноосібників).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож поспішайте встигнути задекларувати свої доходи до 1 травня 2014 року. Адже податок на доходи фізичних осіб є одним із резервів наповнення місцевих бюджетів. А це — зарплати вчителів, лікарів, працівників культури, кошти на соціальні програми. Тому всі громадяни повинні розуміти, що, сплачуючи цей податок, вони підтримують місцеві бюджети, а останні — формують соціальну політику своїх регіонів.

Внесено зміни до Довідника ознак доходів
Згідно з наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 р. № 49, що набирає чинності 01.04.2014 р., у Довіднику ознак доходів змінено назви деяких ознак доходів за колишньою нумерацією, а саме:

«108» – Доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики);
«118» – Сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до пункту 170.9 статті 170 розділу IV Податкового кодексу;
«127» –  Інші доходи;
«129» – Сума доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, та на боргові зобов’язання Національного банку України;
«144» – Вартість вугілля та вугільних, торф’яних брикетів, безоплатно наданих платнику податку в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

З введенням в дію вищезгаданого наказу втрачає чинність наказ ДПА України від 24.12.2010 р. №1020.
Слід зазначити, що Податковий розрахунок ф. № 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.
Вперше Податковий розрахунок за формою, затвердженою Наказом №49,  подається за звітний період – І квартал 2014 року.
При поданні уточнених Податкових розрахунків ф. № 1ДФ за звітні періоди з 01.01.2011 р. до 31.12.2013 р. доходи відображаються за ознаками, що діяли в редакції Наказу №1020.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інтерни можуть скористатися податковою знижкою
Студенти-інтерни мають право на отримання податкової знижки за звітний рік, якщо вони сплатили торік кошти на користь вищого медичного закладу освіти для компенсації вартості навчання в інтернатурі.

Задля цього їм необхідно завітати до Центру обслуговування платників податків Державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську і заповнити декларацію з відображенням спрямованих на оплату навчання в інтернатурі витрат у розрахунку податкової знижки за звітний рік.
Міські податківці нагадують, що норма з подання декларації для використання права на податкову знижку за наслідками 2013 року також стосується осіб, котрі сплачували минулоріч за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

І головне, особам, які мають право на податкову знижку, необхідно прозвітувати до кінця поточного 2014 року.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

Соціальні новини

ДПІ

Підприємці-спрощенці Івано-Франківська збільшили сплату єдиного податку на 10 млн.гривень

Про це повідомила заступник начальника ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Олена Мухіна.

Вона поінформувала, що за підсумками 2013 року фізичні особи-підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, перерахували до бюджету 48  млн. грн. єдиного податку. Порівняно з 2012 роком надходження єдиного податку  зросли на 10  млн. грн. або на 26,2%.
Олена Мухіна зазначила, що в 2013 році на обліку в інспекції перебувало 8609 фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Найпопулярнішою групою є друга, яку обрали 5059 платників.
Вона нагадала, що у 2014 році підприємців-спрощенців очікують певні новації. Серед них можливість ведення книг обліку доходів і витрат в електронному вигляді та автоматичного заповнення податкової звітності для подальшої передачі її в режимі онлайн до органів Міндоходів; відсутність необхідності підприємцям для реєстрації платником єдиного податку звертатися до органів Міндоходів; заміна свідоцтва платника єдиного податку витягом з відповідного  реєстру.
Також новостворені суб’єкти господарювання зможуть подавати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування державному реєстратору, що значно спростить для них процедуру реєстрації.
Крім того, підприємці-єдинники першими зможуть оцінити переваги сервісу «електронна перевірка». Він дозволить проводити аудит бухгалтерської звітності дистанційно, не відволікаючи платників від основної діяльності.

Використайте своє право на податкову знижку за навчання

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Громадяни , які є платниками податку на доходи фізичних осіб і у 2013 році платили за своє навчання або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення, мають право на податкову знижку.
Такі громадяни можуть повернути собі з бюджету суму витрачених коштів за навчання, але не більш ніж 15%.
Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2014 року включно, тобто протягом всього 2014 року, подати до ДПІ у м.Івано-Франківську річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
Разом із річною декларацією слід також подати подавати довідку від податкового агента, який у 2013 році нараховував громадянину заробітну плату, в якій повинно бути зазначено з розбивкою по місяцях: суми нарахованої заробітної плати, суми утриманого ПДФО, суми утриманого з зарплати ЄСВ, суми застосованої ПСП (за наявності).
Платнику податку необхідно мати документи, що підтверджують суми коштів сплачених за навчання. До переліку таких документів входять квитанції про оплату, договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи, документи, що підтверджують ступінь споріднення (паспорт, свідоцтво про народження).
Для прискорення процедури проведення перевірки органом Міндоходів розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюд­жету, до декларації необхідно надати копії вищезазначених документів.
Розрахунок сум податку до повернення платник податку повинен зробити самостійно. При цьому обов’язково платник податку має заповнити розділи I, II та V річної податкової декларації та додаток 6 до цієї декларації.
Правом на податкову знижку не можуть скористатися самозайняті особи, зокрема, суб’єкти підприємницької діяльності та особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність по доходах від такої діяльності, а також військовослужбовці, які одержують не заробітну плату, а грошове утримання.
Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку за наслідками податкової декларації за 2013 рік, зараховується на банківський рахунок платника податку протягом 60 календарних днів після подання такої декларації.
Якщо до кінця 2014 року ви не скористаєтеся правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2013 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Оподаткування ПДВ операцій з продажу заставного майна

У разі невиконання боржником перед банком або іншою фінансовою установою (заставоутримувачем) зобов’язання, забезпеченого заставою, заставоутримувач має право одержати задоволення такого зобов’язання за рахунок заставленого майна боржника, якщо інше не передбачено законом чи договором (стаття 572 ЦКУ).
Тобто в такому випадку заставоутримувач набуває право звернення стягнення на предмет застави.
Звернення стягнення на заставлене майно здійснюється:
або шляхом набуття на нього права власності (предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача), в такому випадку право застави припиняється;
або шляхом продажу заставоутримувачем предмета застави, на який звернено стягнення, без набуття на нього права власності.
Для боржника в обох випадках така операція розцінюється як операція з постачання заставленого майна, і якщо такий боржник зареєстрований платником ПДВ, то він повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та виписати податкову накладну на ім’я заставоутримувача.
Для заставоутримувача у першому випадку операція з оприбуткування об’єкта застави на баланс заставоутримувача розцінюється як операція з придбання такого майна з правом на відображення податкового кредиту по мірі оприбуткування такого майна або по мірі його реалізації (якщо боржник та заставоутримувач зареєстровані платниками ПДВ). Якщо боржник не зареєстрований платником ПДВ, то заставоутримувач не має підстав для формування податкового кредиту та реалізовує отримане у власність майно як звільнене від ПДВ відповідно до пункту 197.12 Податкового кодексу.
У другому випадку, тобто якщо звернення стягнення на предмет застави здійснюється шляхом його продажу заставоутримувачем без отримання права власності на таке майно, то така операція є операцією з постачання товару як для боржника, так і для заставоутримувача і оподатковується ПДВ на загальних підставах по мірі реалізації майна (якщо боржник і заставоутримувач  зареєстровані платниками ПДВ). Якщо боржник не зареєстрований платником ПДВ, то заставоутримувач реалізовує таке майно як звільнене від ПДВ відповідно до пункту 197.12 Податкового кодексу.
З даного питання Міндоходів видало Узагальнюючу податкову консультацію, яка затверджена наказом від 22.11.2013 №700.

Івано-Франківських платників запрошують у м. Київ на семінар-форум

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У м. Києві 21 лютого 2014 року відбудеться Всеукраїнський семінар-форум для платників – передплатників журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів України». Тема семінару «Оподаткування – 2013: підсумки та перспективи». Початок семінару о 11.00 год.
Для участі у семінарі-форумі  необхідно зареєструватися у списку учасників, що можна зробити через філію ДП «СВЦ Міндоходів України» в Івано-ранківській області. Детальніша інформація за тел. (0342) 771929,(0342) 730115, 0993242915.

Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ Міндоходів
в Івано-Франківській області

 

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності