Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Головою АП став колишній видавець «Комсомолки» Б. Ложкін

5-142-річний Борис Ложкін, який очолив Адміністрацію президента України, по суті, стане головним помічником президента Порошенко в заявлених реформах. Чуток і пліток з приводу того, хто займе цю посаду, ходило дуже багато. Однак все зводилося до того, що ця людина має бути ефективним менеджером, не замішаним у політичних інтригах. І в цьому ракурсі кандидатура Бориса Ложкіна без сумніву найбільш підходяща.

Той факт, що Ложкін дійсно ефективний менеджер, в Україні підтвердить кожен, хто цікавиться медіабізнесом. Він почав кар’єру в 14 років позаштатним кореспондентом харківської газети. Через три роки був уже випусковим редактором. У 19 років створив одне з перших комерційних видань в СРСР – газету АТВ, що публікувала історії про зірок кіно і ТБ, а також телепрограму. Саме вона стала прототипом «Теленедели», що стала за два роки самим тиражним українським виданням.
З кінця 1990-х бізнес Ложкіна розрісся до медіахолдингу, який до цих пір видає «Комсомольську правду в Україні», що стала за кілька років однією з найбільш рейтингових і впливових газет в країні. У минулому році засновник UMH group увійшов до числа 30-ти найвпливовіших медіаменеджерів СНД (за версією РБК) і продав медіахолдинг бізнесменові Сергію Курченко.
Ложкіна називають не тільки одним з кращих медіаменеджерів України, але і прекрасним дипломатом, який вміє згладжувати гострі кути. До того ж він активно розвивав свій бізнес і в Росії, вважаючи, що наші країни мають бути не тільки економічними партнерами, а й політичними друзями.

ДОВІДКА «КП»:
Борис Ложкін, 42 роки, народився
в м. Харків.
Освіта: Харківський державний педінститут (спеціальність – «Російська мова та література»), Міжнародний інститут гуманізації та розвитку (США, спеціальність – «менеджер вищої ланки управління»).
Сфера діяльності: підприємець. Його називають батьком «Українського Медіа Холдингу» (зараз – UMH group), до якого входять такі видання: Forbes, Vogue, «Кореспондент», «Vgorode.ua», «Теленеделя», «Футбол», «Комсомольская правда» в Україні», «Аргументи і факти» в Україні»… Радіостанції: Авторадіо, Ретро FM, Наше радіо, Europa Plus, Голос Столиці, Lounge FM, Джем FM, Super Radio… У червні 2013 року продав 98% акцій UMH group групі компаній ВЕТЕК.
Родина: одружений, виховує доньку.
Стан: в торішньому рейтингу найбагатших українців від журналу «Кореспондент» посів 70 місце зі статком у $144 млн. У 2013 році увійшов до ТОП-30 найвпливовіших медіаменеджерів СНД.

Компетентно
«Комсомольская правда в Україні» поцікавилася в політологів та медіаменеджерів, як вони оцінюють призначення Бориса Ложкіна і що вони порадять новому главі АП.

ДУМКИ ПОЛІТОЛОГІВ:
«Сильний менеджер, але є мінуси»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Володимир Фесенко, директор Цент­ру політичного аналізу «Пента»:
– Призначення Бориса Ложкіна головою Адміністрації президента – досить ризикований експеримент. У людини немає практично ніякого досвіду роботи в системі державного управління. Немає політичного досвіду. І це серйозний мінус. Звичайно, це можна компенсувати через заступників. Зараз звучать прізвища Валерія Чалого, в якості заступника глави АП з міжнародних питань, Романа Зварича – з юридичних питань.
Для глави Адміністрації президента важливо бути хорошим менеджером. Ложкін – сильний менеджер, але у сфері бізнесу. У нього є довірчі відносини з Петром Порошенко.
«Може зайнятися національним інформаційним простором»

Володимир Цибулько, експерт аналітичного центру «Політика»:
– Робота в Адміністрації – це ж зовсім інша специфіка. Все-таки, АП зараз має бути таким відомством, яке цілеспрямовано займається аналітикою оборони і міжнародних відносин. Адже саме ці напрямки – основна ноша відповідальності президента. Не можна, щоб ці напрямки просідали. Інша справа, якщо повноваження в АП розведуть. Так, наприклад, якщо Інститут стратегічних досліджень буде більше займатися аналітикою міжнародних відносин, а РНБО – обраний, тоді Адміністрація президента може спокійно займатися документообігом і політикою. Тоді це нормально.
Ложкін ж, наприклад, може займатися якоюсь окремим сегментом в АП. Наприклад, відносинами з медіапростором. Його досвід тут би знадобився. Він може зайнятися формуванням національного інформаційного простору, його безпекою.
«Давній медіапартнер президента»

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій:
– Таке призначення не дивно з кількох причин. По-перше, Ложкін – давній медіапартнер нового президента. По-друге, він – ефективний медіаменеджер. По-третє, у Порошенка є величезний ресурс довіри, але майже немає контролю над соціальними інститутами: парламент поки він не контролює, не особливо контролює і виконавчу владу, губернаторів. Єдиний соціальний інститут, який можна швидко взяти під контроль – це медіаполе. З цієї точки зору, розгінний етап президентства Порошенко краще починати з медіа. І в цьому сенсі, коли глава АП – досвідчений медіаменеджер, то це цілком зрозуміло. Думаю, призначення Ложкіна – це свідчення того, що президент робить ставку на формування нового медіаполя.
Що ж до інших напрямків роботи Адміністрації президента, то це – абсолютно технічний момент. Якщо брати, наприклад, зовнішньополітичну роботу АП, так і сам президент – досвідчений дипломат. Так що тут проблем не буде.

ДУМКИ медіаменеджерів:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Олександр Богуцький, генеральний директор ICTV:
– Для мене призначення Ложкіна є свідченням нових рішень нового президента. Прихід нових людей дає шанси привнести в роботу державного управління нову логіку: як працювати краще, ефективніше, і головне – в інтересах людей, а не системи. Ефективною робота нового президента України буде тільки тоді, коли він подолає корупцію. А подолати корупцію можна тільки спираючись на добру волю громадян, яку вони, безсумнівно, продемонстрували, віддавши величезна кількість голосів, і на свободу слова. Причиною попередніх зловживань у більшості випадків була бездіяльність прокуратури у відповідь на прямі, безкомпромісні, чесні публікації в ЗМІ про крадіжки. Можливо, тепер з’явиться реакція на неефективність системи, на зловживання людей у владі завдяки присутності людини, яка точно читає і дивиться телевізор! Бо іноді складалося враження, що попередня система жила сама по собі, а медіа та громадяни – самі по собі. Звичайно, для нового глави – це скоріше виклик: зробити так, щоб президент чув і бачив ці зловживання, які будуть викривати журналісти. Вони, однозначно, допоможуть зробити країну чеснішою, прозорішою і ефективнішою.

Юрій Ровенський, голова ради директорів UMH:
– Я щиро радий за таке високе призначення Бориса Євгеновича. У цей непростий для України час такий відповідальний пост передбачає не тільки повну самовіддачу, а й максимальні дипломатичні зусилля. Упевнений, що в новій роботі Борису Ложкіну дуже допоможе медійний досвід, якого йому не позичати.
Думаю, питання взаємин зі ЗМІ для Бориса Євгеновича, як великого професіонала, який віддав цій діяльності більше 20 років, буде одним з найбільш актуальних.

ПОРАДА ЕКС-ГЛАВИ АДМІНІСТРАЦІЇ
У часи Віктора Ющенка главою президентського апарату був Олег Рибачук, який зараз займається громадськими проектами. У розмові з «Комсомольською правдою в Україні» він дав три ради Борису Ложкіну.
– Діяльність президента має бути максимально відкритою, – вважає Олег Рибачук. – Треба запровадити практику частих брифінгів глави держави для преси, практику, коли керівники Адміністрації безпосередньо відповідали на запитання журналістів.
Він каже, що Борису Ложкіну варто провести реформи АП, зробити її більш доступною для людей і підготувати до переходу на електронне адміністрування.

Джерело: Комсомольська Правда в Україні

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності