Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ЛЬВІВСЬКІ «КОНТРАБАНДИСТИ-ПАТРІОТИ»

Жителі Львівщини тільки за минулі вихідні перенесли у руках та на собі через українсько-польський кордон майже 700 шоломів для військових і правоохоронців, які сьогодні беруть участь в антитерористичній операції у східних регіонах України.

До цих дій вони вдалися через законодавство Євросоюзу, яке забороняє вивезення за межі країн-членів ЄС військового спорядження. Тож шоломи, закуплені на території Євросоюзу ініціативними українцями, через кордон можна було лише перенести на собі.

На заклик, поширений у соціальних мережах, приїхати до кордону і перенести шоломи, відгукнулися понад 300 осіб. Вони пішки переходили пункт пропуску у Шегині, а поверталися вже з шоломами у руках (як зі своєю власністю).

Один із координаторів акції, самооборонівець Андріан Кліщ розповів, що сьогодні всі 694 шоломи передають військовим, які поїдуть на схід. Ціна одного з них за кордоном – 60 євро, що дешевше, ніж в Україні. Андріан Кліщ також розповів, що 6 шоломів під час перетину кордону, ймовірно, вкрали ті, хто їх переносив, бо після завершення акції їх недорахували.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ось, що про один з таких днів пише користувач соцмережі facebook Ігор Волянський:
«Перехвалили ми поляків.
Сьогодні третій день в режимі Львів-Шегині-Львів. Чи то полякам надоїли гурби народу з шоломами, чи надійшла якась вказівка, але сьогодні це була не робота, а створення її видимості.
Три години тримали людей у вигляді вечері для комарів. Могли 1 людину оформляти до 10 хвилин. Це звичайно, за умови, що громадяни ЄС (поляки) йшли без черги і невпинним потоком.
Врешті це набридло всім – і найбільш активні (жіночки) почали вимагати «старшого» по зміні для розборок.
Вийшов. Толерантно нахамив. Зобов’язав бути вдячним йому, що стоїмо 3 години а не 5…

Реакція миттєва – хлопці стиснули ряди, і потік позачерговиків з ЄС також зупинився. Тільки здалеку лунали їх вигуки про допомогу до працівників (стражів) митниці. Але тим було не до них, бо….
Для розрядки напруги українці голосно завели на території приміщення паспортного контролю «Лента за лентою». Не помогло.
Наступним в репертуарі була «Ой у лузі червона калина». Помогло.

Зразу після «…А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!..» першим на ноги схопився старший зміни і дуже дякував за гарну пісню, і за спробу створити комфортну і затишну атмосферу реєстрації паспортів.
В сухому залишку – черга пішла швидше…»

Гроші на закупівлю шоломів надали меценати, львівські підприємці оплатили видатки на автобуси, якими люди їхали на українсько-польський піший пункт пропуску у Шегині.
Якщо до наступних вихідних буде закуплено чергову партію шоломів і бронежилетів, то мешканців Львівщині, які мають шенгенську, національну польську візу або ж карту учасника малого прикордонного руху, то вони знову закличуть до участі акції, яка орієнтовано запланована на 20 червня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ярослав С.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності