Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чим допоможе Україні «стіна»?

Чим допоможе Україні  «стіна»?

Україна починає будувати загороджувальні споруди на кордоні з Росією. Про це минулого тижня на засіданні Кабміну заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Правда, він не уточнив, в чому саме полягає цей почин.

До кінця тижня стало зрозуміло, що швидше за все, прем’єр мав на увазі паперову частину роботи – на сайті уряду з’явився документ з назвою «Відновлення України. План дій ». У ньому одним з пунктів вказано проект «Стіна», який передбачає будівництво «надійно укріпленого кордону між Росією і Україною». Ніякої конкретики в документі немає, крім того, що «Стіну» хочуть побудувати за півроку.

Подробиці проекту

Деякі подробиці проекту вдалося з’ясувати в Держприкордонслужбі. За словами заступника глави відомства Павла Шишоліна, «Стіну» зведуть у два етапи. Спочатку побудують споруди на «мирній» ділянці кордону – у Сумській, Харківській та Чернігівській областях. Це близько 500 кілометрів. Іншу частину кордону – в Луганській і Донецькій областях – обладнують, коли закінчиться війна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зі слів прикордонників, проект «Стіна» включає в себе будівництво фортифікаційних споруд, спостережних пунктів та сигнальних систем. Щоб запобігти проходженню техніки, обіцяють ще й земляні рови. Сучасний аналог «Зміїного валу», який, як ми уже знаємо з історії, не дуже то допоміг нашим предкам за часів Київської-Русі, чи як Велика китайська стіна за два тисячоліття китайським імператорам. Хоча кошти на їх будівництві вже тоді відмилися шалені…

Отож, відповідати за будівництво «Стіни» будуть Міністерство інфраструктури, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також Міністерство оборони.

 «Стіна Коломойського»

Що собою представлятимуть фортифікаційні споруди і в скільки обійдеться «Стіна», в Держприкордонслужбі не уточнюють. Однак фінансові та технічні масштаби проекту можна уявити, якщо допустити, що при розробці техніко-економічного обґрунтування «Стіни» в Кабміні згадають ідеї колег з Дніпропетровська.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще в червні заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан передав до Адміністрації Президента проект, який згодом отримав неофіційну назву «Стіна Коломойського» (фото проекту вище). У ньому команда дніпропетровського губернатора і мільярдера Ігоря Коломойського виклала своє бачення зміцнення кордону з Росією.

За підрахунками Дніпропетровської ОДА, стіна на україно-російському кордоні розтягнеться майже на 2000 км, а її будівництво обійдеться в 100 млн євро. Дніпропетровський проект передбачає будівництво металевого паркану з високоміцної сталі з колючим дротом, по якому буде проходити електричний струм, що дасть змогу тільки на якусь годину зупинити значну живу силу ворога, але аж ніяк не його техніку, а воює сьогодні саме техніка.

Ізраїльський досвід

Звичайно, якою би високоміцною не була сталь, з настанням важкого озброєння ніяка стіна не врятує. Але вона може стати цілком ефективним захистом в боротьбі з проникненням диверсійних груп. Це вже довів ізраїльський досвід.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Протягом десятиліть ізраїльські міста страждали від терактів, які влаштовували бойовики, проникаючі з території Палестини. Зрештою Єрусалим вирішив відгородитися від сусідів-арабів стіною. Проект отримав назву «Ізраїльський загороджувальний бар’єр». На західному кордоні країни були побудовані укріплювальні споруди, протяжністю понад 700 км.

Ізраїльські військові запевняють – стіна стала ефективним інструментом у боротьбі з терористами-смертниками. Якщо з 2000 по 2003 роки арабські бойовики вбили 293 ізраїльтян, то в наступні три роки, після активізації будівництва стіни, від рук терористів померло майже в п’ять разів менше людей.

Велика частина «Ізраїльської стіни» складається зі складної системи перешкод. Переважно це паркани з колючим дротом і системами виявлення вторгнення і загороджувальні рови для запобігання проходження техніки. По обидві сторони стіни – патрульні доріжки. В середньому ширина загороджувального споруди – 60 метрів.

У місцях, де через особливості ландшафту видимість обмежена, кордон охороняє бетонний паркан висотою 8 метрів і шириною 3 метри.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але слід пам’ятати, що Україна – це не Ізраїль, а Росії нема власних шахідів, які хотіли б за неї свідомо помирати…

Уряд доручив Міноборони «відмити» гроші?

Уряд України наказав Міноборони дати гроші на стіну на кордоні з РФ Уряд зобов’язав Міністерство оборони перерахувати 100 млн грн. на зміцнення державного кордону Україну. Раніше ці гроші були виділені з резервного фонду державного бюджету.

Міноборони також доручено підготувати перелік витрат на цей проект. Кошторис має бути погоджено з кількома міністерствами та внесено на розгляд Кабміну до 21 вересня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім цього, уряд доручив Міноборони до 28 грудня подати Мінекономіки, Мінфіну та Державній казначейській службі звіт про використання виділених коштів.

Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів виділив 100 млн грн на реалізацію проекту з облаштування україно-російського кордону “Стіна”. Прем’єр додав, що це тільки перший транш коштів, які необхідні на цей проект.

Як уже повідомлялося, на кордоні біля Харкова волонтери риють траншеї та зводять захисні об’єкти.

The Wall

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У підсумку хочеться сказати, що найкращою стіною, яку досі спромоглося створити людство, є безсмертний твір The Wall легендарного британського гурту Pink Floyd, який сьогодні став світовою класикою. Отож, перестаньмо знову вигадувати велосипед, і давайте насолоджуватися чудовою музичною композицією, адже сьогодні у нашому житті і так мало радощів…

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності