Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ВООЗ: “Кока-Кола” та інші продукти із цим інградієнтом МОЖУТЬ ВИКЛИКАТИ РАК

Комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив 13 липня, що аспартам слід класифікувати як «можливо канцерогенний для людини». Цей популярний штучний підсолоджувач є в тисячах продуктів, як-от дієтичних газованих напоях і жувальній гумці без цукру.
Про це пише CNN.Видання зазначає, що як би тривожно не звучало це позначення від ВООЗ, воно не означає, що дієтична газована вода викликає рак.

Це означає, що деякі дослідження, розглянуті Міжнародним агентством із дослідження раку ВООЗ (IARC), показують, що може існувати ймовірний зв’язок між аспартамом і раком печінки. Тобто, це ще не доведено.

Аспартам вважається однією з найбільш вивчених теперішніх харчових добавок. Численні регулювальні органи, як-от Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), неодноразово заявляли, що аспартам безпечний для споживання людиною, якщо він використовується згідно з певними рекомендаціями.

Насправді окремий комітет експертів ВООЗ також провів оцінку ризику щодо аспартаму та заявив 13 липня, що рекомендації, надані Всесвітньою організацією охорони здоров’я раніше, не потребують змін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас деякі вчені та виробники харчів та напоїв стурбовані тим, що позначка ВООЗ «можливо канцерогенний» заплутає споживачів. В IARC сподіваються, що це позначення спонукатиме вчених провести ще більше досліджень аспартаму та ймовірного зв’язку з раком.

FDA заявило, що воно не погоджується з висновком IARC про те, що аспартам є можливим канцерогеном для людини. Управління висловило сумнів щодо цих досліджень ВООЗ.

«У вчених FDA немає проблем із безпекою, коли аспартам використовується в затверджених умовах», — сказали в американському відомстві.

Асоціація American Beverage, яка представляє індустрію виробників безалкогольних напоїв, заявила, що «у науковому та регуляторній спільноті існує широкий консенсус щодо того, що аспартам безпечний». Мовляв, це висновок, до якого знову і знову приходять агентства з безпеки харчових продуктів у всьому світі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що таке аспартам?

Ця речовина є одною із найпоширеніших штучних підсолоджувачів у світі. Вона існує на ринку десятиліття.

Рада з контролю за калоріями — міжнародна асоціація, яка представляє промисловість низькокалорійних харчів та напоїв — каже, що аспартам міститься приблизно в 6000 продуктах у всьому світі.

Аспартам може бути в зубних пастах чи ліках, але частіше його можна побачити на етикетках продуктів, які продаються як «дієтичні» або «без цукру».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Газовані напої, такі як Coke Zero та Pepsi Zero Sugar, містять аспартам. Він також є в жувальній гумці без цукру. Аспартам часто використовується в «дієтичних» напоях, оскільки він містить менше калорій, ніж звичайний цукор.

Порівняно зі звичайним столовим цукром, аспартам приблизно у 200 разів солодший, тому продукти не потребують додавання такої кількості підсолоджувача для необхідного смаку.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності