Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Ключову посаду в ЄК посів представник Угорщини, – новий склад Єврокомісії:

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня представила свою команду комісарів.

Про це вона повідомила у соцмережі Х.

“Кожен член моєї команди внести свій власний досвід і погляди на Європу. Разом ми будемо однією командою, яка працюватиме для досягнення однієї спільної мети. Зробити Європу сильнішою”, — написала фон дер Ляєн.

Віцепрезиденткою та головною дипломаткою ЄС стала колишня прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Виконавчими віцепрезидентами також стали:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • Тереза Рібера (Іспанія): Чистий, справедливий і конкурентний перехід,
  • Хенна Вірккунен (Фінляндія): Технічний суверенітет, безпека і демократія,
  • Стефан Сежурне (Франція): Процвітання та промислова стратегія,
  • Роксана Мінзату (Румунія): Люди, навички та готовність,
  • Раффаеле Фітто (Італія): Згуртованість та реформи,

Портфель єврокомісара з питань розширення та відновлення України Фон дер Ляєн віддала представниці Словенії Марті Кос. Про це вона заявила на засіданні Європарламенту.

“Вона продовжить роботу над підтримкою України, продовженням відбудови та підтримкою країн-кандидатів на шляху до вступу”, – зазначила фон дер Ляєн.

Представник Словаччини Марош Шефчович отримав портфель єврокомісара з торговельної та економічної безпеки, міжінституційних відносин та прозорості.

Представник Латвії Валдіс Домбровскіс призначений єврокомісаром з питань економіки та продуктивності.

Представник Литви Андрюс Кубілюс призначений на нову посаду комісара з питань оборони і космосу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Представник Угорщини Олівер Варгеї отримав посаду комісара з питань охорони здоров’я і добробуту тварин, – а в ЄК зі сміхом коментуюь, що таке високе призначення представника Угорщини є покаранням мадярів за попередні блокування питань України.

Очільниця МЗС Бельгії Аджа Лябіб стала єврокомісаркою з підготовки до надзвичайних ситуацій та кризового реагування, суміщену з посадою комісара з питань рівності.

Представник Польщі Пйотр Серафін став комісаром з бюджету, протидії шахрайству та публічного адміністрування і буде доповідати напряму фон дер Ляєн.

Дубравка Шуїця з Хорватії отримала посаду єврокомісара у справах Середземномор’я.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ексміністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра став єврокомісаром з питань клімату і “чистої” економіки. Він також буде займатися питаннями оподаткування.

Чех Йозеф Сікела став єврокомісаром з питань міжнародного партнерства ЄС.

Представник Кіпру Костас Кадіс отримав посаду комісара у справах риболовства та океанів.

Представниця Португалії Марія Луїс Альбукерке призначена комісаркою з фінансових послуг, заощаджень та “інвестиційного союзу”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Представник Австрії Магнус Брюннер отримав портфель комісара з внутрішніх справ та міграції

Шведка Єссіка Русвалль стала єврокомісаркою з питань довкілля, водні ресурси і конкурентну “циклічну” економіку.

Представник Данії Дан Йоргенсен став комісаром з енергетики і житлових питань.

Єкатерина Захарієва з Болгарії стала комісаркою з досліджень та інновацій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Майкл Макграт з Ірландії отримав портфель єврокомісара з питань демократії, судочинства і верховенства права.

Представник Греції Апостолос Ціцікостас став комісаром з питань транспорту і туризму.

Мальтієць Гленн Мікалефф став єврокомісаром з питань “справедливості між поколіннями”, культури, молоді та спорту.

Як пише Politico, цього року законодавці ЄС внесли зміни до внутрішніх правил Європарламенту, намагаючись зобов’язати голову Комісії інформувати їх про свої плани до початку серії слухань, на яких вони опитуватимуть потенційних комісарів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Минулого тижня президентка ЄК тиснула на парламент, аби він переніс слухання щодо кандидатур потенційних комісарів на жовтень, аби оновлена Європейська комісія могла розпочати роботу 1 листопада.

Однак поширена думка, що робота Єврокомісії розпочнеться не раніше початку грудня, особливо з огляду на складний графік роботи Європарламенту і тривалий процес слухань.

16 вересня колишній французький міністр і член Єврокомісії Тьєррі Бретон повідомив, що йде у відставку з посади єврокомісара з внутрішнього ринку ЄС через розбіжності у поглядах з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

“Я хотів би подякувати моїм колегам, службам Комісії, депутатам Європарламенту, державам-членам та моїй команді. Разом ми невтомно працювали над просуванням амбітного порядку денного ЄС”, — написав Бретон в Х та опублікував копію своєї заяви про відставку на ім’я фон дер Ляєн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У заяві ідеться про те, що в липні президентка звернулась до держав-членів з проханням висунути кандидатів до Колегії комісарів на 2024-2029 роки, уточнивши, що ті країни, які хочуть запропонувати кандидатуру чинного члена Комісії, не зобов’язані пропонувати двох кандидатів.

“25 липня президент Еммануель Макрон призначив мене офіційним кандидатом від Франції на другий мандат у Колегії комісарів — про що він уже публічно оголосив у кулуарах Євроради 28 червня. Кілька днів тому, на фінальній стадії переговорів про склад майбутньої Колегії, ви попросили Францію відкликати мою кандидатуру — з особистих причин, які ви жодного разу не обговорювали зі мною безпосередньо”, — написав Бретон.

На початку травня в ЄС відбулися вибори до Європейського парламенту, який має схвалити голову Європейської комісії. Парламент може голосувати лише після того, як більшість керівників держав та урядів ЄС офіційно висунуть кандидатів.

25 червня лідери країн Євросоюзу узгодили кандидатури на посади голів Єврокомісії, Європейської ради та високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки. Як повідомили джерела Суспільного в ЄС, кандидатури Урсули фон дер Ляєн та Каї Каллас висунуть на пост голови Єврокомісії та голови дипломатії ЄС відповідно. Таке погодили три найбільші партії Європарламенту (ЄНП, СіД та АЛДЄ). Лідери країн ЄС також домовилися висунути на пост голови Євроради експрем’єра Португалії Антоніу Кошту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

18 липня Європарламент переобрав Урсулу фон дер Ляєн на посаду президентки Європейської комісії. Це буде її другий п’ятирічний термін на цій посаді.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності