Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

БАЙДЕН ПОМЕР ?! Підтримка Гарріс розколює табір демократ-ліберастів, а ось донати зашкалюють

Американський телеканал FOX News задався запитанням, чи є президент Джо Байден живим? Чому він не зачитав своє звернення до нації, як годиться, із Овального кабінету, як це зробив 50 років тому у подібній ситуації Ліндон Джонсон? Натомість у цій відмові балотуватися більше запитань, а ніж відповідей?

Натомість, після того, як президент США Джо Байден оголосив про вихід з президентських перегонів, американці за кілька годин пожертвували майже $50 млн на передвиборчу кампанію віцепрезидентки Камали Гарріс.

Про це свідчать дані платформи для зборів ActBlue.

«Станом на 21:00 за східноєвропейським часом, після запуску кампанії віцепрезидентки Камали Гарріс, прихильники зібрали $46,7 млн через ActBlue. Це був найбільший день збору коштів у 2024 році. Дрібні донори вже готові взяти участь у цій виборчій кампанії», – йдеться у повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відома американська газета The New York Times зазначила, що 21 липня стало найбільшим днем для онлайн-пожертв на користь Демократичної партії з часів виборів 2020 року.

Попередній рекорд був встановлений наступного дня після смерті судді Верховного суду Рут Бейдер Гінзбург у вересні 2020 року, коли організація ActBlue зібрала близько $73,5 млн.

Нагадаємо, 21 липня президент США Джо Байден заявив, що не братиме участі у виборах: мовляв, в інтересах його партії і країни буде піти у відставку і не намагатися переобратись на другий термін.

Головний суперник Байдена Дональд Трамп задоволений таким кроком Байдена, бо вважає, що наступницю Байдена Камалу Гарріс йому буде легше перемогти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше джерела з оточення Байдена повідомляли, що він почав усвідомлювати, що може не перемогти на виборах у листопаді і, можливо, йому доведеться вийти з перегонів.

Загалом в таборі демократів поділ: половина з них підтримує марксистку Хілларі Клінтон, інша половина підтримує ліберастичну афроамериканку Камалу Гарріс…

Отож, 81-річний президент США Джо Байден відмовився від спроби переобратися на пост глави держави та зняв свою кандидатуру з виборчої кампанії. Своєю наступницею у цій боротьбі він назвав віцепрезидентку Камалу Гарріс і закликав демократів об’єднатися задля перемоги над Дональдом Трампом, кандидатом від республіканців.

Камалі Гарріс ще доведеться завоювати прихильність однопартійців, щоб її кандидатуру офіційно висунули на національному з’їзді Демократичної партії наступного місяця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У свої 59 років вона виглядає більш енергійною за Байдена. Це також додає їй балів і у змаганні із Трампом, але для перемоги цього замало, вважають американські оглядачі. Чому не всі демократи підтримали кандидатуру Гарріс, та які її перспективи у боротьбі проти Трампа – в огляді західних ЗМІ.

Президент Джо Байден до останнього не мав наміру виходити із президентської гонки, обставини за яких він погодився зняти кандидатуру з’ясувало Politico.

Як пише видання, Байден перебував у своєму будинку на узбережжі штату Делавера і відновлювався після COVID. Він провів ці дні, консультуючись зі своїми старшими радниками, намагаючись визначити шлях до перемоги у листопаді, повідомили обізнані джерела. Але в суботу ввечері, 20 липня, він дав зрозуміти своєму близькому оточенню, що відкритий для альтернативного завершення президентської кампанії.

Пізніше рішення свого чоловіка відмовитися від переобрання підтримала перша леді Джілл Байден.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«До останніх годин, коли тільки він міг ухвалити рішення, вона підтримувала його, який би шлях він не обрав», – каже прес-секретар Елізабет Александер. «Вона – його найбільший прихильник, захисник і завжди на його боці, так, як може бути довірено тільки дружині, яка прожила з ним майже 50 років».


The New York Times зазначає, що Байден був під безперервним тиском з боку своїх найближчих союзників, щоб вийти з гонки на тлі глибоких побоювань, що він занадто старий і слабкий, щоб перемогти колишнього президента Дональда Трампа.

Віцепрезидентка Камала Харріс заявила, що добиватиметься висування замість Байдена, і багато демократів швидко вишикувалися за нею після того, як президент її підтримав.

«Хоча я і мав намір домагатися переобрання, я вважаю, що в інтересах моєї партії і країни мені піти у відставку і повністю зосередитися на виконанні своїх обов’язків президента на термін, що залишився», — підкреслив Байден у своїй заяві. Він назвав це «найбільшою честю в моєму житті бути вашим президентом».


Байден також зробив допис у соцмережі, в якому висловив свою прихильність Гарріс та закликав перемогти лідера республіканців Дональда Трампа на виборах.

«Моїм найпершим рішенням як кандидат від партії у 2020 році було обрати Камалу Гарріс своїм віце-президентом. І це було найкраще рішення, яке я ухвалив. Сьогодні я хочу висловити свою повну підтримку та схвалення кандидатури Камали від нашої партії цього року. Демократи, настав час об’єднатися та перемогти Трампа. Давай зробимо це», – закликав Байден.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він також попросив демократів жертвувати фінанси на передвиборчу кампанію Гарріс.

Після того, як 21 липня Джо Байден заявив, що не буде балатуватися, Камала Гарріс одразу ж спробувала зібрати прихильників.

За даними Politico, віцепрезидентка почала дзвонити ключовим демократам, щоб зміцнити свої позиції. Вона швидко отримала потужну підтримку з боку лідерів партій, таких як колишній президент Білл Клінтон, колишній кандидат у президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон і критично налаштованих лідерів центристської Нової демократичної коаліції та Конгресу прогресивних партій.

Однак кілька інших впливових політиків — включаючи колишнього президента Бараку Обаму, екс-спікера Ненсі Пелосі та лідера більшості в Сенаті Чака Шумера — відмовилися коментувати кандидатуру Камали Гарріс. Це означає, що їй та її союзникам ще є над чим працювати.

Деякі демократи заявили, що має бути відкритий процес обрання нового кандидата від партії. Так, експрезидент Барак Обама зазначив, що він «виключно впевнений у тому, що лідери нашої партії зможуть створити процес, в результаті якого з’явиться видатний кандидат».

Щоб запобігти компрометуючій боротьбі всередині партії, кілька високопоставлених демократів подзвонили своїм колегам у вівторок та закликали їх публічно підтримати Камалу Гарріс. У тому числі в знак підтримки самого Байдена.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вже станом на вечір, 21 липня, американські ЗМІ повідомляли, про переважну підтримку Камали Гарріс, як кандидата на пост президента від демократів.

«Асоціація демократичних комітетів штатів заявила, що переважна більшість голів і лідерів Демократичних партій штатів підтримали кандидатуру віцепрезидента Камали Гарріс на пост президента», – повідомило Politico.

Ентузіазм серед демократів підтверджує сплеск збору коштів на виборчу кампанію Камали Гарріс, а також інших кандидатів та груп Демократичної партії.

Віцепрезидентці Гарріс буде нелегко, якщо вона зіткнеться у боротьбі з Трампом віч-на-віч, вважають американські оглядачі. Про це свідчать результати останніх опитувань Decision Desk HQ (DDHQ) та видання The Hill.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Трамп, який офіційно прийняв номінацію від республіканців, випереджає Харріс на 2 %, згідно з сукупністю загальнонаціональних опитувань, 47 % підтримки проти 45 %. Це приблизно те саме, що й 2,5% відрив Трампа від Байдена, з 46 % підтримки проти 43,5  у чинного президента.

Хоча Гарріс ще доведеться завоювати голоси, щоб її офіційно висунули кандидатом у президенти, вже тепер вона явна спадкоємиця у передвиборчій кампанії. Її нинішній рейтинг став полегшенням для багатьох демократів, які були стривожені невтішними результатами Байдена за останні тижні, пише The Hill.

Перевага Трампа над Гарріс в середньому становить 2 пункти, що помітно менше, ніж 8 пунктів на початку року.

Видання опрацювало всі свіжі дослідження проведені в липні і зазначає, що в опитуванні Economist/YouGov, приблизно 8 із 10 демократів заявили, що схвалюють висунення Гарріс кандидатом у разі відмови Байдена. За даними CBS News, віцепрем’єрка виступає проти Трампа краще, ніж Байден: Гарріс відстала всього на 3 пункти, а Байден — на 5 пунктів. Опитування CNN показує, що Гарріс йде ближче до Трампа, ніж Байден. Вона відстала від колишнього президента всього на 2 пункти, тоді як Байден – на 6.

Ймовірний новий кандидат від демократів, віцепрезидентка Камала Гарріс (59 років) народилася в Окленді, Каліфорнія, живе у Сан-Франциско та Вашингтоні. Перемогла на виборах до Сенату у 2016 році. Була генеральним прокурором у Каліфорнії та окружним прокурором у Сан-Франциско.

Гарріс швидко зарекомендувала себе як фаворит серед демократів, здатний кинути виклик Дональду Трампу, лише через кілька годин після відходу президента Байдена. Це означає, що президентські перегони у США проходитимуть із неймовірною швидкістю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Тепер перегони трансформувалися у скорочений 106-денний спринт, який більше нагадує позачергові вибори в Європі, ніж затягнуті американські змагання. Жорсткі терміни посилять будь-які можливі помилки Гарріс, але також зведуть до мінімуму можливість спіткнутися», – вважає The New York Times.

Видання посилається на Ерін Вілсон, заступника керівника апарату у Білому домі, яка повідомила, що Гарріс зробить вік Трампа проблемою у своїй кампанії. «Її роль прокурора робить її повною протилежністю Трампу, засудженому злочинцю. Вона може зробити проблему віку та фізичної форми тягарем для Трампа», – сказала Вілсон.

Не так однозначно оцінює шанси віцепрем’єрки видання The Economist. Аналітики наголошують, щоб зрозуміти перспективи Гарріс, треба пам’ятати, що вона – представниця інституційної політики, а не візіонер чи ідеолог

Видання також пише, що «політика, яка сформувала міс Гарріс, була каліфорнійською — ексцентричною, змінною та орієнтованою на майбутнє», а політичну кар’єру вона почала, будучи прокурором в Окленді, завдяки протекції демократа Уіллі Брауна.

«Пізніше, самостійно, вона виграла вибори на посаду прокурора, схиляючись до права з питань головного судочинства, а також апелюючи до демократів, і була обраним генеральним прокурором штату в 2010 році… Її критики називали її опортуністкою, у якої багато амбіцій і мало переконань, — репутацію, від якої її було важко позбавитися», – пише The Economist.

Тем не менше, в минулому та кар’єрі Камали Гарріс є багато епізодів, які подобаються американським виборцям.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вона — дочка іммігрантів: її покійна мати була ендокринологом, що народилася в Індії; а батько – економіст з Ямайки. Пара познайомилася як активісти руху за громадянські права в Берклі в 1960-х роках», – йдеться у матеріалі.

Якийсь інший політик, можливо, використав би для свого просування наявність такого походження, але не Гарріс. “Якщо наступного місяця вона з’явиться на з’їзді Демократичної партії в Чикаго, очікуйте емоційного перезавантаження її біографії та її досягнень як чорношкірої та азіатської жінки, що руйнує бар’єри», – робить висновки The Economist.

Видання також нагадує, що Гарріс була найбільш ефективною на дебатах і слуханнях, де проявилися її підготовка і навички судового захисника. Також вона витримала у віце-президентських дебатах проти Майка Пенсі, колишнього радіоведучого, який відчуває себе комфортно на сцені. У неї репутація ефективного збирача коштів, і вона унаслідує колосальний військовий бюджет Байдена.

Але Гарріс відчуває труднощі з імпровізацією, що є однією з основних компетенцій політичного життя. У будь-якому разі – дебати проти Трампа покажуть чи зможе вона його подолати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності