Соціальні новини

Брехня і правда Яценюка та Білоуса

Україна – країна, де перемогла демократія. У будь-якій європейській державі публічна брехня прем’єр-міністра закінчилася б його гучного відставкою. Але Арсенія Яценюка переобрали на другий термін.

«Україна зіскочила з російської газової голки», – заявив прем’єр в минулу середу 26 листопада, і майже зірвав оплески всіх присутніх. Нагадаємо, не минуло й місяця після того, як наш уряд продовжив ганебний газовий контракт, укладений Юлією Тимошенко та викоханий Віктором Януковичем.

По ньому, Україна купувала-купує-купуватиме у Кремля шалено дороге паливо. Ми продовжимо перекачувати Володимиру Путіну мільярди доларів, за які наших солдатів продовжать убивати на Донбасі. За багато місяців, уряд не зробив зовсім нічого, щоб реально замінити російський газ на, скажімо, вітчизняну тріску.

Це не єдина брехня, що прозвучала з вуст прем’єра. «Цього року доходи бюджету перевищили минулорічні на 5%», – декларував Яценюк, і відправив свою посмішку гуляти по десяткам телеканалів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У чому неправда? У тому, що 2014 рік український бюджет закінчить з величезною «дірою».

За рахунок чого Яценюк «намалював» перевиконання? За традицією, Мінфін і Державна фіскальна служба переписали щомісячні плани. Якщо на місяць заплановано зібрати 100 гривень, а реально збираються 90 гривень, дія дуже проста. Заднім числом ми вказуємо, що план був 89 гривень, і отримуємо перевиконання на 1 гривню.

Така брехня може тягнутися всі 11 місяців. На грудень списуються всі «хвости».

Звичайно, за підсумками року буде скандал. Адже за один місяць неможливо зібрати все те, що вперто не збиралося весь попередній рік. А значить, всі побачать очевидний обман.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але на цей рахунок в уряду є геніальне пристосування. Звітність за підсумками року зазвичай публікується в кінці березня наступного – а доти дані ретельно приховуються. У березні всі цікавляться вже підсумками лютого нового року, і нікому немає діла до провальних результатів роботи року попереднього.

До речі, чому доходи бюджету-2014 так і не виросли? Думаєте, війна і стагнація? Так, але не тільки це.
Віддаючи шану собі, Яценюк визнав існування схем в Податковій і Митниці. Тим не менш, він наполегливо продовжує просувати ідею створення Служби фінансових розслідувань, яку має очолити його соратник Володимир Хоменко – багаторазовий генерал і головна людина, яка має боротися зі схемами всередині ДФС.

Мабуть, це bon ton – людини, яка за багато місяців не вижила корупцію, хочуть поставити на чолі зверхоргану з проведення економічних розслідувань. Цей пункт, до слова, вписаний в Коаліційній угоді.

Давайте порахуємо. Гривня девальвувала з початку року в два рази, і 16 грн/1 дол – це ще не межа. Дворазова девальвація повинна майже в півтора рази збільшити надходження з митниці – навіть з урахуванням падіння імпорту.
Далі, в економіку через канал рефінансування («краник» відкрив ще екс-глава НБУ Степан Кубів) влилося понад 100 млрд. грн. Настільки масштабна ін’єкція привела до шаленої девальвації, і майже 20-відсоткової офіційної інфляції. Насправді, ціни на багато груп товарів зросли в 1,5–2 рази. Все це передбачає, що номінальний обсяг грошей в економіці України виріс, хоча показники ВВП і промислового виробництва можуть показувати падіння.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всі ці розумні слова зводяться до того, що грошей у бюджет повинно збиратися більше. Ці гроші з лишком мали б компенсувати і втрату надходжень з Криму, і падіння зборів на Донбасі, і загальне падіння ВВП в країні – навіть без закриття податкових ям з оборотом в 300 млрд. грн, про які Яценюк любив розповідати протягом року.

Не зовсім зрозуміла ситуація з виведенням капіталів через офшори. Днями глава ДФС Ігор Білоус заявив, що за рік обороти через офшори за 2014 впав у 10 разів. Це суперечить даним, які напередодні опублікувала «Економічна правда».

Слова Білоуса – брехня, і він знає про це напевно. Існує офіційно затверджений перелік офшорних зон, в якому відсутні (увага!) Кіпр і Швейцарія. Тобто, Білоус розповів про падіння оборотів в 10 разів через всі офіційно визнані офшори. У той же час, джерела ЕП вважали за фактом.

Додаток до Розпорядження Кабінету міністрів України від 23 лютого 2011 р. N 143-р

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПЕРЕЛІК офшорних зон:
Британські залежні території: Острів Гернсі, Острів Джерсі, Острів Мен, Острів Олдерні. Близький Схід: Бахрейн, Центральна Америка, Беліз, Європа, Андорра, Гібралтар, Монако. Карибський регіон: Ангілья, Антигуа і Барбуда, Аруба, Багамські Острови, Барбадос, Бермудські Острови, Британські Віргінські Острови, Віргінські Острови (США), Гренада, Кайманові Острови, Монтсеррат, Нідерландські Антильські Острови, Пуерто-Ріко, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Співдружність Домініки, Теркс і Кайкос. Африка: Ліберія, Сейшельські Острови. Тихоокеанський регіон: Вануату, Маршальські Острови, Науру, Ніуе, Острови Кука, Самоа. Південна Азія: Мальдівська Республіка.

Чому список має саме такий вигляд, багато писалося в минулому. Справа в тому, що операції з офіційно визнаними офшорами додатково обкладаються податками. Ще віце-прем’єр Сергій Тігіпко намагався включити в список Кіпр, але йому швидко пояснили, чому він неправий. Компанія по боротьбі з офшорами, розпочата Тігіпком, закінчилася гучним провалом, як і багато інших його проектів.

Правда, після відходу журналістів Арсеній Яценюк повідомив присутнім, як йому сподобалася власна промова – мовляв, навіть сам повірив в успіхи. Ну чому б прем’єрові не пожартувати? Адже в країні все дуже весело.
За підсумками 10 місяців, до загального фонду держбюджету було зібрано 291, 9 млрд. грн (без урахування відшкодування ПДВ). За даними Казначейства, це 95,1% від плану. Де Яценюк взяв 5%, не зовсім зрозуміло. Мабуть, «мінус» переправив на «плюс».

У цьому Арсеній Яценюк мало відрізняється від свого попередника Миколи Азарова. Скажімо, торік план збору податків аж до грудня взагалі виконувався на 100%. А потім з’ясувалося, що в грудні потрібно було зібрати «чистими» (за вирахуванням відшкодування ПДВ) близько 55 млрд. грн. І це при середньомісячних надходженнях «чистих» 24 млрд. грн. Влада змінилася, а тяга до маніпуляції цифрами залишилася.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ігор Білоус любить натякати, що його попередник Олександр Клименко працював на користь «сім’ї», а ось він старається для країни. Давайте оцінимо його старання об’єктивно, за цифрами.

За 10 місяців нинішнього року до бюджету зібрано лише 78,1% запланованого на рік. За останні два місяці 2014 потрібно буде зібрати 81,7 млрд. грн (майже по 41 млрд. грн в місяць) – при середньомісячному зборі 29 млрд. грн до цього. Дійсно є чим пишатися? Або керівництво Держфіску абсолютно некомпетентне, або при ньому крадуть ще більше ніж «папєрєдніки».

Про схеми Яценюк вже сказав.

За підсумками року недобір у бюджет складе мінімум 20 млрд. грн. І це притому, що уряд за рахунок нарощування держборгу вливає ОВДП в капітал НАК «Нафтогазу України», Ощадбанку та (найімовірніше) майбутніх націоналізованих банків (серед них можуть виявитися «Надра» Дмитра Фірташа і «Дельта» Миколи Лагуна). А значить, реальний дефіцит держбюджету – просто божевільний. Це вже камінь у город «успішного» Яценюка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напевно картинку «чистих» надходжень трохи підправлять за рахунок часткового блокування відшкодування ПДВ та чергового розкрадання коштів місцевих бюджетів. За 10 місяців було відшкодовано 38,8 млрд. грн (приблизно по 3,9 млрд. грн на місяць). План на рік становить 51,6 млрд. грн. Тобто, в останні 2 місяці для виконання плану має бути відшкодовано 12,8 млрд. грн (по 6,4 млрд. грн). Навряд чи це реально.

Але навіть економія на відшкодуванні, яка буде черговим ударом по вже кульгавий економіці, дозволить заховати не більше 5 млрд. грн з 20 млрд. грн недобору.

Розуміючи, що ситуація з наповненням бюджету катастрофічна, Яценюк намагається утримувати посмішку на обличчі. Він віддає свідомо нездійсненні розпорядження, щоб за підсумками року «стягнути» з «недбайливих».
6 листопада під керівництвом прем’єра пройшла нарада на тему «Щодо виконання Державного бюджету України у 2014 році та проблемних питань формування проекту Державного бюджету на 2015 рік».

За підсумками засідання було роздано багато різних доручень. Наприклад, ДФС було доручено:
– До кінця поточного року вжити заходів щодо забезпечення виконання планових показників по доходах державного бюджету;
– Проінформувати в тижневий термін Прем’єр-міністра України про результати роботи з великими платниками податків щодо своєчасності та повноти сплати податків і зборів та подати інформацію про очікувані надходження податків від великих платників податків в листопаді-грудні 2014 року;
– Проаналізувати розбіжності між фактичним і розрахунковим споживанням нафтопродуктів, забезпечивши контроль за повнотою нарахування та сплати акцизного збору з нафтопродуктів, за результатами поінформувати у тижневий строк Кабінет міністрів України;
– Разом з Мінфіном та Мін’юстом опрацювати питання щодо перереєстрації суб’єктів господарювання та їх відокремлених підрозділів як платників податків за межами території проведення АТО;
– Подати Кабміну деталізовану інформацію щодо помісячних обсягів та вартості товарів, імпортованих на митну територію України в січні-жовтні 2014, митних і пов’язаних з імпортом податкових платежів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (у доларах США);
– Вжити заходів, передбачених законодавством, щодо сплати ПАТ «Укрнафта» податкових зобов’язань до бюджету, зокрема, плати за користування надрами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як бачимо, доручення фантастичні. Крім двох, всі інші – ні про що. А два (по акцизах по нафтопродуктах і по платі за користування надрами – нафтовий ренті) прямо стосуються бізнесу, підконтрольного Ігорю Коломойському. Виконані вони явно не будуть, тому що не може прем’єр завдавати удару по своєму ж соратнику в боротьбі з Петром Порошенко.
Дивно інше. За чутками, що ширилися по Верховній Раді весь рік, глава ДФС Ігор Білоус отримав своє призначення саме зав­дяки Коломойському. І тут, днями він зробив заяву, що 60 АЗС олігарха не заплатили 14 млн. грн податків. Крім того, за нашими даними, податківці впритул почали «розробляти» Коломойського. Чи вже не пробує Білоус «лягти під Порошенка»?

Що робити з недобором в бюджет? Реально, відповіді на це питання немає. Розумних ідей щодо збільшення бюджетних надходжень, судячи з протоколу засідання у Яценюка, не знайшлося. Не сприймати ж всерйоз ідею прем’єра з продажу пакетів акцій ПАТ «Центренерго» і «ПАТ» Донбас­енерго».

До слова, останній аукціон з продажу 25% «Закарпаттяобленерго» закінчився добре для бюджету (зростання ціни в 3,8 разів від заявленої) лише тому, що Коломойський не дозволив групі Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка купити пакет задешево. «Вони змушені були заплатити більше, інакше отримали б більш ніж незручного акціонера в особі Коломойського», – розповів один з поінформованих.

Тобто, Яценюк і тут не причому до напов­нення бюджету.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: Економічна правда,
А. Вишинський

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version