Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Був контейнерний майданчик – стала купа сміття

Велике «смачне» стихійне сміттєзвалище у центрі європейського міста – це реальність. Не вірите? А якщо уявити собі, що цим «європейським містом» є Івано-Франківськ? А… ну так би і сказали. В такому випадку все стає на свої місця.

99-mysorОдне таке сміттєзвалище поступово – повільно, але впевнено виростає у в районі будинків №№ 7А, 11 по вулиці Коновальця та №№ 54, 58 по вулиці Січових Стрільців – праворуч від зупинки громадського транспорту на вулиці Коновальця – вздовж доріжки до офісної будівлі компанії «МЖК Експрес-24». Воно вже починає кидатися в очі численним івано-франківцям, що ходять або їздять вулицею Коновальця, а також гостям міста, які в’їжджають вказаною вулицею до центру Івано-Франківська з надвірнянського напрямку. Останнє має особливу вагу для формування іміджу європейського міста. Адже, якщо франківці в принципі до стихійних смітників у своїх дворах вже звикли, то побачити подібне просто з однієї із центральних вулиць міста для окремих нетутешніх може обернутись серйозною моральною травмою.

Звідки ж взялося це сміттєзвалище і чому ще якихось зо три місяці тому ніхто і подумати не міг, що воно тут виникне?
Можливо, тому, що люди, які мешкають або працюють у навколишніх будинках – в переважній більшості культурні і освічені і звикли викидати сміття у спеціальні контейнери для збирання тверди побутових відходів. Останні ж ще до вересня цього року були встановлені на розташованому поруч спеціально обладнаному сміттєзбиральному майданчику. Втім, вже на початку жовтня доступ до майданчику людям закрили дерев’яним парканом з решітковими воротами, контейнери забрали, а споруджену на кошти іноземних грантів та громади міста Івано-Франківська опорну стінку знищили. От і доводиться мешканцям залишати мішки зі сміттям під парканом, що відділяє їх тепер від того, що було колись сміттєзбиральним майданчиком.

Хто забрав у людей смітник – здогнатись неважко. Поруч розташовано офіс будівельної компанії «МЖК Експрес-24», діяльність якої небезпідставно пов’язують з особою чинного начальника Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Петра Гречанюка. Вочевидь, саме її працівники ще в серпні цього року, коли мешканці навколишніх будинків вийшли захищати свій майданчик від тоді ще лише спроб його відгородити, роздавали їм поганенькі копії якихось документів, в яких заледве вгадувалися Договір оренди землі від 2009 року, додаткова угода № 204 від 27.08.2012 року, копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права та План земельної ділянки.

Судячи з вмісту цих документів, йшлося про передачу земельної ділянки площею 0,0436 гектарів за адресою Січових Стрільців, 58 (власне, адреса офісу ТОВ «МЖК Експрес-24») в оренду «МЖК Експрес-24»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перший договір від невідомо якого числа (написів просто не видно) 2009 року, де сторонами виступають Івано-Франківська міська рада в особі міського голови Анушкевичуса Віктора Андрюсовича та ТзОВ «Житлово-експлуатаційне будівельно-виробничне підприємство «МЖК Експрес-24» «в особі директора Гречанюка Петра Дмитровича» (хоча підписів жодного з вказаних керівників на документі немає, а печатка настільки нерозбірлива, що важко дізнатися, а чи печатка це власне) передбачає передачу вказаної земельної ділянки в оренду ТзОВ «МЖК Експрес-24» терміном на три) роки з орендною платою  4591 гривня на рік.
Другий документ – датована 27.08.2012 року (на цей раз дата вписана чітко) «Додаткова угода № 204 до договору оренди землі від 25.11.2009 року, реєстраційний №040929400495» (завдяки цьому документу ми нарешті можемо дізнатись дату і реєстраційний номер попереднього документа), укладена між знову ж таки Віктором Анушкевичусом як уповноваженою особою орендодавця та ТзОВ «МЖК Експрес-24», але на цей раз вже в особі директора О.Салиги передбачає продовження терміну оренди вказаної вище земельної ділянки ще на три роки з орендною платою 4 863 гривні на рік.

Цікаво, що в якості підстави для укладення «Додаткової угоди» у тексті вказано рішення 35-ї сесії Івано-Франківської міської 6-го демократичного скликання від 14.05.2013 року (рік у тексті документу, як це не дивно, видно чітко, хоча номер і дата рішення вписані до друкованого тексту угоди від руки). Таким чином, угоду було підписано за 9 місяців до ухвалення рішення, яке стало підставою для її укладення. Нонсенс? Схоже на те. Хоча в нашому «європейському місті», як свідчить практика, можливо все.
Звісно, в зазначення дати додаткової угоди могла закрастися помилка: усі ми люди і без людського чинника ніяк. Та не у цьому випадку. Ну хоча б тому, що та ж дата угоди – 27.08.2012 року вказана у наведеному вище «Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права». Та й трирічний термін оренди вказаної земельної ділянки за першим договором вийшов не у 2013 році, а у листопаді 2014 року. Тож не продовжи пан Анушкевичус у 2012 році оренду землі ТзОВ «МЖК Експрес-24», останнє могло б її втратити. І байдуже, що рішення міськради про таке продовження було ухвалено лише у квітні 2013 року. А може не у квітні 2013-го, а у квітні 2014-го року і помилки насправді припустився той, хто вписував дату і номер рішення від руки? Та ні. Адже у додатковій угоді чітко написано, що підставами для її укладення стало рішення саме 35-ї сесії. А 35-та сесія Івано-Франківської міськради відбулася саме у квітні 2013 року.

Ну та менше з тим. Зрештою, вказані документи можуть і не бути достовірними. Адже їх подали людям як свого роду відмазку, мовляв, все законно. Тож якщо людей просто обдурили, хай це буде на совісті тих, хто будував паркан.

Повернімось до сміттєзвалища. Схоже на те, що його утворення – це такий собі своєрідний протест проти свавілля бізнесменів і бездіяльності влади. Власне, контейнери з майданчику нікуди не зникли – їх перевезли (благо формат євроконтейнера передбачає наявність коліс) в інший двір – власне, на автостоянку перед супермаркетом «Вопак» в якихось 50 – 70 метрах від майданчика.
Та люди, схоже, протестують проти іншого. Вказаний вище контейнерний майданчик було збудовано в рамках проекту Програми розвитку ООН, який передбачає співфінансування: іноземні гранти плюс кошти громади міста. На ці кошти на майданчику було зроблено благоустрій, збудовано опорну стінку, заасфальтовано під’їзний шлях до нього тощо. Тепер все це зруйновано – кошти і зусилля громади пішли, як то кажуть, за вітром. У цій ситуації логічно, що орендар земельної ділянки мав би власним коштом збудувати на місці, куди було перевезено контейнери, новий аналогічний контейнерний майданчик. Натомість нічого такого не робиться: контейнери просто перевезли і кинули, навіть не подумавши, що забір сміттєвозами ТПВ з контейнерів може створити неабиякі незручності припаркованим на стоянці біля «Вопака» – новому місці для смітника – автомобілям.
На тепер вже зачиненому в’їзді до колишнього майданчика для збирання ТПВ орендарі повісили оголошення, мовляв, майданчик перенесено. Під отим оголошенням і утворилося сміттєзвалище, про яке йшлося вище.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ні! Не думайте, що викидання сміття під парканом – це єдина форма протесту мешканців. Адже більшість з них є значно більш свідомими і чемними. Обравши законні методи боротьби за свої права (зрештою, кому хочеться мати купу сміття під вікном?), вони неодноразово зверталися з даного приводу у всі можливі інстанції: до керівництва Івано-Франківського міськвиконкому, в державну інспекцію архбудконтролю, муніципальну інспекцію з благоустрою, навіть до прокуратури. Натомість отримували самі лише відписки. «Додатково повідомляємо, – переходить стандартна фраза з відписки у відписку, – що питання встановлення огорожі ТзОВ «МЖК Експрес-24» було винесено на розгляд комісії з питань безпеки дорожнього руху. Комісія вирішила дозволити встановлення огорожі згідно договору оренди землі. До моменту перенесення контейнерного майданчика ТзОВ «МЖК Експрес-24» забезпечує доступ до нього мешканців та обслуговуючий транспорт. Департаментом містобудування та архітектури буде запропоноване нове місце для встановлення контейнерного майданчика в межах існуючого капіталу».

Як бачимо, новий майданчик ще й досі не збудовано, а контейнери зі старого вже перенесено (Хоча, як повідомив кореспонденту «ЗЛ» директор комунального підприємства «Муніципальна інспекція з благоустрою» Степан Кукула, схему перенесення майданчику вже погоджено департаментом містобудування та архітектури). От і думайте тепер: чи то міська влада бреше людям, чи то бізнесу плювати на міську владу…

Ярема Ясінський

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності