Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Чехія спам’яталася і висилає 18 російських дипломатів

Чехія висилає з країни 18 російських дипломатів.

Про це повідомили увечері суботи прем’єр республіки Андрій Бабіш і його заступник, міністр внутрішніх справ Ян Гамачек, передає кореспондент Укрінформу.

Гамачек, який наразі тимчасово виконує функції міністра закордонних справ, поінформував, що викликав російського посла Змеєвського та повідомив йому про те, що «вирішив вислати всіх працівників російського посольства в Празі, які були чітко ідентифіковані спецслужбами ЧР як офіцери російських спецслужб СВР і ГРУ».

«Протягом 48 годин територію Чеської республіки мають залишити 18 співробітників російського посольства», – сказав Гамачек. (Загалом у посольстві РФ у Празі працюють до 130 співробітників).

Віцепрем’єр пояснив також той факт, чому не відбудеться його візит до Москви, який мав розпочатися наступного понеділка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Чеська Республіка є суверенною правовою державою і повинна реагувати відповідно до прийнятих правил», – додав Бабіш.

«Сьогодні ми поінформували президента Земана про цю справу та запропонований курс дій, і президент висловив нам абсолютну підтримку», – сказав прем’єр.

Згідно з висновками чеських сил безпеки, члени російських спецслужб причетні до вибуху комплексу боєприпасів у Врбетицях, повідомив Андрій Бабіш. Поліція розшукує двох чоловіків з російськими паспортами, які перебували в Празі та Моравії в жовтні 2014 року. Згідно з фотографіями, саме цих чоловіків підозрюють в отруєнні Скрипалів у Великобританії (Чепіга та Мішкін).

«На підставі чітких доказів, отриманих під час розслідування силами безпеки, я вимушений зазначити, що існує обґрунтована підозра щодо причетності офіцерів російської спецслужби ГРУ, підрозділу 29155, до вибуху складів боєприпасів на комплексі Врбетице у 2014 році», – зазначив глава уряду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, вибух завдав величезної матеріальної шкоди, вплинув на життя багатьох місцевих жителів. Але головне – під час вибуху загинули двоє громадян Чехії.

Склад №16 у Врбетицях вибухнув 16 жовтня 2014 року, другий склад № 12 – 3 грудня того ж року.

ФОТО: президент Чехії Мілош Земан

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності