Полеміка

Філарет розсилає єпископам запрошення на новий “псевдособор”

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет впевнено прямує до виходу із ПЦУ. Нехтує нещодавньою забороною Синоду ПЦУ використовувати бланки УПЦ КП і значно перевищує свої нинішні повноваження.

Складається враження, що у просторі, де є певна регламентація дій (дотримання загальноприйнятих норм) та виконання зобов’язань, йому дуже не комфортно (ну не заради ж носіння куколя чоловік псує своє реноме). Тому назад – у світ “не визнаних, але й нічим не обмежених можливостей”.

«Запрошую вас взяти участь у помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату, який відбудеться у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі Києва 20 червня об 11:00», – йдеться у листі, фотокопію якого уже поширюють соцмережами.

Довідка:

Першим псевдособором вважається Льві́вський собор 1946 року 8-10 березня 1946 року, скликаний у Львові згідно з планом НКВС СРСР із ліквідації Української греко-католицької церкви, ініціативною групою у складі трьох священиків: Гавриїла Костельника, Михайла Мельника, Антонія Пельвецького як представників трьох єпархій Галицької митрополії: Львівської, Перемиської і Станиславівської, не визнаний Ватиканом. Оскільки жодного єпископа УГКЦ на цьому соборі не було, завдяки чому, згідно з канонічним правом, Львівський «собор» був лише неканонічним зібранням. Саме тому як УГКЦ, так і вся католицька церква, вважають це зібрання псевдособором.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО: Інформаційний ресурс УГКЦ, Псевдособор, 1946

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version