Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Кабмін відсіває учасників АТО: пільги отримають не всі

Уряд фактично анулював довідки силовиків про участь в АТО. Частина претендентів на статус учасника бойових дій відсіється на етапі вимушеного перероблення довідок.

Затверджений урядом Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО містить бюрократичні “підводні камені” і спрямований на відсіювання претендентів на пільги. Про це в статті для ZN.UA пише оглядач Леся Василенко.

Оглядач нагадує, що 20 серпня 2014 р. Кабінет міністрів ухвалив постанову №413, якою затвердив Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО. Крім офіційного визнання, статус учасника бойових дій дає право на низку соціальних і матеріальних пільг, зокрема знижку на комунальні платежі, безоплатне медичне забезпечення, в тому числі ліки, обстеження й лікування, проїзд у транспорті, санаторно-курортне забезпечення.

В опублікованому 10 вересня Порядку надання статусу учасника бойових дій є зразки довідок про участь в АТО, які повинні видавати командири військових частин. При цьому на сьогодні більшість учасників АТО вже мають довідки, однак жодна з них не схожа на встановлений законом зразок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Фактично до набрання чинності постановою, командири військових частин на численні запити від особового складу видавали довідки про участь в АТО довільного зразка. Як правило, довідки написано на вузькому папірці (економили папір), де було вказано ПІБ військовослужбовця (без вказівки військового звання і посади) і період (з якого і по яке число брав участь в АТО). Довідка видавалася для подання за місцем вимоги. Цю інформацію скріплюють підпис командира частини і кругла гербова печатка Міністерства оборони. Довідка має реєстраційний номер і дату. Крім того, на підставі такої довідки у військовому квитку робилася відмітка у формі печатки про участь в АТО.

Ухвалений Кабінетом міністрів Порядок надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО не містить жодного положення стосовно довідки про участь в АТО, які видавалися до набрання чинності цим Порядком. У пункті 4 Порядку, наведено перелік документів, які підтверджують участь в операції. Однак у цьому переліку не згадуються ні військовий квиток із печаткою, що її ставили на підставі наявної довідки про участь в АТО, ні власне сама довідка.

Як зазначає оглядач, військовослужбовцю, який має вже на руках довідку, у військовому квитку якого чітко зазначено, що він брав участь в АТО, складно буде пояснити, чому його документи (отримані цілком легітимно) раптом стали нічого не варті. Їм доведеться знову їхати — у більшості випадків за кілька сотень кілометрів від їхнього місця проживання — у військову частину, щоб знову писати рапорт на видачу довідки, яку вже й так мають. Тим більше що незрозуміло, чи цю нову довідку видаватимуть одразу на місці, чи її доведеться якийсь час чекати.

Враховуючи плутанину, труднощі і тривалість процесу, можна бути впевненим, що частина претендентів на статус учасника бойових дій відсіється вже на етапі вимушеного перероблення довідок.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності